Vi gillar äventyr och jag skulle nog till och med kunna säga att jag älskar äventyr! Jag tycker om att utmana mig själv och gillar när jag inte riktigt har koll på vad jag ska upptäcka, hitta eller vad som ska hända.

De flesta associerar äventyr men en ordentlig kraftansträngning eller utmaning. Om man vänder sig till Wikipedia står det ”Ett äventyr är en aktivitet som innebär risker eller osäkert utfall, och som ofta ställer krav på deltagarna. Gemensamt för äventyr är att de ger starka upplevelser, antingen positiva (flow) eller negativa (skräck). Äventyr kan vara en planerad fritidsaktivitet, som typiskt är en resa i naturen, utanför anlagda vägar, eller ett besök i en främmande kultur.Det finns också professionella äventyrare, som försörjer sig på verksamheten kring äventyr.

Men det måste inte var så avancerat.

För ett antal år sedan var jag på äventyrsmässan och där höll en tjej som heter Gunnika ett inspirationsföredrag, hon hade bestämt sig för att utföra 52 äventyr på ett år. Jag tyckte att det var inspirerande och jag började följa hennes äventyr på bloggen (http://www.52adventures.se/). Gunnika tycker inte att äventyr måste vara att man ska utföra en expedition. Hon beskriver det så här ”Jag kom inte att gå längst, klättra högst, paddla snabbast, dyka djupast, åka skidor brantast.  Jag blev inte ens först med någonting. Jag bara njöt av att vara ute i naturen. Varje helg. I ett helt år. 52 små äventyr. 52 weekends med egoboost”.

Det finns en annan tjej som heter Louise som tog det ett steg längre. Hon skulle utföra 365 äventyr på ett år (https://365vardagsaventyr.wordpress.com/) och för att göra det definierade hon äventyr som att det skulle vara en ny upplevelse, det kunde vara en ny aktivitet eller en ”vanlig” aktivitet fast på en ny plats. Ett äventyr kunde t.ex. vara att ta med barnen och laga middag utomhus över en eld eller på stormkök på en ny plats.

Jag drömmer om att bestiga Mount Kilimanjaro, vandra till Everest basecamp, dyka med valhajar och besöka Svalbard mm. Min bucket list är väldigt lång 😉 men alla dessa äventyr kräver både tid och pengar.

För att få till fler upplevelser och upptäcka nya saker gör vi gärna små ”vardagsäventyr”, och då tänker vi mer som Gunnika och Louise. Det kan vara att ta ett par timmars promenad på en ny vandringsled, springa i en ny skog eller liknande.

Den senaste tiden har det blivit mycket jobb. Jag konsultar ute hos en kund på heltid, har haft en del företagsadministration vid sidan om samt lite andra åtaganden, så det har inte riktigt funnits tid för så mycket äventyr.

Förra helgen bestämde vi oss att göra ett enkelt och lättillgängligt äventyr i urban miljö. Vi promenerade från Hammarby Sjöstad till Södermalm och vi försökte hitta gator och gångvägar där vi inte promenerat tidigare. Vi har båda två bott i Stockholm i ca 20 år och jag har tillbringat mycket tid på söder, men vi hittade fortfarande gångstråk där vi inte hade gått och platser som vi inte besökt tidigare. Vi hittade en ny utsiktsplats, en liten oas med bänkar etc som hade vacker utsikt över Stockholms inlopp. Det är rätt häftigt att man kan hitta nya ställen i sin ”egen” stad där man tillbringat mycket tid.

När vi återgår till ett friare liv utan regelbundet jobb,  hoppas jag att vi kommer utföra många och roliga äventyr, både korta och enkla och långa som är lite mer utmaningar. Mer äventyr år folket!

Har du hittat på några roliga äventyr, eller har du några roliga tips? Kom gärna med rekommendationer i kommentarsfältet.

Dela gärna vårt inlägg: