”Love people, use things. The opposite never works.”

Under de senaste åren har jag gått igenom en förändring; jag har gått från att vara en ”pryltok” som köpte alla nya roliga saker till att börja konsumera mycket mindre. Jag är absolut inte en fullfjädrad minimalist och kommer nog heller aldrig att bli det, men jag har gjort mig av med många prylar och jag tänker verkligen efter innan jag köper nya saker.

Citatet i rubriken kommer från dokumentären ”Minimalism” som finns på Netflix. Jag tycker att det är en sevärd dokumentär som väcker en hel del tankar. Under mitt liv har jag träffat ett antal personer som verkar älska prylar och som utnyttjar människor för att nå sina mål, och de har oftast varit varken trevliga eller lyckliga personer. Dokumentären handlar om två kompisar som tidigt gjorde karriär och med de flesta mått mätt var väldigt framgångsrika, men de var fortfarande inte lyckliga. Orsakerna till det var flera, men när den ena killen kom i kontakt med begreppet minimalism och anammade den mentaliteten blev han lyckligare i takt med att han rensade sitt liv på överflödiga saker.  

Läs mer

En spontanutflykt till Blekinge

Två av de bästa sakerna med vårt friare liv är att vi kan ta vara på vädret och vara mer spontana än tidigare.

Häromkvällen satt vi och pratade om lite utflykter som vi vill göra och helt plötsligt hade vi kommit fram till att vi skulle göra en utflykt till Blekinge dagen efter. Vi hann inte med att göra så mycket research men vi kollade upp lite information om några naturreservat som vi kunde vandra och tälta i.

Läs mer

Den allra härligaste av försomrar…

Jag kan faktiskt inte minnas en vår och försommar som, i mitt tycke, varit härligare än den vi upplever nu. Jag älskar att vakna på morgonen och kunna ta för givet att det är ännu en varm och solig dag jag har framför mig, och att jag kan vara ute och njuta av den. Kanske är det just möjligheten att kunna vara ute hela dagarna som gör i år till något så speciellt. Många är de gånger tidigare år som jag suttit på ”fel” sida om ett fönster och tittat ut på det fina vädret, och när jag nu har möjlighet vill jag vara med och uppleva alla förändringar i naturen och ta vara på alla vackra dagar. Sedan jag skrev senast (för jättelånge sedan 🙂 ) har vi hunnit med massor av roliga upplevelser!

Läs mer

Vi besökte Rönnerums fornby på Öland

Vi är tillbaka på Öland och idag tänkte vi njuta av det fina vädret med ett litet miniäventyr. Vid flera tillfällen har vi passerat skyltar som pekar på ”Rönnerums fornby” när vi har varit ute ock åkt bil eller cyklat och idag beslöt vi oss för att ta en promenad dit.

Vi parkerade vid Odens flisor som är ett järnåldersgravfält där någon har rest två stycken kalkstensflisor som är 2,5-3 meter höga. Därifrån är det en stig på ca 3km som leder till Rönnerums fornby. Stigen går igenom en skog men just nu är det fullt av myggor och andra flygfän så vi stannade inte till så mycket för att njuta.

Väl framme fick vi se denna skylt. Fornbyn är ca 300X400m stor och det finns rester av 10 husgrunder. De har även hittat en hel del fynd på denna plats. Tyvärr är fornbyn inte speciellt imponerande idag, och vi blev lite besvikna eftersom vi ”bara såg några stenar på marken.

Vi njöt mer av naturen än av själva fornbyn men vi såg något nytt och fick röra på oss lite.

Vandring på Billingeleden

Vi tycker om att vara ute i naturen på små vardagsäventyr och för ett tag sedan när jag tog en promenad uppe på Billingen i Skövde så råkade jag se en informationsskylt om Billingeleden och jag blev nyfiken. Anna var inte svårövertalad så vi började planera för en vandring på en eller två dagar nästa gång vi var i närheten. På informationsskyltarna om Billingeleden står det att den är 64km men på vissa ställen på internet står det att den är längre. Det finns ett antal anslutningsstigar som gör att man kan påbörja och avsluta på flera ställen.

I förra veckan var vi och hälsade på i Skövde och tänkte, nu är det dags. Vi hade letat lite information på internet men beslöt oss att gå in på turistbyrån när vi ändå utförde ärenden på stan. På turistbyrån fick vi ett trevligt bemötande samt en del tips och förslag så vi köpte en karta för 20 kronor som visade lite sevärdheter mm.

Läs mer

Förändringar som kan göra Bitcoin användbart

Detta är det tredje inlägget som handlar om Bitcoin och andra kryptovalutor och detta inlägg fokuserar på förbättringar som kan göra Bitcoin och eventuellt andra kryptovalutor mer användbart. I de första två inläggen var jag ganska kritisk till Bitcoin som betalmedel och Bitcoin som värdebevarare.

I det första inlägget skrev jag att användarvänligheten och volatilitet i pris var två stora orsaker till att Bitcoin inte används så mycket idag och det är många som håller med mig i detta. I mina ögon hänger dessa ihop, om Bitcoin blir mer användarvänligt samt användbart så kommer många fler använda/investera i Bitcoin och då bör priset stabiliseras sig. Om de stora massorna börjar använda kryptovalutor så blir det svårare med ”pump and dump” samt att manipulera priset osv.

Idag är det ganska svårt att hantera en kryptovalutaplånbok med tillhörande krypteringsnycklar på ett säkert sätt och det är ganska riskabelt att låta ett ”växlingskontor” (exchange) hantera större belopp eftersom de kan bli hackade eller att de helt enkelt är oseriösa och stjäl värdet. Nu finns det några växlingskontor som låter dig hantera den privata nyckeln själv (avgörande för att kunna flytta valuta) vilket ökar säkerheten men om du förlorar den privata nyckeln (samt frasen) så förlorar du kontrollen och i värsta fall dina pengar.

Många jämför användarvänligheten i kryptovalutor med e-post och internet som var ganska svårt att använda på 90 talet innan det fanns DNS (hur många har suttit och ändrat i host filer?), användarvänliga e-postklienter och webbläsare.

Under de senaste åren finns det många Bitcoin entusiaster och visionärer som har blivit rika på kursuppgångarna i kryptovalutor och många av dessa har slutat sina vanliga jobb som programmerare, systemadministratörer eller liknande för att kunna fokusera heltid på kryptovalutor. Jag tror att det är väldigt troligt att detta kommer leda till mer användarvänliga lösningar i framtiden som underlättar för alla som inte har svart bälte i datorkunskap och IT säkerhet.

Kritiken som jag har mot transaktionstider och transaktionskostnader kan lösas med hjälp av Lightning Network. Lightning Network är ett lager som avlastar blockkedjan, snabbar upp transaktioner och sänker transaktionsavgifter. Tanken är att små och vardagliga transaktioner såsom att köpa en kaffe på väg till jobbet inte behöver registreras på blockkedjan.

Väldigt förenklat innebär det att om Bob har affärer med Alice så öppnar de upp en betalkanal samt deponerar ett antal Bitcoin (eller Satoshi) samt ett smart kontrakt som fastställer fördelningen av Bitcoin hos en tredje part. När Bob vill betala Alice så uppdaterar man kontraktet hos tredjeparten och signerar detta. När betalkanalen stängs så annonseras den slutgiltiga transaktionen till blockkedjan. En vanlig följdfråga brukar bli ”ska jag behöva öppna en betalkanal till alla jag vill göra affärer med?” och det korta svaret är nej. Om Bob har öppnat en kanal till Alice så kan Bob även skicka Bitcoin till alla som Alice är ansluten till samt de som de är anslutna till.  Lightning klienten letar efter rutter till den slutliga mottagaren. Det finns Lightning plånböcker som öppnar och stänger betalkanaler ”automagiskt” samt ser till att man är ”väl” ansluten.

I Bitcoin tar det på ett ungefär 10 minuter att skapa ett block och det är enligt design men eftersom transaktionerna i Lightning Network inte registreras på blockkedjan förrän kanalen stängs så kan de ske betydligt snabbare, nästan i realtid. Eftersom man slår ihop många transaktioner till en transaktion på blockkedjan så minskar transaktionsavgiften väldigt mycket, men brukar prata om några Satoshis och i extremfallet kan det faktiskt bli negativa transaktionsavgifter (ja, du kan få några Satoshi för att skicka Bitcoin om någon behöver fylla upp den sidan med medel). Idag körs Lightning Network i test och det pratas om att det kommer att släppas skarpt under 2018 och det finns många som tror att det senaste rycket uppåt i priset på Bitcoin beror på detta.

Ligthning Network kommer även att göra transaktionerna mer anonyma eftersom det använder sig av s.k. onion routing. Förenklat innebär det att om Bob vill skicka Bitcoin till Alice men kommer att passera Bill och Cyntia så kommer transaktionen att krypteras till Alice, denna transaktionen är paketerad i en annan transaktion som är krypterad till Cyntia som i sin tur är paketerad i en transaktion till Bill. När Bob skickar iväg transaktionen så kommer Bill att ta emot denna, packa upp den och se att han ska skicka vidare till Cyntia men han kan inte se vart slutdestinationen är, vart i kedjan han befinner sig samt vem som är avsändare och mottagare. Samma sak upprepas hos Cyntia.

Kritiken mot Lightning Network består främst i en oro för centralisering samt att det inte går att göra offline transaktioner. Oron för centralisering består i att det troligen kommer finnas ett antal noder som kommer öppna många betalkanaler för att skicka transaktioner (och få in transaktionsavgifter samt kunna utföra billiga off chain transaktioner). Försvarare säger att idag gör de stora växlarna (Coinbase mfl) redan off chain transaktioner och registrerar resultatet på blockkedjan. En annan aspekt är att för att öppna en betalkanal så behöver man låsa Bitcoin för att finansiera de ingående transaktionerna, om jag öppna massor av betalkanaler så behöver jag låsa upp många Bitcoin….. så det borde bli självreglerande. Du behöver vara online för att utföra Ligthning transaktioner, mig veterligen finns det inga möjligheter att göra detta offline.

Personligen så ser jag det som ett större problem att man behöver ha Bitcoin i en ”hot wallet” istället för att förvara det i ”cold storage” d.v.s. utan uppkoppling till internet och därmed potentiellt mål för hackare.

Om nu fler blir intresserade av, samt börjar använda Bitcoin så kommer troligen fler börja acceptera det som betalmedel. Här är det lite hönan-och-ägget problematik. För att det betalmedel ska bli populärt så behöver många acceptera det, men butiker etc kommer inte inför det förrän det blir populärt…..

Sedan återstår skatteproblem samt övervakningsaspekterna….. i veckan föreslog regeringen att man inte ska få betala för Rot och Rut tjänster kontant, de vill ha elektroniska spår. För lite sedan las ett liknande förslag i Australien men det gällde alla betalningar över en viss summa. Om Lightning network slår igenom så kommer transaktionerna bli omöjliga att spåra…jag tror att det kan leda till att en del kryptovalutor som har integritet som fokus, exempelvis Monero blir överflödiga.

Vi har en spännande tid framför oss och jag försöker läsa på och lära mig mer, många entusiaster tror att blockkedjan kommer revolutionera världen imorgon samt att man ska lösa alla problem med den.

Jag tror att många problem löses bättre med traditionella lösningar. Om du inte har behov av decentralisering, motståndskraft mot censur, transperans och ett nätverk utan gränser så är det bara en långsam databas….

Jag tror även att i framtiden så kommer vi använda denna teknologi fast inte till allt som vi tror idag, vi lever i en spännande tid.

 

Bitcoin som värdebevarare?

Detta är den andra delen av (planerade) tre som rör Bitcoin och andra kryptovalotor. I den första delen förklarade jag varför jag tycker att Bitcoin är oanvändbart som betalmedel idag. Detta inlägg handlar om Bitcoin som en värdebevarare. Planen var att detta inlägg skulle kommit tidigare men vi har haft riktigt fint väder så jag har varit utomhus och vandrat, cyklat och spelat golf istället för att skriva blogginlägg.

När jag och andra personer framför kritik om Bitcoin och andra kryptovalutor som betalningsmedel så får jag ofta höra ”ja, det var tänkt som betalmedel men nu är det  en värdebevarare/en ny tillgångsklass/en digital motsvarighet till guld”, eller liknande.

Entusiaster brukar hänvisa till att det är ”en ny era”. Att jag ska titta på prisuppgången det senaste året och liknande, medan många kritiker tycker att det handlar om ”the greater fool theory” d.v.s. att man försöker hitta någon som är ”tillräckligt dum” för att betala mer.

Om vi tittar på kryptovalutor så finns det idag över 2000 olika varianter som dels drivs på olika nivå när det kommer till ambition och professionalitet, dels har olika egenskaper, så jag generaliserar lite. I mina ögon är det så pass stora skillnader mellan vissa valutor att jag inte tycker att de borde tillhöra samma tillgångsklass. Min personliga uppfattning är att mer än 90% av dagens kryptovalutor är antingen någon form av pilotprojekt eller mer eller mindre bedrägerier som inte kommer att överleva.

Läs mer

Bitcoin är idag oanvändbart som betalmedel

Ja, clickbait-varning på rubriken 😉 Det här är den första delen i en serie med tre delar som kommer att behandla bitcoin och andra kryptovalutor.

I det här inlägget kommer jag att förklara varför bitcoin inte fungerar som betalmedel idag. I nästa inlägg kommer jag att titta på bitcoin som ”digitalt guld” och i det tredje inlägget kommer jag att ta upp förbättringar som skulle kunna göra bitcoin och andra kryptovalutor mer användbara. Jag är fullt medveten om att det finns massor av mäniskor som har andra åsikter än jag och det finns också väldigt många som vill ”prata upp” bitcoin för att de ska tjäna pengar.

Bitcoin skapades under finanskrisen och 2009 släpptes ett ”white paper” av ”Satoshi Nakamoto” som beskriver en digital valuta som ska fungera med hjälp av  ”peer-to-peer” teknik utan inblandning av en central part (exempelvis centralbank). Satoshi Nakamoto är en pseudonym och det är inte allmänt känt vem eller vilka som står bakom pseudonymen och skapat bitcoin. Troligen är det inte en enda individ utan en grupp av personer.

Läs mer

Utdelningarna och rapporterna trillar in

Vi är mitt i utdelningssäsongen och nästan varje dag får vi en eller flera notifieringar ifrån Avanza om att utdelningar har hamnat på kontot. Det finns många som är kritiska till utdelningsinvesteringar eller till att bolag delar ut pengar istället för att göra nya investeringar osv men vi älskar det!

Bara i april, som är en av de största utdelningsmånaderna har det trillat in över 20 utdelningar på våra konton, mars var inte mycket sämre. I maj kommer det också komma en hel del utdelningar innan det lugnar ned sig. Vi får utdelningar varje månad men koncentrationen ligger på våren.

Rapportperioden har startat och många bolag såsom Axfood, Swedbank mfl har kommit in bättre än förväntat. Axfood är i skrivande stund upp ca 8% idag. Det ser ut som att en större börsnedgång kanske dröjer ett tag till.

Läs mer

Underbara vårdagar på Öland och planer fråmåt

Thailand och det liv vi levde där känns mycket avlägset, trots att det bara gått två och en halv vecka sedan vi landade tillbaka i Sverige. Vi har fått en del frågor om varför vi lämnade värmen och vad vi ska göra i Sverige, vi som nu är ”bostadslösa”. Även om jag saknar massor ifrån livet vi levde i Thailand är jag glad att vi är i Sverige nu och får uppleva vårens intåg här. Jag tror att kontrasterna är det som gör att man uppskattar saker till fullo och att livet som snowbird, dvs. att man reser under den kalla säsongen, passar mig bättre än att emigrera helt. Jag vill helt enkelt plocka russinen ur kakan och ha det bästa av två världar :-).

Läs mer

Sida 1 av 6

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén