Reflektioner efter en månad tillbaka i ”ekorrhjulet”

Vänner och läsare som har följt vår blogg vet att vi bestämde oss för ett friare liv och  att vi tog ett års tjänstledighet med start 1 januari 2018. Vi började med att spendera 3 månader i Thailand och sommaren i Sverige.

Under de månader som passerat har vi funderat mycket på framtiden. Vissa saker har förändrats under året vilket bl.a. lett till att vi köpte ett hus på Öland för att ha som bas i Sverige. Detta var inte med i orginalplanen och det är en av anledningarna till att vi nu är tillbaka och jobbar i Stockholm. Mer om detta hittar ni här. Nedan följer lite reflektioner som jag har gjort nu när vi är tillbaka i ekorrhjulet sedan ca en månad.

Stockholm
Stockholm är vackert men vi har nog blivit lite lantisar och vi tycker att det är för mycket folk. Nu använder vi inte bilen dagligen (då hade jag blivit tokig) men vi hatar bilköer och det är ofta bilköer, t.o.m. på helgerna. När jag ska till jobbet är det en väldig trängsel i kollektivtrafiken och folk hostar och snörvlar, det känns inte speciellt trevligt.

Det är väldigt kul och trevligt att träffa alla vänner och bekanta men det blir ganska sällan eftersom alla har fullt upp med sitt. Vardagarna blir mer eller mindre en transportsträcka till helgen och då försöker alla leva upp. Helgen går väldigt fort och så in i en ny vecka igen.

Som tur är känner både jag och Anna att vi är ganska klara med att bo i Stockholm, i alla fall för nu. Vi tycker om Stockholm och våra vänner men det räcker med att besöka staden ibland. Vi tror också att man skulle nyttja Stockholm samt umgås bättre med vänner och familj om man besöker snarare än att bo här för då blir det att man gör en grej av det och tar vara på tillfället.

Jobb
Jag har startat eget företag och har ett konsultuppdrag som är planerat till årsskiftet men nu vill kunden förlänga. Anna har gått tillbaka till sitt gamla jobb men sagt upp sig och jobbar nu under uppsägningstiden, vilket är fram till nyår.

Mitt uppdrag är utmanande, roligt och jag har lärt känna nya trevliga mäniskor. Jag trivs bra och så här i efterhand ångrar jag att jag inte sagt upp mig från mitt gamla jobb tidigare. Jag var både understimulerad och kände mig ”klar” med mitt gamla jobb sedan en tid tillbaka men bestämde mig för att inte byta eftersom jag dels hoppades på förändringar och dels för att vi hade vårt mål inom räckhåll och det skulle kännas oprofessionellt att lämna den nya arbetsgivaren efter ca ett år.

Tyvärr tar ett heltidsjobb inklusive pendling till och från jobbet för mycket tid, jag tycker att jag får för lite tid till träning, umgänge och förkovring.

Jag känner att det optimala hade varit att jobba deltid och att vara platsoberoende, att kunna styra sin tid själv och jobbar varifrån i världen som helst.

Min nuvarande kund har indikerat att de vill förlänga vårt avtal och när de kommer med ett konkret erbjudande så får vi ta ställning till det och bestämma oss. Jag känner mig själv rätt väl och inser att jag lätt kan fastna i ”one more month” syndrom. Det blir inte så mycket lättare när en månads heltidsfakturering täcker ca 3 månaders omkostnader för oss båda.

Bostad
Vi sålde vår bostad som vi hade i Stockholm förra hösten och det verkar som att vi sålde precis innan marknaden började vika nedåt. Det är inte jättenkelt att hitta en vettig bostad i Stockholm om man inte vill köpa och spendera en hel del pengar. Vi hade inga intentioner att köpa en bostad för dessa månader utan letade efter en möblerad lägenhet på 2a handsmarknaden. Många som hyr ut vill ha ockerhyror, det är i mina ögon helt bisarrt när en del vill ha 15 000-20 000/månad för en 1,5-2 rumslägenhet som är rätt sunkig i mindre bra förorter men de chansar väl, hoppas att någon är tillräckligt desperat.

Vi hittade även flera lägenheter som var helt nya, inte ens inflyttade och det var väl folk som hade köpt på spekulation för att sälja men att de inte fick vad de ville ha nu när bomarknaden har svalnat av. Vi fann också en del ”kreativa” lösningar där man skulle låta ägaren bo i lägenheten på helgerna och liknande.

En sak som vi inte tänkte på först men upptäckte var att vi var ganska attraktiva som hyresgäster, två medelålders vuxna utan barn och husdjur med en ordnad ekonomi. Många potentiella hyresvärdar vill ha referenser men hur ger man det när man har ägt sitt boende de senaste 20 åren?

Till slut fick vi napp på en 2:a som ligger i ett trevligt läge Hammarby Sjöstad, och visst betalar vi mycket pengar (mer än dubbelt så mycket som vårt hus kostade oss) men troligtvis inte mycket mer än vad en nybyggd 2:a kostar i hyra om man skulle få ett förstahandskontrakt här. Läget är både trevligt och bra men det är väldigt knepigt med parkering, vi står i kö på 11 olika garage och nyttjar pendelparkeringar i förorterna så länge (går att parkera på gatan för 15sek/timme).

Summering
Vi är väldigt glada att vi verkställde våra planer och provade på ett ”friår” som ”bara” blev ca 8 månader, men det är även positivt att vara tillbaka i Stockholm och jobba temporärt.

Nu känner vi oss än mer övertygade om att vi har tänkt, planerat och fokuserat rätt de senaste åren. Just nu saknar vi verkligen FIRE livet, där vi styr vårt eget liv och njuter av småäventyr och naturupplevelser mm. Vi behöver inte massvis av pengar och stimulans utifrån för att vara lyckliga. Vi kommer att försöka anamma en mer minimalistisk livsstil för att möjliggöra mer ledighet och njuta av livet samtidigt som vi sparar lite på planeten. Vi siktar på att tillbringa ett antal vintermånader på varmare ställen och sommaren i Sverige, därimellan hoppas vi att vi har tid och pengar att utförska delar av Europa. Vi har inget emot att jobba extra  för att dra in lite pengar för att kunna resa mer, men vi känner att heltidsjobb och karriärsklättring är vi klara med.

Tid är vår viktigaste resurs och det är något som man inte kan få tillbaka. Vi lever här och nu och det gäller att ta vara på den tid man har. Jag tror verkligen inte att vår livsstil passar alla men jag rekommenderar alla att stanna upp och tänka till och fundera på vad som ger lycka och om man verkligen fokuserar på rätt saker.

P.S. I början av 2019 kommer en dokumentärfilm ”Playing with FIRE” som kommer handla om FIRE livet och resan dit. Flera kända FIRE bloggare som Mr Money Moustache och Mad Fientist mfl kommer medverka.

Dela gärna vårt inlägg:

Föregående

Hur skulle du reagera om du plötsligt ägde all din tid?

Nästa

Turista i sin egen stad

4 kommentarer

 1. Stockholm låter tokigt 😉 Håller med om att det där med heltidsjobb tar väl mycket tid. Vi brukar säga att ”vi har inte råd att jobba heltid för det kostar minst 40 timmar per vecka”.
  För tiotalet år sedan jobbade jag halvtid(20h) på distans och två dagar i veckan det var ganska lagom.

  Nu är vi långt ifrån ekonomiskt fria men fri tid och frisk luft är värt mycket 🙂

  • Jag tror att man behöver fundera på vad som är viktigt i sitt liv för att man ska bli så lycklig så möjligt. Där gör många olika prioriteringar.

   Många tror att pengar kan köpa lycka genom att köpa statusprylar mm men det tror inte jag på (längre). Jag tror att pengar kan bidra till lycka genom att man får trygghet och kan bli fri att göra vad man vill.

   Jag tror dock att tid är viktigare än pengar och jag håller helt med dig om att fri tid och frisk luft är värt mycket. Man kan få många härliga naturupplevelser som inte behöver kosta någonting.

 2. Oscar

  Ett upplägg vore att vara ledig 2-3år sen tbx till storstad och jobba 6-12mån. Då känns det som man inte behöver ngn extrem utdelninngsportfölj då man har möjlighet buffra upp varannat år.

  • Hej Oscar!

   Ja, det finns många sätt att lösa det på. Det gäller att hitta det man gillar bäst.

   I 4 hour work week var det en person som tog ”mini retirements” han tog ledigt vart 7e år.

   Man kan som du säger gå in i ”work mode” var 3e år eller kanske ta ett säsongsjobb eller liknande för att kompensera för att man inte har tillräcklig utdelningsportfölj.

   En annan lösning när man börjar närma sig målet kan vara att spara ihop en ”buffert” som man behåller i kontanter och lever på medan utdelningsportföljen växer till sig.

   För att det ska vara enkelt att räkna så säger vi att du planerar att leva på 10 000sek/mån och då skulle du behöva 3 000 000 investerat med 4% direktavkastning för att generera 120 000sek/år (jag förenklar och bortser från skatt på isk/kf).

   När du har nått 2 500 000 sek i investerat kapital genererar du 100 000sek/år och ska behöva spara och investera 500 000 till. Om du jobbar ihop ca 240 000 till och behåller de i kontanter för att leva på dem i 2 år så kan du låta utdelningarna växa till sig (ca 5% per år beroende på portfölj) samt återinvestera dessa så kommer du ha ”tillräckligt” om 2 år.
   Säg för ett exempel att du skulle behöva 20 000sek/år till för att kunna leva bra, om vi räknar på 4% direktavkastning så skulle du behöva 500 000 i investerade pengar (+ skatt isk/kf så egentligen lite till). Om du istället slutar när du har uppnått säg 250 000 och kan leva på det i 2 år

   Vi kommer alltid ha som backup att jobba igen. Vi kan vara flexibla och gå in och jobba om vi skulle tycka att vi behöver mer pengar eller ifall det krisar länge på börsen osv eller om det skulle kännas tillräckligt kul.

   Hoppas att du hittar det som fungerar för dig

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén