Att vara egenföretagare förändrar perspektiv

Det har tyvärr inte varit så mycket aktivitet här på bloggen på sistone och det beror mest på att jag jobbar på och inte hinner med så mycket som jag önskar.

Som en del läsare vet driver jag ett eget konsultföretag sedan i höstas och jag har turen att ha ett uppdrag som är på heltid hos en kund. När man sitter heltid hos kund så kräver det mer än heltid av mig. Vid sidan av mitt uppdrag behöver jag sköta administration och bokföring etc. Tyvärr kommer jag inte ihåg jättemycket av mina kurser i bokföring, den första kursen gick jag 1992 och då hade jag en väldigt oinspirerande lärare. Kurs nummer två gick jag 1998 som en del i en internationell management utbildning och då hade jag en väldigt bra lärare. Problemet är att det var internationell bokföring som undervisades på engelska så en del uttryck kan jag bara på engelska, det var länge sedan och att studentlitteraturen hette ”Accounting for non-accounting students” ;-).

Jag jobbar mycket i ett utvecklingsprojekt som använder den senaste tekniken vilket har inneburit att jag behöver ta till mig ny kunskap och det får jag ju göra på min ”fritid” eftersom kunden förväntar sig att jag levererar på den tid som jag debiterar för.

Under min korta tid som egenföretagare har jag fått lite tankeställare och en del perspektiv har förändrats. Innan jag drev eget så tänkte jag ofta att det är rätt ”glassigt”, jobba lite och tjäna mycket osv.

Många som startar eget har inte gjort sin hemläxa och det tar ofta längre tid innan man kan börja ta ut pengar än vad folk tror. Jag har det ganska enkelt jämfört med de som startar en butik, e-handel eller gör något annat som kräver en massa investeringar, jag behöver i stort sett bara en telefon och en laptop samt kunskap och erfarenhet.

När jag har jobbat en månad skickar jag en faktura och sedan tar det ca 30 dagar innan den är betald, d.v.s. det tar 2 månader innan det börjar komma in pengar i företaget. Eftersom jag inte behöver göra en massa investeringar så kan jag börja plocka ut lön månad 2 eller 3 (beroende på hur man finansierar uppstarten). Jag har hört talas om några konsultkollegor som inte riktigt haft koll på detta och som fått leva väldigt snålt eller t.o.m. behövt låna pengar för att klara sig innan pengarna börjar rulla in. Behöver man göra en massa investeringar kan det ta betydligt längre tid innan man kan leva på sitt jobb.

I början av sitt företagande är det lite knepigt med hur man ska betala in moms och skatter mm. Jag är absolut inte expert, men man kan faktiskt få en hel del hjälp av skatteverket. Jag har ofta trott att skatteverket är väldigt gammalt och mossigt men de har faktiskt en hel del informationsträffar där de delar med sig av information kring företagande. En del träffar är webbaserade men merparten är fortfarande fysiska träffar. Jag tycker att det är lite märkligt att man inte streamar fler träffar och även att det kan ”bli fullt” på webbaserade möten. En konsultkollega hade inte riktigt koll på skatteinbetalningarna i sin enskilda näringsverksamhet och fick en skatteskuld som tog flera år att betala av. Att ta sig tiden att sätta sig in i alla regler är avgörande för att undvika kostsamma misstag.

Under mitt uppdrag är det två stycken ”kollegor” som är anställda av min kund och jobbar på den avdelning som jag hjälper som har blivit långtidssjukskrivna p.g.a. stress. Det är självklart väldigt tråkigt men de har ett ganska bra skyddsnät. Om samma sak händer en frilansande konsult eller egenföretagare så slutar pengarna att komma in….. . Det är ytterligare en aspekt som man som egen behöver ta med i sin kalkyl.

När man är anställd vill man gärna gå utbildningar, seminarer och kanske ta lite extra ledigt kring helger såsom jul etc. Som egenföretagare blir utbildningar och ledighet rätt kostsamt. Först ska man betala för utbildningen samt eventuell resa och övernattning, sedan förlorar man debiterbar tid. Jag gissar att man förändrar sitt synsätt igen när man har varit företagare lite längre och har fått ihop lite mer kapital i sitt bolag.

Jag har inte varit alltför positiv till skattesystemet som vi har i Sverige tidigare och jag ansåg att jag hade ganska bra koll på hur det fungerade, men att driva eget har öppnat mina ögon och jag är nästan chockad över hur mycket skatt vi faktiskt betalar. Vi tar ett exempel med lite påhittade siffror för att illustrera.

Om jag ska debitera 100 000 så får min kund betala 125 000 eftersom jag ska lägga på moms ovanpå kostnaden för min tid, moms som är pengar till staten. Låt oss sedan säga att jag, dvs företaget, har kostnader på 15 000/månad vilket ger en vinst på 85 000. Då ska 18 190sek betalas i skatt (21.4%) vilket gör att jag har 66 810 kvar.

Om jag vill betala ut 30 000 i lön till mig själv (strax över medelinkomsten i Stockholm för att få jämnare siffror) ska jag först betala in 9 300 i inkomstskatt (räknat på 31%, beror på kommun) och sedan 9 426 kronor i arbetsgivaravgift (31,42%).

Totalt har jag och kunden då betalt 61 916 kronor i skatt på de 100 000 som jag debiterat!!

Nu stämmer inte dessa siffror nödvändigtvis till 100% eftersom man betalar skatt på hela årets resultat och beräkningarna är gjorda på en enskild månad.

Om man kan betala ut en högre lön till sig själv tillkommer dessutom statlig skatt.

När man är egenföretagare blir det även mycket tydligare vad ens skattepengar går till och jag blev lite förvånad när jag såg att jag under 2018 betalat ca 1000 sek/månad i föräldraförsäkringsavgift. Föräldraförsäkringsavgiften bekostar subvention av förskola och föräldraledighet mm. Jag som inte har barn och aldrig kommer att få ta del av dessa förmåner betalar alltså ca 1 000 sek/månad för detta, det tycker jag är ”lite väl häftigt”.

Nyligen skiftade jag till sommardäck på bilen. Jag kom efter den stora rusningen och däckfirman hade därför egentligen inte öppet på lördagar, men eftersom det var en serviceminded egenföretagare erbjöd sig firman att fixa det på en lördag. Det kostade 300 sek, vilket jag tidigare har tyckt var ganska dyrt (men tidbesparande). När jag ser på det med mina nya perspektiv tycker jag att det är otroligt billigt; det blir ju efter skatt ”ingenting” kvar till den person som gick in och jobbade på en lördag.

Nu vill jag inte bli politisk men det är upprörande när man läser om hur en del har det på sina äldreboenden, att varken polis, skola eller försvar har resurser etc, när vi betalar bland de högsta skatterna i världen. Jag håller faktiskt med Leif Östling i den fråga han ställde: ”Vad f-n får jag för pengarna?”. Jag tycker att fler bör ifrågasätta om pengarna används på ett effektivt sätt och varför vi så sällan tittar på utgiftssidan. Istället är svaret alltid att höja skatten. Vi bör kanske dessutom införa tjänstemannaansvar som ett incitament för våra politiker att blir lite mer försiktiga med skattepengarna.

Om ni inte har sett filmen ”någon annan betalar” som Martin Borg gjorde under sin tid som Slöseriombudsman så rekommenderar jag den.

Dela gärna vårt inlägg:

Föregående

Mina tankar kring Swedbank

Nästa

Underbara långhelger

6 kommentarer

 1. Filip

  Om jag inte förstått skatten fel så betalar företaget sin vinstskatt efter att lön och arbetsgivaravgifter är betalade?

  • Ja, du har rätt man betalar ju skatt på vinsten och lön och arbetsgivarutgifter är kostnader för företaget om/när man har AB.

   Jag gjorde en tankevurpa eftersom jag hade enskild näringsverksamhet först, där betalar man ju inte ut lön utan man ”får ta det som blir över”

 2. Jocke

  Bra inlägg!
  Ska man vara noga så får din kund som är företag tillbaka sina momspengar, precis som momsen ditt företag får ska till staten, det är först när slutkunden är privatperson som momskarusellen är över 🙂
  Det betyder att när du använder din lön så får du som privatperson inte tillbaka nån moms.
  Egenavgifterna du betalar som företagare har en stor del pension också, så du betalar en del till ditt framtida jag. Du kan också välja hur lång karens du vill ha och därmed påverka sjukförsäkringsavgiften.

  Med det sagt så, visst har vi ett högt skattetryck i det här landet, vi borde få betydligt bättre valuta för det som betalas in till det allmänna.

  • Hej Jocke, tack och kul att du gillade inlägget!

   Ja, min kund får tillbaka momspengarna men det är fortfarande ”skatt”/pengar in till staten.

   Och ja, jag betalar ju moms och andra skatter på alla mina privata utgifter som jag betalar med min lön.

   Ja, en del av egenavgifterna går till pension som jag kanske får ta del av senare. Jag skriver kanske senare för jag vet ju inte om jag får uppleva pensionen eller ifall man ”har behövt pengarna till annat” och gjort om systemet innan jag får ta del av dem.

   Jag är inte 100% påläst men jag vet att jag kan välja hur lång karenstid jag vill ha men är det inte så att om man är långtidssjukskriven så betalar väl arbetsgivaren (d.v.s. mitt företag) efter typ 14 dagar? En av de som gick i väggen har precis kommit tillbaka, han var sjukskriven i 10 månader…. mitt företag skulle inte ha råd att betala mig om inga pengar hade kommit in på 10 månader.

   • Det är väl precis tvärtom den första tiden man är sjuk betalas av arbetsgivaren sen går försäkringskassan in och betalar om en anställd är långtidssjukskriven.

    Hela systemet går ut på att alla betalar in kollektivt. T.ex. kanske du inte nyttjar föräldraförsäkringssystemet men dina föräldrar gjorde ju det, men sen kanske du blir sjuk(t.ex. cancer) med dyra mediciner och dyr sjukvård som du inte behöver betala för….

    • Hej!

     Som jag skrev i förra kommentaren är jag inte så påläst kring sjukskrivningar. Jag har slarvat med det eftersom tiden inte har räckt till och eftersom jag sällan brukar vara sjuk. Jag får läsa på helt enkelt det kan mycket väl vara som du säger.

     Ja, systemet går ut på att betala till ”det gemensamma” och jag har inget emot att betala viss skatt. Jag reagerade dock och tyckte att 1000 sek/månaden i föräldraförsäkringsavgift var mycket, det var mer än jag trodde att jag eller min arbetsgivare betalade (utan att veta, detta blev tydligt nu)

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén