Hur mycket tid tar ett jobb egentligen?

Jag har funderat på det här inlägget under en längre tid men det har aldrig riktigt blivit av tidigare. För någon vecka sedan var det en gäst i podcasten ChooseFI som tog upp samma ämne och då kom det upp till ytan hos mig igen.

I Sverige brukar man ofta säga att man jobbar 40 timmar i veckan när man jobbar heltid. Det finns en del företag som har lite förkortad arbetsdag/vecka och då brukar det bli ca 37-38 timmar. För enkelheten skull använder jag 40 timmar i denna post.

Det är vanligt att man har en timmes lunch eller raster som summerar till 1 timme om dagen så då spenderar man 9 timmar per dag på eller i anslutning till jobbet.

Sedan behöver man ta sig till och från jobbet. Bor man i en mindre stad eller om man har ”lifehackat” så har man kanske bara 5-10 mintuter till jobbet. I Stockholmsområdet är det inte helt ovanligt att transportera sig 1 timme enkel resa, en del reser längre tid än så. När jag jobbade i London var det en del som reste 2 timmar enkel väg. Idag har jag ca 45 minuter enkel väg vilket blir 1,5 timme/dag, så nu är vi uppe i 10,5 timme per dag vilket summerar till 52,5 timme/vecka.

Oftast går jag till min kund iklädd kostym och skjorta och jag lägger närmre 1 timme i veckan på att stryka skjortor, putsa skor etc.

Jag är egenföretagare så jag behöver lägga uppskattningsvis 2 timmar i veckan på bokföring och administration.

Många frilansare och egenföretagare behöver nätverka med folk som jobbar inom samma område och försöka hitta nya uppdrag osv. Det finns väldigt många events och träffar och man kan lägga i stort sett hur mycket tid som helst på detta. Titta in på Meetup så hittar ni säkert något intressant.

Jag är kunskapskonsult som förväntas vara expert och jag behöver därför hänga med i vad som händer i branschen, läsa nyheter, fortbilda mig etc och jag lägger säkert 5 timmar i veckan på detta.

Summerar jag allt ovan får jag 60,5 timmar (utan nätverkande) som vi kan avrunda till 60 timmar. Det innebär att om jag inte ska jobba på helgen så behöver jag ägna 12 timmar/dag på jobbrelaterade aktiviteter.

Det är väl optimalt att sova 8 timmar/natt (men det brukar jag inte hinna med) och då återstår 4 timmar/dygn för att umgås med familj och vänner, träna och allt annat man ska hinna med.

Ifjol provade vi på vårt fria liv och jag undrade då hur jag skulle ha tid att jobba igen, och nu inser jag att det har jag inte. Just nu är planen att fullfölja mitt uppdrag som pågår fram till sommaren och sedan ska jag unna mig ett par månaders ledighet. Vad som händer sedan återstå att se, i veckan ska jag träffa en intressant start-up, min kund har indikerat att de vill ha hjälp i höst, jag har fått lite förfrågningar om nya uppdrag och vi planerar lite resor och äventyr. Skönt att jag inte behöver bestämma mig ännu men det är resor och äventyr som lockar mest.

Har du funderat på hur mycket tid du lägger på ditt jobb?

Dela gärna vårt inlägg:

Föregående

Intressanta samtal, poddar och möten

Nästa

Mina tankar kring Swedbank

4 kommentarer

 1. Hej, Nu jobbar jag heltid men jag har varit hemmafru och hemmamamma i nästan 20 år innan dess och faktiskt så undrade jag precis som du: Hur har folk ens tid att jobba?! Jag hade så fullt upp med att leva och kunde inte ens tänka mig när på dygnet eller veckan eller månaden jag skulle kunna trycka in ett betalt jobb. Jag tyckte så enormt synd om mina svenska väninnor som sprang i ekorrhjulet och lämnade in sina bäbisar på dagis bara för att hinna jobba. Om tre år är jag ekonomiskt oberoende, men så tänker jag att jag skall jobba något år till för att även kunna finansiera resor och lite annat lyx när jag går i tidig pension.

  Ha en fin dag!

  Mvh,

  Anneli

  • Kul att det är fler som tänker och gör samma iaktagelser 😉

   Lycka till på din resa mot ekonomiskt oberoende

 2. Oscar

  Precis, för att inte tala om energi-nivån. Hur mycket energi tar ett jobb? När du kommer hem är du helt dränerad på energi och inte orkar göra något annat, räknar man så kan ett jobb ta 14-15timmar per dag och således 75tim/veckan.

  Det finns ju många lösningar, jag tycker du valt en bra väg med att jobba intensivt några månader för att sedan vara ledig 6-12mån, och försätta så tills pension. Det gäller ju dock att du älskar ditt jobb och tycker det känns meningsfullt och du känner ”flow” i arbetet. Då blir det inte så påfrestande. Jag har haft flera jobb som jag längtat tills när helgen väl är kommen ser jag fram emot måndagen igen. Däremot vill jag gärna inte bli styrd av var, hur, med vilka eller när jag arbetar. Samt föredrar jag syssla med altruism istället, d.v.s något mer meningsfullt än på kontor, t.ex plocka plast på stränder, bli mentor, plantera träd, jobba för en självsmordslinje osv.

  • Ja, du har rätt, efter en del intensiva dagar är man helt dränerad och inte orkar med något annat.

   Ja, om man ska jobba så ska man göra det med något som känns kul och meningsfullt. Det uppdrag som jag håller på med nu är ganska roligt och det hjälper många av min kunds kunder men det ska bli skönt att styra all sin tid.

   Hoppas att du hittar något som känns kul, meningsfullt och som gör skilnad

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén