Jag har funderat på det här inlägget under en längre tid men det har aldrig riktigt blivit av tidigare. För någon vecka sedan var det en gäst i podcasten ChooseFI som tog upp samma ämne och då kom det upp till ytan hos mig igen.

I Sverige brukar man ofta säga att man jobbar 40 timmar i veckan när man jobbar heltid. Det finns en del företag som har lite förkortad arbetsdag/vecka och då brukar det bli ca 37-38 timmar. För enkelheten skull använder jag 40 timmar i denna post.

Det är vanligt att man har en timmes lunch eller raster som summerar till 1 timme om dagen så då spenderar man 9 timmar per dag på eller i anslutning till jobbet.

Sedan behöver man ta sig till och från jobbet. Bor man i en mindre stad eller om man har ”lifehackat” så har man kanske bara 5-10 mintuter till jobbet. I Stockholmsområdet är det inte helt ovanligt att transportera sig 1 timme enkel resa, en del reser längre tid än så. När jag jobbade i London var det en del som reste 2 timmar enkel väg. Idag har jag ca 45 minuter enkel väg vilket blir 1,5 timme/dag, så nu är vi uppe i 10,5 timme per dag vilket summerar till 52,5 timme/vecka.

Oftast går jag till min kund iklädd kostym och skjorta och jag lägger närmre 1 timme i veckan på att stryka skjortor, putsa skor etc.

Jag är egenföretagare så jag behöver lägga uppskattningsvis 2 timmar i veckan på bokföring och administration.

Många frilansare och egenföretagare behöver nätverka med folk som jobbar inom samma område och försöka hitta nya uppdrag osv. Det finns väldigt många events och träffar och man kan lägga i stort sett hur mycket tid som helst på detta. Titta in på Meetup så hittar ni säkert något intressant.

Jag är kunskapskonsult som förväntas vara expert och jag behöver därför hänga med i vad som händer i branschen, läsa nyheter, fortbilda mig etc och jag lägger säkert 5 timmar i veckan på detta.

Summerar jag allt ovan får jag 60,5 timmar (utan nätverkande) som vi kan avrunda till 60 timmar. Det innebär att om jag inte ska jobba på helgen så behöver jag ägna 12 timmar/dag på jobbrelaterade aktiviteter.

Det är väl optimalt att sova 8 timmar/natt (men det brukar jag inte hinna med) och då återstår 4 timmar/dygn för att umgås med familj och vänner, träna och allt annat man ska hinna med.

Ifjol provade vi på vårt fria liv och jag undrade då hur jag skulle ha tid att jobba igen, och nu inser jag att det har jag inte. Just nu är planen att fullfölja mitt uppdrag som pågår fram till sommaren och sedan ska jag unna mig ett par månaders ledighet. Vad som händer sedan återstå att se, i veckan ska jag träffa en intressant start-up, min kund har indikerat att de vill ha hjälp i höst, jag har fått lite förfrågningar om nya uppdrag och vi planerar lite resor och äventyr. Skönt att jag inte behöver bestämma mig ännu men det är resor och äventyr som lockar mest.

Har du funderat på hur mycket tid du lägger på ditt jobb?

Dela gärna vårt inlägg: