FIRE handlar om mer än pengar

När man pratar eller läser om FIRE (Financial Independent Retire Early) så fokuserar nästan alla bara på pengar, men i mina ögon handlar FIRE om mycket mer än så. I denna bloggpost tänker jag försöka beskriva andra aspekter av livsstilen.

Effektiv resurshantering
Om man läser ”husguden” MrMoneyMoustache som är grundaren till uttrycket, eller i alla fall en av dem, så skriver han ofta om effektiv resurshantering. De flesta är inte effektiva med sina resurser och därför spenderar de onödigt mycket pengar. Det kan vara att man köper en för stor eller en för dyr bil som drar mycket bränsle och kostar mycket att underhålla för att ta ett exempel. Jag tycker att det är sunt att man utnyttjar resurser effektivt, det är bra både ur ett ekonomiskt perspektiv och för planeten. Våra miljöproblem beror på många olika faktorer och den ökade konsumtionen är helt klart bidragande. Blir vi lyckliga av all konsumtion? Jag tror inte det. Kolla på barn i er närhet, de har ofta hur mycket leksaker som helst, de använder ofta inte hälften, de behöver aldrig längta efter något, de blir inte lyckliga när de får ytterligare en leksak. För vuxna handlar det ofta om en ny teknisk pryl, en handväska eller en häftig bil. Det kan ge ett lyckorus som varar i …… några dagar, sedan börjar man längta efter nästa pryl.

Tid
En sak som de flesta som har FIRE som målsättning värderar mer än pengar är tid. Det är fullt möjligt att uppnå FIRE oavsett hur mycket man tjänar, men det underlättar och går ofta fortare om man har en högre lön. Om man väljer FIRE-spåret väljer man ofta bort den där karriären och alla framtida löneutbetalningar för att sluta jobba och äga sin tid tidigare. Om jag skulle jobba till jag blev ”vanlig” pensionär så skulle jag jobba ca 20 år till, vilket innebär mer än 10 miljoner kronor i dagens penningvärde. Räknar man med löneförhöjningar, att pengar blir mer värda i framtiden etc så blir det troligen närmre 15-20 miljoner.

Frihet
Jag har kommit fram till att jag gärna väljer bort de pengarna för att kunna njuta mer av livet varje dag under de år jag har kvar. Mycket av det jag gillar här i livet behöver inte kosta så mycket. Jag älskar att vara ute och springa, cykla, vandra och paddla i naturen. En kopp kaffe och en hembakad kanelbulle (min fru har svart bälte i kanelbullsbak) i skogen är bland det bästa jag vet.

Jag tycker att det är fantastiskt skönt och lyxigt att inte behöva ställa klockan på morgonen, och om man dessutom har friheten att stuva om sina aktiviteter beroende på dagsform och väder, ja då blir det ännu bättre. Till och med det svenska vädret blir bättre 😉 eftersom man kan ta vara på de fina dagarna. Hur många ligger på sin dödsbädd och ångrar att de inte jobbade lite mer?

Resor och upplevelser
Om man äger sin tid kan man också resa i längre perioder vilket gör att man lär känna nya platser och kulturer på ett helt annat sätt än om man åker på en två veckors semester. Om/när man gör längre resor blir det också mycket billigare, eftersom man ofta lagar en del mat själv, hittar bra restauranger eller affärer, man gör inte ”turistsaker” varje dag osv. När man pratar resor så kommer ofta klimatet på tal och ja; flyga kanske inte är det allra bästa man kan göra för klimatet, men om man är borta några månader flyger man inte så ofta (jag flyger mer i jobbet). När man är på plats, vilket för oss ofta är i Asien så spenderar vi pengar där vilket hjälper lokalbefolkningen. Lever man ett FIRE liv så konsumerar man ofta mindre, så den totala klimatpåverkan är nog lägre än genomsnittspersonen som shoppar på WISH och åker på charter etc.

Trygghet
Inte sällan får jag höra att det är osäkert att leva FIRE liv. ”Tänk om börsen kraschar”, ”du kommer inte få så hög pension” osv. Jag tänker att ett FIRE liv snarare ger trygghet. Jag måste inte jobba om jag inte vill, jag är inte beroende av en lön för att klara mig. I mina ögon bör det vara betydligt mindre tryggt att ha höga skulder och kontinuerligt leva upp varje lönekrona.  Jag har sett någon uppgift om att de flesta i Sverige inte klarar av en oförutsedd utgift på 10 000sek. Genomsnittsamerikanen har inte $1000 i sparade pengar. Jag tycker att det känns lyxigt och härligt att kunna välja att jobba om jag vill och i så fall med vad jag vill eftersom jag inte måste. Även här har MrMoneyMoustache sagt något klokt ”work is better when you don’t have to”.

Detta är mitt perspektiv, men jag tror det stämmer in på fler som drömmer om eller lever FIRE. Jag passar på att avsluta med ett väldigt bra citat som jag läste i morse och som jag vill leva efter ”Don’t count the days, make the days count”.

Dela gärna vårt inlägg:

Föregående

En försmak av vinter

Nästa

”The 1%” och lite perspektiv

8 kommentarer

 1. Oscar

  Vill ni göra något inlägg om ert hur, driftskostnader, osv. Går det att nyttja som permanentboende? Planerare ni odla och bli självförsörjande? Kolla gärna in Alternativ forumet för självförsörjande ideer allt från kläder, djur, odling, mek, teknik osv.

  • Hej!

   Ja, vårt hur går att använda som permanentboende. Vi har tyvärr inte så mycket tomt så vi har inga planer på att bli självförsörjande, har man det målet måste man ha en annan tomt/mark.

   Vi brukar bara odla lite tomater mm, vi får se hur det blir i framtiden

 2. Moderat.

  Vore ju kul att höra hur ni tänker kompensera för snyltandet på samhället med. Hur mycket skatt ni betalar som ”fria”. Förr i tiden hette det nolltaxerare. Nu kallas det frihet när man utnyttjar vård skola omsorg, vägar, snöröjning osv och inte betalar mer skatt än vad ISKn kräver. Ofta även bidrag man tar ut såsom barnbidrag mm och har fått en lång dyr utbildning av samhället som man inte tänker betala tillbaka. Känns rätt sunkigt när det tom skryts över hur man blåser samhället och kallar det Frihet. Men ni betalar säkert 30% på kapitalinkomsterna så det rör säkert inte er.

  • Hej!

   Vi håller nog inte riktigt med dig i din analys om att vi snyltar på samhället. Det känns som att du har en del förutfattade meningar som inte stämmer in på oss.

   Jag har jobbat mer än de flesta i mitt liv, jag började jobba extra vid 14 års ålder. Under de senaste 20 åren har jag jobbat mer än genomsnittet (troligen fler timmar är flera ”riktiga pensionärer”)och eftersom jag har haft en hygglig lön så har jag betalat mer skatt än de flesta.
   Vi har en bil så vi betalar bilskatt, vägskatt och bränsleskatt.
   Vi har inga barn och hitills har vi inte behövt någon vård så vi har inte nyttjat barnomsorg, barnbidrag etc. Vi har dessutom båda två till fullo betalat tillbaka våra studielån.
   I Sverige finns det idag ca 10 miljoner invånare och ca 5 miljoner skattebetalare och vi är nettobetalare, inte nettomottagare som tänker försöka klara oss själva. Vi går inte på bidrag och vi har inga planer på att göra det.
   Om vi har mer tid så kan vi äta nyttigare mat, träna och röra på oss vilket förhoppningsvis leder till mindre sjukdomar och besvär.
   Vi tycker att man ska få ta konsekvenser av sina beslut och påverka sitt liv, vi ska självklart har samma möjligheter men inte samma utfall.
   Hur tycker du att vi skryter om att vi blåser samhället? Vi tycker snarare att det ska finnas fler individuella val att man ska få styra mer hur man leva sitt liv.

   Hoppas du får en bra helg

  • Anonym

   Moderat: du glömmer dessutom att dem betalar moms på allt de köper materiellt såväl som mat och tjänster. Det är enorma stora summor. Om fler kunde bryta sig ur ekorrehjulet vore det positivt så folk kan göra det som verkligen ger värde åt samhället snarare än att betalats. Det finns mängder onödiga verksamheter i Sverige och jobb som går till: Coca cola, Mc Donalds, Ringhals, köttindustrin. Det är verksamheter som skadar folkhälsan och alla arbetare bidrar indirekt med detta. De är löneslavar men varför gör de inget åt det? Jo för en slav vet inte om att den är en slav, det är ju hela poängen.

 3. Moderat

  Det där håller ju inte. Massor med folk jobbar mer än heltid och det är heller ingen som ger dom möjlighet att helt plötsligt sluta betala skatt på sitt arbete. Vad menar du är skillnaden på att betala skatt på kapitalvinster och på arbete? Det är ju totalen som räknas. Det finns heller ingen buffert för brandkår och polis mm och nej du har inte betalat för reste av ditt liv. Csn-lån är ju dessutom bara för ditt uppehälle, inte utbildningen i sig. Varje år på högskolan kostar väl samhället 100 000 / år / elev för de kvalificerade utbildningarna. Man betalar ju skatt tom på pension då det ju är uppskjuten lön. Vi betalar hela tiden för vad vi behöver. Ur hand i mun. Trevlig helg.

  • Storugglan

   @Moderat: ISK konstruerades för att (på lång sikt) vara skatteneutralt i förhållande till aktie- och fonddepå.

  • Hej igen!

   Man kan ju även se det som att alla ska vara med och bidra, vi lämnar plats till någon av nettomottagarna att komma in och bidra. Om någon som har bidragit mycket dessutom har sparat ihop så att de klarar sig, är det inte br om denna tar ett steg åt sidan så att fler får möjligheten?

   Vi har en ganska stor arbetslöshet i Sverige och det borde finnas många som vill komma in på arbetsmarknaden.

   Om jag har jobbat 1,5X normal arbetstakt under ca 30 år så motsvarar ju det var en ”normal” person förväntas göra under 45 år. Jag kan betala in lika mycket skatt som en annan fast under en kortare tid, då har jag bidragit lika mycket.

   Jag tycker att det är självklart att vi ska ha en brandkår och polis mm men det verkar tyvärr inte ledande politiker tycka, nu vill jag inte gå in på politik men anser du att vi verkligen får valuta för pengarna? Har vi tillräckligt med poliser? Har dom förutsättningar för att göra ett bra jobb? Tycker du att vi fokuserar på rätt saker med skattepengarna? Vi betalar bland de högsta skatterna i världen men vi får inte välfärdstjänster som är de bästa i världen. Vi borde verkligen vara effektiva med skattepengarna så att de täcker det som de är tänkt att göra.

   Vi planerar att leva utomlands stora delar av året, är vi då omoraliska för att vi inte jobbar i Sverige för att generera skatt? Borde vi inte betala skatt i det landet vi befinner oss d.v.s. betala för det vi konsumerar?

   Precis som Storugglans skriver så var ISKn tänkt att vara skatteneutral och generera ett jämnare skatteinflöde än det andra systemet.

   Till slut vill jag även säga att vi kanske inte är pensionerade utan snarare ”passionerade” d.v.s. vi utesluter inte att jobba, eller starta företag etc det är bara det att vi vill ha större kontroll, valfrihet och inte bara jobba för pengar.

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén