Jag vet inte om alla känner till det, men sedan ett tag tillbaka kan man lägga till Revolut kort till Apple Pay för att göra betalningar via iPhone, iPad eller Apple Watch. Jag gillar båda företagen och dess produkter och jag tänkte förklara varför, samt varför kombinationen blir så bra!

Detta är produkter och tjänster som jag själv tycker om, jag har inte något samarbete med företagen och får inte betalt för detta inlägg. Längst ner i denna post har jag dock lagt till min inbjudningslänk (affiliate) om någon vill prova Revolut kort utan kostnad

Revolut


Revolut är ett FinTech bolag, eller som vissa föredrar att kalla det; en ”utmanarbank” som erbjuder moderna kort och tjänster. En av de största fördelarna med Revolut är att de erbjuder de bästa växlingskurserna (interbankkurser) när man växlar mellan olika valutor, så om man reser en del finns det pengar att spara. De erbjuder 3 olika kort varav det ”vanliga” kortet är ett pre-paid kort, d.v.s. du sätter in pengar som du sedan kan spendera med kortet. Revolutkortet är även väldigt bra om man handlar mycket på internet eftersom det är enkelt att styra hur mycket pengar som finns på kortet. Ytterligare en fördel är att man kan skapa virtuella kort, d.v.s. ett nytt kortnummer (utan att ha ett fysiskt kort) som du kan använda på t.ex. en specifik e-handlare. Om det virtuella kortet skulle bli stulet eller kopierat är det enkelt att veta var problemet uppstod samt att stänga det.

Det finns även möjligheter att tillfälligt frysa ett kort, att begränsa möjligheten att använda magnetspåret, göra kontaktlösa betalningar (blipp), förutom bankomatuttag och internetbetalningar mm. Du kan alltså styra väldigt mycket själv vilket ger ökad trygghet.

Revolut erbjuder även analys av ditt spendermönster (PFM Personal Finance Management), ett budgetverktyg och handel med kryptovalutor.

Om man vill ha lite ”fräckare” kort kan man uppgradera till ”Premium” eller ”Metal”.

Med Premiumkortet kan man ta ut större summor (i skrivande stund 4000 kr/månad) utan avgifter i bankomater. Det ingår en del försäkringar (”global medicine protection” och ”travel delay”) och det går att skicka motsvarande Swish över hela världen utan avgift.

Metalkortet har tydligen ett ytskikt av metall samt tillåter bankomatuttag på upp till 6000kr/månad utan avgifter och i tillägg till Premium så får man ”priority support”, tillgång till lounger på flygplatser mm.

Apple Pay

Apple Pay lanserades redan 2014 och de flesta trodde att betalmetoden skulle ta världen med storm, men riktigt så blev det inte. Apple startade i USA och under 2014 hade de flesta kortterminaler i USA bara stöd för magnetspår. Många entusiaster försökte betala med Apple Pay men gav upp efter att de hade blivit nekade ett par gånger. Sedan 2014 har majoriteten av kortterminalerna uppgraderats för att stödja chip och då har kontaktlösa betalningar (blipp) kommit med i uppgraderingen.

Apple pay är ett av de säkraste sätten att göra kortköp idag. När man lägger till ett kort till Apple Pay så ”tokeniseras” detta, d.v.s. man byter ut det riktiga kortnumret mot ett s.k. DAN (Device Account Number) som är specifikt för den enheten. DAN lagras sedan i en säker area i enheten som Apple kallar ”Secure Enclave”. I Secure enclave finns ett chip som kallas ”Secure Element” vilket ungefär motsvarar chippet på ett betalkort. I teorin ska man varken kunna kopiera ut eller flytta information som finns lagat på ”Secure Element” eller ”Secure Enclave”, men även om en hacker skulle lyckas med detta så kan hackern inte lägga till detta på sin telefon eftersom informationen är enhetsspecifik (skyddas av enhetskrypteringsnyckel). Jag hoppas att jag inte blev för teknisk där, men om ni är nyfikna så ställ gärna frågor.

Apple Pay kan användas i alla kortterminaler som stödjer kontaktlösa betalningar (blipp) samt på ett växande antal e-handelssidor och appar.

För att betala med Apple Pay kan man antingen öppna ”wallet” eller dubbelklicka på ”Home” knappen för att sedan verifiera med fingeravtryck eller ansiktsigenkänning. I den senaste versionen kan man stänga av verifieringen med finger/ansikte för att det ska gå fortare i tunnelbanor mm.

Om/när man väljer att betala med Apple Pay när man e-handlar så brukar e-handlaren automatiskt hämta adress mm för att kunden ska slippa fylla i sina uppgifter.

I Sverige är det inte så många kortutgivare som är med i Apple Pay eftersom affärsmodellen innebär vinstdelning på de köp som utförs med Apple Pay. Idag är det endast Nordea och ST1 som är med i Apple Pay.

Jag har använt Apple Pay sedan det kom till Sverige, och numer kan man använda det för majoriteten av köp. Jag tycker det är väldigt smidigt.

Vill man ha så hög säkerhet som det går att få idag med sina kortköp kan man först skaffa Revolut för att sedan skapa ett virtuellt kort som man lägger till i Apple Pay.

Om du vill ha ett standard Revolut kort utan att betala för det får du gärna använda min inbjudningslänk (https://revolut.com/referral/rikardlr1) (om tillräckligt många gör det inom en vecka får jag prova på Metal kortet utan kostnad för mig).

Dela gärna vårt inlägg: