Brist på äventyr och julenisserally

Vi har varit lite dåliga på att skriva inlägg här på bloggen men det beror mycket på att vi har haft fullt upp men även på att vi inte har gjort så mycket roliga saker som är intressanta att skriva om. Det har varit mycket jobb och jag har startat ett andra företag samt sociala sammankomster och glöggmingel mm.

Vi brukar verkligen försöka hitta på ”vardagsäventyr” och upptäcka nya saker på helgerna men vi har haft lite ont om ork och så har vädret inte varit det roligaste. De senaste helgerna har mest varit grå och blöta vilket har lett till att vi mer har planerat nya äventyr och drömt oss iväg. Än så länge är det lite oklart hur länge vi blir kvar i Stockholm men nästa vinter kommer vi med största sannolikhet spendera i sydostasien. Jag har även tittat på lite inspirationsföreläsningar om vandringar och bestigningar av Kilimanjaro, inkaleden med Machu Picchu och Mount Toubkal och de har alla hamnat på bucket listan. 😉

”Dagens äventyr” blev att springa 22 kilometer i en blandning av snö och snöslask. Om man likt jag tycker det är kul att cykla landsväg så brukar man prata om ”reglerna”, det finns en massa regler när det kommer till landsvägscykling och många brukar med antingen allvar eller skämt hänvisa till Velominati reglerna. Att ge sig ut att springa idag fick mig att tänka på regel 5 och en lite modifierad regel 9.

Börsen har inte heller varit på sitt bästa humör sedan i oktober utan har backat en hel del. Det verkar inte som att det blir något ”julenisserally” i år heller, det kanske är ytterligare ett säsongsmönster som slutat att fungera. Lite överallt läser jag om folk som har börjat bli rädda för en ”krasch” och sålt av. Vår strategi är att inte sälja av vid en nedgång eftersom det är otroligt svårt att tajma när man ska sälja och kanske ännu svårare att veta när det är dags att köpa igen. Statistiken visar att de flesta både säljer och köper för sent så effekten blir att de säljer billigt och köper dyrt. Bra aktier kommer nog alltid att komma tillbaka och ifall hela ekonomin med alla företag skulle krascha så behöver vi nog inte pengar ändå. Jag har gjort ytterst små förändringar i portföljen den senaste tiden men jag passade på att sälja Acando på en av studsarna uppåt. Acando är fortfarande ett bra bolag men dels så var det ett litet innehav, dels hade jag gjort en del vinst och IT konsulter brukar inte gå bra i lågkonjuktur så jag plockade bort lite marker ifrån bordet om vi nu ska in i en lågkonjuktur. Bara någon dag efter jag hade sålt kom kvalitetsaktiepodden ut med sin ”buy and hold” portfölj och i den så hade de valt att byta ut Acando mot KnowIT så det kanske var vältajmat.

Vi är medvetna om att statistiskt sett så ska man stoppa in pengarna direkt men vi har fortfarande en hel del likvider utanför börsen. Vi vill inte stoppa in alla pengar på en gång för att sprida risker genom att köpa regelbundet över tid. Vi har köpt en del under det senaste året men vi har inte haft jättebråttom eftersom vi har haft en ganska lång börsuppgång så vi vill ha lite torrt krut om det uppstår bra tillfällen. Vi tycker inte heller att man bör ha så bråttom när MA200 (200 dagars medelvärde), som många definierar som trenden, lutar nedåt.

Vi är nettoköpare och inte nettosäljare så för vår del får börsen gärna gå ner en bit till. Simon Blecher som jag har stor respekt för tror inte på någon krash utan snarare en mer eller mindre stillastående börs med lägre avkastning de närmaste åren. Efter nedgångarna så börjar en del bolag se billiga ut om man tittar på P/E (Price/Earnings) tal men om vi nu ska in i lågkonjuktur eller recession så är det väldigt svårt att veta vad bolagen kommer att tjäna och därmed finns risken att P/E talet blir väldigt missvisande.

Jag har grämt mig lite för att jag sålde Apple inför en rapport som ”skulle vara dålig” för något år sedan och den har gått upp hela tiden sedan dess, nu har Apple backat ca 27% och börjar se attraktivt ut igen. Det är som vanligt en diskussion kring hur många iPhones de säljer och hur länge man kan växa osv samt att många tycker att telefoner etc har blivit för dyra så jag har inte riktigt bestämt mig ännu. Det finns en del andra bolag som jag är intresserad av som börjat komma ner till attraktiva nivåer så jag kanske börjar köpa lite smått men planen är att avvakta lite för att se om vi ska ner 15% till eller inte samt att MA200 börjar luta uppåt innan det blir större köp.

Hur agerar ni? Har ni hittat några attraktiva aktier på sistone?

God avkastning!

Dela gärna vårt inlägg:

Föregående

”Just when I thought I was out…”

Nästa

Det blir inte alltid som man tänkt sig, en summering av 2018

2 kommentarer

 1. Yo!
  Reglerna kring landsvägscykling känner jag inte till men hoppas löpturen var till nöje.
  Goa tankar där kring börsen osv. Jag kör något liknande och säljer då rakt inte på något kortsiktigt nedgång eller sämre tider. Jag fortsätter att köpa i sunda bolag och rimliga fonder. På lång sikt blir det sannolikt en vinnande strategi, precis som det varit historiskt.

  Mvh petrusko

  • Tjena Petrusko!

   Ja, jag tror att du och jag tänker ganska lika varandra kring vad vi tycker om investeringar och börsen.

   På sikt kommer det nog att bli bra! Och historien säger att vi har oddsen på vår sida.

   Ha en härlig vecka!

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén