Vi gillar verkligen att vara ute och röra på oss i naturen, men den här helgen bestämde vi oss för att utnyttja Stockholms kulturella utbud lite mer, nu när vi är här. Att promenera/vandra i skogen kan man ju göra nästan var som helst i Sverige. Vi ville fortfarande röra på oss så vi promenerade från Hammarby Sjöstad, genom Södermalm och sedan följde vi vattnet, förbi slottet där en marschorkester spelade, och till Nationalmuseum.

Nationalmuseum har varit stängt en längre tid för renovering men öppnade igen förra helgen. Det verkar ha blivit en succe, alternativt varit saknat av många för det var väldigt mycket folk där. Vi hade ingen riktig plan men gick till den översta våningen och började gå igenom utställningarna. Nationalmuseum visar konst, hantverk och design i en tidslinje och det är uppdelat på olika perioder. Jag är inte så kunnig och egentligen inte så intresserad av konst, och det tillsammans med trängseln gjorde att vi hoppade över vissa delar av utställningen. Mest intressant för mig var de mer moderna utställningarna som var från 1960 talet och fram till idag. här finns förutom tavlor även konstfullt designade möbler och bruksföremål.

Jag tror att det hade varit betydligt bättre och att jag hade haft både större tålamod och intresse om vi hade besökt museet på en tisdag förmiddag när det troligtvis är betydligt färre besökare där. Nästan hela nationalmuseum har fri entre, vissa utställningar kostar dock pengar och kräver en biljett.

När vi kom ut promenerade vi vidare ut till Djurgården och Vasamuseet. Jag har varit där förr men det var väldigt länge sedan och jag ”har tänkt” att besöka det under flera år men det har inte blivit av. Vi hade perfekt timing och kom in precis när en guidad visning skulle starta så vi hängde med på den. Under ca 25 minuter blev vi guidade av en kunnig guide som var väldigt entusiastisk och gjorde intryck av att ha druckigt ett flak RedBull innan han startade guidningen. Efteråt strosade vi omkring och beundrade skeppet och tittade runt på de olika utställningarna. Det var facinerande att läsa om mäniskorna som var ombord och omkom med Vasaskeppet. Entren på Vasamuseet är 130 sek för vuxna.

Därefter promenerade vi hemåt igen men nu gick vi inom Gamla stan och passade på att gå in och ta en vätskepaus inne på en pub. Vi har inte riktig koll men det borde blivit en promenad på mellan 15-20 km och sedan en dos kultur och kunskapspåfyllning på det. En härlig lördag med andra ord.

Det är ganska trevligt att turista i den stad man bor i men det är lätt hänt att man tar utbudet för givet eller inte tar sig tid till uppleva det om man inte får besökare. De senaste åren har det blivit vanligare att semestra på hemmaplan, att ”hemestra”, och kanske gör de att fler tar sig tid att uppleva kultur, natur och annat som hemstaden har att erbjuda. Utnyttjar och besöker du sevärdigheterna och turistmålen i ”din” stad?

Dela gärna vårt inlägg: