Som de flesta läsare vet är vi tillbaka i ekorrhjulet under en period och perioden blir lite längre än vad vi från början planerade. I veckan kommer jag att förlänga mitt konsultuppdrag och därmed även tiden i Stockholm med ytterligare 3 månader.

Uppdraget är både kul och utmanande; det gör stor skillnad för min kunds kunder samtidigt som det gör att vi får lite större marginaler.

Tyvärr innebär det också att vi lever ett liv i ekorrhjulet som mer eller mindre handlar om jobb, pendling, träning och lite aktiviteter på helgen. Vi hinner inte riktigt med att hitta så så många roliga äventyr som vi vill och det är huvudanledningen till att vi inte uppdaterar bloggen så ofta för tillfället.

För någon vecka sedan lyssnade jag på ett väldigt intressant samtal. Det var Leif ”vad fan får jag för pengarna” Östling som blev intervjuad i Smarta Samtal (finns där poddar finns). Jag tycker att det var ett intressant samtal med flera relevanta frågeställningar och poänger. Som egenföretagare har det blivit ännu tydligare vilka sjukt höga skatter vi betalar i Sverige och jag tycker verkligen att man kan fundera på om pengarna används effektivt och ifall man får valuta för dem.

För ett par veckor sedan började jag lyssna på podcasten ChooseFI och jag tycker att den har en hel del bra innehåll. Om du är ny i FI/FIRE tänket/communityn så har de skapat ett specialavsnitt i avsnitt 100, där de går igenom grunderna.

För ett par avsnitt sedan intervjuade de en kvinna som inte kände sig bekväm i ordet pensionär eller ”Retire Early” eftersom hon faktiskt arbetade en hel del, hon hade bara inte ett jobb ;-). Kvinnan pratade istället om ”work optional” d.v.s. istället för att se sig som pensionär så är man i en situation där det är friviligt att arbeta eller jobba, att man inte behöver jobba för pengar men kan om eller när man har lust, och det är precis så som vi ser det.

Jag planerar att ha kvar mitt företag och jag har lite planer på att bl.a. starta upp en coaching-verksamhet, eventuellt hjälpa en start-up som jag har kontakt med samt att ta lite roliga uppdrag när det passar med våra planer.

Vi har tidigare pratat om att vara ”passionär” d.v.s. att vi ska göra det vi är passionerade för eller har lust för, men jag gillade uttrycket ”work optional” så vi får väl fösöka hitta något bra svenskt ord för detta. Skriv gärna i kommentarsfältet om du har förslag.

ChooseFI har skapat lokala grupper och ”Camp FI” där folk träffas i verkligheten för att utbyta ideer, tankar och inspirera varandra etc och det det finns en Facebookgrupp som heter ”ChooseFI Scandinavia” som i skrivande stund har 1133 medlemmar. Anna hittade denna grupp för ett tag sedan och hon nämnde att de höll på att ordna en träff i Stockholm så i veckan gick även jag med.

Imorse träffades vi på hotell Amaranten i Stockholm och åt frukost tillsammans. Vi var 10 personer, där en del nyligen hade upptäckt FIRE rörelsen och andra hade nått målet och hoppat av ekorrhjulet. Det var en trevlig träff där vi pratade om allt mellan enskilda aktier, investeringsstrategier, livsplaner och resor samt planer för eventuellt ytterligare träffar.

Det som är häftigt med resan mot FIRE, och något som ChooseFI ofta pratar om, är att man kan välja sina egna mål utifrån sina egna preferenser och förutsättningar. ChooseFI pratar om ”choose your own adventure”. Huvudsaken är att levnadssättet inte ska vara en uppoffring, man ska bara vara lite effektivare med sin konsumption och med vad man spenderar pengar på. Det är ju långt ifrån alla som strävar mot att sluta jobba. De flesta vill däremot skaffa sig frihet och möjlighet att styra över sitt eget liv istället för att fastna på ett jobb där man varken trivs eller mår bra.

På tal om detta så skrev Jason Fieber ett tänkvärt inlägg i veckan, ”Is FIRE a paradox”. Ta dig gärna tiden att läsa det, men i korthet skriver han att de personer som har diciplinen, kunskapen och drivet för att nå FIRE kommer inte att behöva pengarna, då de troligen kommer att göra något som de är passionerade för och de flesta tjänar pengar på detta.

Hur ser du på FIRE? Kommer din passion kunna bidra positivt till kassan?


Dela gärna vårt inlägg: