Under de senaste åren har vi gjort olika roadtrips för att uppleva nya platser i Sverige och besöka sevärdheter längs vägen. Vi brukar ha en grov plan som vi sedan improviserar utifrån. Vi tycker att det är en bra kompromiss; vi vill inte planera allt i detalj för vi vill kunna vara spontana men samtidigt vill vi inte heller åka utan en plan eftersom vi då kanske missar sevärda platser eftersom vi inte kände till dem.

#Dagensäventyr

I år var Anna väldigt seriös i sin research och vi insåg att vi inte skulle hinna besöka 70% av de platser hon gjort anteckningar om på den tid vi planerat. I år åkte vi för att utförska Skåne och grundplanen var att följa landskapet hela kusten runt.

Tyvärr fick vi planera om och korta ner vår tripp med ett par dagar eftersom väderleksprognosen inte såg så bra ut. För det första är det inte så kul att åka runt, besöka städer, byar eller naturreservat i regn, och för det andra var planen att vi skulle tälta. Hälften av vår lilla familj tycker det är mysigt att sova i tält och den andra hälften undviker helst det, så kompromissen blev att tälta några nätter i fint väder ;-). För att göra det lite mysigare och uthärdligare för den som inte uppskattar tältnätter tog vi med en riktig madrass i tillägg till liggunderlag samt kuddar och ett tjockt duntäcke.

När vi väl kom iväg tog vi sikte på Karlskrona för ett första stopp. Karlskrona är en fin sommarstad med mycket vattenkontakt. Vi promenerade runt i staden och tittade lite och efter ett tag såg vi ett stort myller av människor i hamnen så vi gick dit för att se vad som hände. Det visade sig vara en pop-up restaurang på Fisktorget (Paraply pop-up). Det var riktigt skön stämning och de serverade bl.a. ”Napolitanska pizzor” som bakades i en vedugn. Vi beslöt oss för att det var platsen för kvällens middag. När vi hittat ett bord startade ett musik-quiz. Det verkade vara en väldigt populär och återkommnde företeelse och troligen anledningen till att det var så mycket folk. Hur som helst, maten var god och det var härlig stämning.

Efter maten åkte vi ut till Almö naturreservat, en plats som vi gjorde en spontantutflykt till ifjol. Väl på plats satte vi upp tältet och njöt av den fina kvällen. Det var bara vi och en tysk familj som spenderade natten på stranden och vi satte upp tälten så att vi inte såg varandra, vilket gjorde att det kändes som att vi var helt själva. Lyxigt!

På morgonen njöt vi av kaffe och frukost vid vattnet innan vi fortsatte söderut, nu med målet att besöka Åhus. Åhus ligger nära Kristianstad och är bl.a. känt för sina fina stränder (Äspet och Täppet är de mest kända). Tyvärr verkar det som att stränderna i Åhus är på väg att försvinna. Sanden följer med vågorna ut i havet och strandrämsorna blir smalare och smalare. Vi planerade att ta oss till Täppet men det var så mycket folk där så det var knepigt med parkering. Vi fick söka oss en bit bort från själva Täppet och vi hittade en parkeringsplats precis vid utkanten av Rinkaby skjutfält där jag spenderade alltför mycket tid när jag låg i lumpen. Nu var vi dock där av en annan anledning, och vi solade och badade några timmar för att sedan åka in till Åhus för att strosa runt och äta lunch. Åhus var en gullig liten stad med en mysig gästhamn som hade ett antal restauranger, rökerier och glassstånd etc, väl värd ett besök.

Efter lunch styrde vi mot Österlen. Vi började med att besöka Kivik för att sedan ta oss till Simrishamn. Vi hade läst att det var lite knepigt att fricampa runt Simrishamn och började fundera på var vi skulle spendera natten. Tydligen är det campingförbud i alla naturreservat i området, och enligt en del forum är inte alla skånska bönderna alltför förtjusta i allemanrätten och kör bort folk som hittat nattläger. Tydligen ska det dock gå ganska bra att fricampa i anslutning till Skåneleden. Strax utanför Simrishamn ligger en ganska lång strand och vi åkte ner för att kolla lite. Det visade sig att Skåneleden passerade just där och vi såg inga förbudsskyltar så vi tänkte att det borde kunna funka. Vi åkte vidare in till Simrishamn och där pågick någon stor jätteloppis/marknad och stora delar av staden var avspärrad. Vi promenerade runt staden men tyvärr kan vi inte riktigt säga att vi upplevde den p.g.a. att loppisen och marknaden ”förstörde” intrycket. Staden kommer att få en ny chans, kanske redan nästa sommar. Vi provianterade och åkte tillbaka till stranden vi besökt tidigare och nu var pakeringen helt full och folk stod och väntade på parkeringsplatser. Väldigt otippat att fler besökare tillkom ju längre kvällen gick. Det visade sig att det var fler än vi som tänkt campa där.

Utanför Simrishamn

På parkeringen stod en tysk van som var inredd för camping och en parkerad bil där en tysk kvinna + hund hade bäddat upp. På stranden hade ett gäng belgiska scouter slagit upp 5 tält. Det var lite intressant att se att förutom vår fanns vara en svenskregistrerad bil. Ska man tolka det som att vi inte är ett fricampande folk tro, eller att vi hellre söker oss utanför Sveriges gränser för att få nya naturupplevelser? Anyway; vi hittade en plats där vi fick vara för oss själva, slog upp tältet och åt middag medan vi beundrade havet.

Efter frukost och ett morgondopp styrde vi mot Vejbystrand där vi skulle hälsa på vänner. Vi blev mottagna med en härlig smörrebrödslunch, följt av en guidad utfärd till Kullaberghalvön för att bl.a. besöka Ladonien och se ”Nimis” och ”Arx”. Ladonien är en skulpturpark anlagd av Lars Wilks (ja, han med rondellhundarna) som utvecklats till en ”mikronation” och som utropades till en självständig stat 1996.

Nimis i Ladonien

Nimis beskrivs som ett platsspecifikt konstverk. Lars Wilks måste haft alldeles för mycket tid till övers för han har tydligen samlat drivved, burit plankor och grenar etc för att bygga gigantiska träkonstruktioner med gångar och torn. Han hade inte bygglov så han fick föreläggande om rivning 1982 och det har varit flera juridiska processer. Tydligen betraktar Wilks de juridiska processerna som en del av konstverket, vilket bevisligen fortfarande trots rivningsbeslut finns kvar.

Väldigt nära Nimis finns ytterligare ett ”konstverk” Arx som består av stenar och betong.

Arx

Efter en trevlig och härlig middag, lite sömn och en förmiddagspromenad runt Vejbystrand körde vi hem mot Öland igen, med massot av Skåne fortfarande osett. Vi får helt enkelt ta fler roadtrips söderut. Vilka är era bästa skånetips? Vad får vi inte missa nästa gång? Skriv gärna i kommentarena.

Dela gärna vårt inlägg: