Efter att ha varit ifrån Stockholm under i runda slängar 9 månader krävs det minst sagt en viss anpassning nu när vi temporärt är tillbaka igen. Det skaver en del att trängas med mängder av folk i tunnelbanan, att köa till det mesta och att ständigt höra en ljudmatta av trafikbrus. Vi har vant oss vid  ett lugnare liv på landet med rådjur precis utanför köksfönstret och långt till närmsta affär. Men när vi nu tagit beslutet att tillfälligt bo i Stockholm igen gäller det att se bortom trängseln och hetsen och fokusera på att hitta det som vi mår bra av. Och även om Stockholm är en relativt stor stad finns det gott om natur att uppleva och njuta av även här.

Det är ganska fantastiskt när man tänker på det. Trots alla busslaster ned nya människor som kommer flyttande varje dag till en stad med bostadsbrist så har man inte förtätat bort alla grönområden. Tvärt om finns det ofantligt mycket natursköna områden i, och strax utanför, staden för den som likt oss trivs bäst ute. Jag sitter här nu och skriver, alldeles uppfylld av välbefinnande efter en härlig långpromenad. På förmiddagen promenerade vi hemifrån, förbi Hammarbyhöjden och bort till Björkhagen. Där börjar etapp 1 av Sörmlandsleden. Första sträckan går via välanvända motionsspår och utegym nästan fram till Hellasgården, innan stigarna delar sig i olika riktningar. Idag valde vi att fortsätta fram till Hellasgården.

För den som önskar finns här möjlighet till en uppsjö av aktiviteter året runt. Du kan spela tennis, yoga eller prova på fotbollsgolf. Här finns även fantastiska mountainbikespår. Rikard berättade, full av nostalgi, om alla härliga upplevelser han haft när han rände runt på stigarna för ett antal år sedan. Idag fortsatte vår promenad längsmed milspåret. Naturen här är varierande och lite lätt kuperad. Tidigare på säsongen, och kanske framför allt andra år utan extrem värme, finns det massor av blåbär här. Nu såg vi ganska gott om svamp, även om de flesta var av den röd-vita sorten. Intill en sjö pausade vi för lunch. Kaffe och mackor smakar sällan så gott som utomhus.

Vid ett annat tillfälle valde vi istället att fortsätta följa Sörmlandsleden. Att vandra den är lite mer krävande och i mitt tycke därmed ännu härligare, än att välja något av spåren i Hellasgården. Totalt är Sörmlandsleden ungeför 100 mil lång och uppdelad i ca 100 etapper. Beskrivningar av dessa nås via länken. Vid vår vandring gick vi de tre första etapperna, från Björkhagen till Tyresta By, en vandring på knappa tre mil vilket tog oss ungefär 6 timmar inklusive fikapaus. Från Tyresta By går det bussar till Fruängen Centrum, för vidare transport hemåt igen. En fantastisk vandring som vi varmt rekommenderar och som vi definitivt kommer att göra om igen. Varje årstid bjuder ju på sina natursköna upplevelser. Jag har även ett speciellt band till Sörmlandsleden från min barndom, då jag via bland annat friluftsfrämjandet kom ut på flera veckolånga vandringar med övernattningar i både tält och vindskydd, och med ganska många mil avverkade.

I nära anslutning till Stockholm, dock med behov av biltransport från vårt nuvarande boende, finns även Roslagsleden, som börjar vid Danderyds kyrka och slutar i Grisslehamn. Vill man inte gå hela vägen är ett hett tips att  faktiskt vända när man tycker att man gått till hälften så långt som man tänkt sig. En stig ter sig helt olika beroende på från vilket håll man kommer och man ser och upplever naturen ur olika vinkar. Vi kan även rekommendera att åka ut till naturreservatet Bogesundslandet i Vaxholm, även det med härliga vandringsstigar av varierande längd. Här har vi bara varit vid ett tillfälle än så länge men det blir definitivt fler besök under hösten.

Så som sammanfattning; om man bara ser till att klara av tempot i Stockholm när man behöver, men däremellan vill söka sig till mer natursköna platser där man kan andas frisk luft under rörelse och njuta av fågelsång, så finns det riktigt gott om dem i Stockholmstrakten. Ut och njut!

Dela gärna vårt inlägg: