Det blir inte alltid som man tänkt sig, en summering av 2018

För lite drygt ett år sedan lämnade vi våra arbetsplatser för att vara tjänstlediga i ett år och planen var att att ge oss själva lite mer frihet och prova på ett annat typ av liv. Vi hade sålt vår bostad, gjort oss av med mycket av våra saker och vi hade köpt två flygbiljetter till Bangkok. Det senaste året har varit fullt av nya intryck, tankar och ett lite turbulent år på börsen och det är detta år jag ska försöka summera här. Den första delen av bloggposten handlar om tankarna, planen etc och den andra delen om ekonomi och börsen (för att det ska vara enkelt att scrolla).

Vår plan var att ”passionera” oss, att prova på ett ”FIRE” (Financially Independent Reture Early) liv, där vi inte var tvugna att jobba mer om vi inte ville eller tyckte det var kul. Vi skulle resa, göra äventyr, njuta av naturen och möta nya människor. Vi ville ha mer tid helt enkelt och vi var beredda på att minska på materiella ting och vår ekonomiska standard för att nå vårt mål.

Många av våra vänner och bekanta tyckte att vi var våghalsiga och lite galna. En del tyckte att ”så kan man inte göra”, andra blev förvånade och inspirerande när vi förklarade hur vi tänkte och hur ekonomin skulle kunna fungera. En del vänner och bekanta har börjat tänka i liknande banor eller alternativ som är anpassade för deras situation. Jag är en ganska planerande och analyserande person så jag tyckte att det var lite ”onödigt” att säga upp oss ifrån två bra jobb. Om vi kunde få till tjänstledighet så hade vi en ”enkel” väg tillbaka om det inte blev som vi hade tänkt eller hoppats. Om vi kunde gå tillbaka till våra jobb skulle skulle vi ”bara” behöva fixa en bostad och så var vi tillbaka där vi var tidigare.

De flesta arbetsgivare beviljar inte tjänstledighet bara sådär men i Sverige finns studieledighetslagen som ger ”en arbetstagare rätt till ledighet för utbildning”, en lag som jag tycker är lite märklig, särskilt eftersom studierna inte behöver ha anknytning till arbetet, men som som vi använde till vår fördel. Vi sökte till ett antal distanskurser på universitetet, blev antagna och därmed även beviljade tjänstledigt.

Vi hade både sparat och planerat inför detta år, vi ville unna oss något mer än att bara springa i ekorrhjulet. Vi har båda jobbat intensivt i över 20 år, jag hade haft 4 veckors sammanhängande semester vid ett tillfälle och det var 2002. Vi har inga barn så vi har inte varit föräldralediga eller liknande så det kändes verkligen som att vi behövde ett break.

Vi började vårt ”friår” med att spendera 3 månader i Thailand där vi delade tiden mellan att bo lite längre på ett ställe i en hyrd lägenhet i Chiang Mai med att hoppa runt mellan öarna i bukten. Vi njöt otroligt mycket och hade en fantastisk tid med mycket upplevelser och möten med härliga mäniskor.

Vår och sommar spenderades mestadels på underbara Öland med långa promenader, löp-, cykel-rundor och lite små vardagsäventyr. Vi trivdes så bra så att vi ”råkade” köpa ett litet hus.

Man kan ha sämre utsikt vid intervallpass

Under sommaren blev jag kontaktad angående en ”möjlighet” som såg ut att vara skriven efter min kompetensprofil och CV och tankarna började snurra. Vi trivdes och njöt verkligen av vårt nya liv samtidigt som denna möjlighet skulle vara kul, utmanande och ge ett tillskott till kassan. Det ledde till att jag sa upp mig (från det jobb som jag var tjänstledig från) och startade eget företag som erbjuder konsulttjänster. Anna gick tillbaka till sitt jobb i förtid. Vi hyrde en lägenhet i andrahand i Stockholm och planen var att tillfälligt gå tillbaka till ekorrhjulet i Stockholm under hösten.

Studier på stranden på Koh Phangan

Vi var lediga eller ”fria” i lite drygt 8 månader och det är ett av de absolut bästa besluten vi har tagit. Vi kunde njuta av livet och dagarna på ett helt annat sätt, vi tog tillvara på natur och väder (ja, vi hade tur med vädret) och lät inte våra liv styras av klockor, deadlines och en massa måsten.

Nu har det varit mörkt och kallt ett tag. Vi är tillbaka i Stockholm med överfulla T-banor där folk hostar och snörvlar. Vi får ständigt uppdateringar från ett soligt och varmt Thailaland där både valhajjar och mantor verkar vara mer aktiva eller i alla fall mer synliga än vanligt.

Samtidigt blir vi ständigt påminda om att livet är kort och kan vara skört.

Allt ovanstående i kombination har gjort att vi ständigt funderar över vad som är viktigt i livet och vad som inte är det. Hur vill vi forma våra liv? Hur kan vi optimera våra liv för att bli så lyckliga som möjligt? Vi hade en orginalplan som har bearbetats och gjorts om ett par gånger.

Just nu är planen att ”göra färdigt” mitt konsultuppdrag på ett professionellt och bra sätt. Initialt hade jag kontrakt till årsskiftet men dels är vi inte klara med projektet och dels har jag fått en hel del andra uppgifter att lösa vilket har lett till att vi har förlängt avtalet med 3 månader. Än vet jag inte med säkerhet att vi hinner bli klara till sista mars och min kund har frågat hur de kan försäkra sig om att jag kan vara tillgänglig efter den avtalade tiden. Vi vill lämna Stockholm, helst sätta oss på ett plan till värmen men samtidigt är det bra att få in lite extra pengar nu när börserna svänger och inte har någon tydlig riktning. Jag vill också få bra referenser etc så att det kan finnas möjlighet att göra en del mindre uppdrag i framtiden.

Ekonomi och börs
Vi hade gjort en budget och en bedömning kring hur mycket pengar vi skulle behöva under vårat ”friår” och nu blev det ju inte riktigt som det var tänkt ifrån början men under de lediga månaderna så behövde vi lite mindre pengar än vad vi hade kalkylerat med. Under vår tid i Thailand så spenderade vi initialt lite mindre pengar än vad vi hade planerat men vi valde ett lite bättre hotell under 10 dagar på Koh Tao så vi hamnade ganska exakt på den planerade summan. Vår tid i Sverige blev lite billigare än vad vi räknat med fastän vi tycker att vi har levt väldigt bra med lite längre utflykter varje månad. Det finns nog flera anledningar till att vi har spenderat lite mindre pengar, det kostar pengar att jobba (jobbkläder, pendling etc), vi har lagat den mesta maten själva och ifrån grunden samt att vi redan hade garderoberna fulla med kläder och endast behövt göra begränsad komplettering etc.

Börsen har varit lite svängig under året och våra portföljer har inte alltid gått i takt med index. I början av året låg jag efter index men passerade sedan och lyckats hålla mig på rätt sida. Enligt Avanza så slog jag deras genomsnittskund med ca 10% och det är liknande siffror mot index. Jag väldigt nöjd med vara nästan 10% bättre än index men egentligen är det inte så viktigt eller relevant eftersom jag inte investerar som Stockholmsindex. Vi investerar främst i stabila utdelningsaktier främst i Sverige men även i en del utländska aktier kompletterat med lite breda indexfonder (Sverige, global och småbolag). En del aktier såsom Skanska har tagit ganska mycket stryk men jag ligger kvar för att jag tror på bolagen på sikt.

I vintras/våras tänkte jag göra lite kortare affärer och köpte in lite spelbolag, de började i rätt riktning men vände sedan. Planen var att sälja av med vinst men tyvärr var jag upptagen med annat under en period när de gick väldigt dåligt och sedan ”strutsade” jag. Jag drar en lärdom av detta, jag ska nog inte hålla på med kortare affärer och om jag nu ska göra det så behöver jag sätta stop-loss eller alternativt se till att bevaka noggrannare och se till att jag inte är upptagen.

Just nu står börsen och väger och det är väldigt svårt att veta vart det ska ta vägen på kortare sikt, det handlar så mycket om stimulanser och handelskrig mm. Det finns som alltid en hel del moln på himmelen. I Sverige har vi mest troligt sett toppen på konjunkturen, det är svårt att få till en regering, kommunerna ser kraftigt ökade kostnader mm. Om räntan fortsätter uppåt och ett par procent blir av med jobben så kommer bostadsmarknaden försvagas ytterligare vilket kan leda till minskad konsumption och i ett ”worst case” scenario kan det bli riktigt mörkt.

Vi har en hel del pengar utanför börsen och det beror på flera anledningar. Vi vet att rent statistiskt så är det lönsamt att investera alla pengarna på börsen direkt men vi har velat sprida på riskerna och delat upp våra köp. På senare tid har vi inte investerat så mycket som det var planerat eftersom börsen har varit i nedgående trend. Vi tror inte att vi kan träffa någon botten men samtidigt har vi velat se lite vart det tar vägen innan vi placerar alla pengar som är ämnade för börsen. Nu finns det flera aktier som börjar se billiga ut och en del har värderingar som att vi står inför riktiga kristider där de skulle mista ca 40-50% av försäljningen. Det bästa för oss skulle vara om det kom en riktig urblåsning och att vi investerade resten av pengarna efter det.

Vi känner oss inte speciellt oroliga eftersom på lång sikt går börsen alltid upp. Vi planerar att främst leva på utdelningar men att även ha pengar utanför börsen så att vi klarar oss ett tag utan att behöva sälja vid fel tillfälle. Kanske förlänger jag mitt konsultuppdrag igen för att få in ytterligare lite pengar att investera när det blir dags.

Planen för 2019 blir att behålla min enskilda firma för att kunna ta lite uppdrag när och om det känns kul och bra. Jag har lite lösa planer på att utbilda mig till personlig tränare och kanske undersöka intresset för coachingtjänster för folk som vill ha hjälp att nå sina mål, främst ekonomiska men eventuellt även när det kommer till livsförändringar kring träning och hälsa(visa gärna intresse i kommentarsfältet). Vi planerar att spendera sommarhalvåret i Sverige för att sedan åka till värmen när det blir mörkt och kallt.

Gott nytt år och bra avkastning på er!

 

Dela gärna vårt inlägg:

Föregående

Brist på äventyr och julenisserally

Nästa

Våra livsval känns så rätt!

3 kommentarer

 1. Oscsr

  Med utdelningsstrategi behöver en inte bry sig så mycket om värdeförändringar mer om det är REA så kan en visserligen fylla på lite extra till bättre DA.

  Varför vill du jobba som PT? Tror du det minskar din chanser som it konsult uppdrag i framtiden, att arbetsgivaren ser det som hoppig/brokig bakgrund(?)

  Jag söker förslag på fler yrken med flexibilitet, typ Foodora, gårdsbutik, vården, lärare vikariat med jobb ett par dagar i månaden osv

  • Hej Oscar!

   Precis, det är det som är det fina med en utdelningsstrategi och anledningen till att vi investerar så. Vi kommer att få våra utdelningar i vår oavsett vad som händer eftersom pengarna redan är intjänade. Nästa år kan det eventuellt bli någon sänkning eller indragen utdelning om vi nu går mot sämre tider…. men köper mest bolag som har stabil utdelningstrend. Banker kan ju plötsligt dra in sin utdelning men jag tror inte riktigt på en bankkris i närtid eftersom de är bra kapitaliserade.

   Det finns flera anledningar till att jag funderar på att läsa till PT. Först och främst är det av eget intresse, jag gillar träning och skulle säkert lära mig en del. En annan anledning är att jag har varit intruktör/tränare och flera gånger fått frågan om varför jag inte jobbar som PT. För det tredje har jag eventuellt lite tankar på att dra igång någon liten verksamhet eller kanske investera i ett gym/träningsverksamhet och då kan det vara bra att vara PT.

   Jag är ganska etablerad inom min nisch av konsulteri och de som anlitar mig gör det för min kompetens och vad jag kan hjälpa dem med och jag tror inte det skulle påverkas av att jag även skulle läst in PT + eventuellt erbjuder hälsotjänster.

   Planen är ju att inte vara tvungen att jobba men jobba när det känns kul och bra. Att hjälpa folk med att komma igång med träning, bli hälsosammare etc skulle vara kul och kännas givande

   • Oscar

    Tack för svar och för en bra blogg.
    Ni inspirerar 🙂

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén