Tillfällig paus i friheten

Ja, ni läser rätt!

Vi kommer att ta en paus i vårt lilla experiment och gå tillbaka till ekorrhjulet ett tag och det finns flera anledningar till detta.

Det hela är ganska nytt och vi har inte berättat för så många ännu men jag har fått frågan ”har ni tröttnat?” och liknande och svaret på den frågan är NEJ. Vi har trivts otroligt bra med vårat friare liv och troligen har vi inte mått bättre på många år. Hittills har vi inte varit uttråkade eller understimulerade i en minut (vilket jag kan ha ganska lätt att bli).

Följdfrågan och som även ställts som enskild fråga är ”höll inte budgeten?” och svaret på den är att vi hittills levt billigare än vad vi räknat med och har budgeterat för.

Anledningen till att vi pausar vårt friare liv är att jag har blivit erbjuden ett konsultuppdrag vilket är en fantastisk möjlighet för att starta eget företag. Ja, då kommer ju frågan, ”skulle inte ni vara lediga/pensionera er?”, ”varför ska du då starta egen firma?”. Till dessa frågor så finns det flera svar.

För det första så har vi köpt ett ”fritidshus” som vi planerar att ha som vår bas i Sverige och spendera åtminstone sommarhalvåret i, detta köp fanns inte med i ursprungsplanen.

För det andra, detta uppdrag verkar riktigt roligt och stimulerande. Profilen de sökte efter kunde varit skriven efter min CV så det verkar vara en bra matchning.

För det tredje, det kan ju vara kul och bra att ha ett företag där man kan ta de uppdrag man vill, som känns roliga och när det passar. Jag har inget emot att arbeta men jag vill gärna inte vara beroende av ett jobb 😉

Jag har börjat tänka en del som Jason Fieber, att göra skillnad på att jobba och arbeta. Skillnaden blir nog bättre på engelska där man skiljer på ”job” och ”work”. Jason brukar säga att jobba, det är när man utbyter tid mot pengar medan arbeta kan vara drivet av andra faktorer som passion, nyfikenhet, vilja eller liknande.

Om vi pausar vårt friare liv ett tag så skapar vi större marginaler, vi har möjligheter till mer renoveringar, resor och äventyr mm. När jag dessutom hittat ett uppdrag som verkar riktigt intressant och kul som kan generera nya möjligheter i framtiden, så varför inte? I detta fall är det dessutom tidsbestämt, till en början handlar om fram till årsskiftet.

Hur blir det sedan då? Ja, det vet vi såklart inte ännu men just nu har vi inga planer på att stanna i Stockholm. Vi vill åka till något varmare land och njuta av livet.

För er som går i funderingar på att starta eget företag så kan jag tipsa om att man har rätt att vara ”tjänstledig för start av näringsverksamhet” i 6 månader, det finns vissa undantag (start av konkurerrande verksamhet, nyckelperson osv). Mer information finns på länkarna nedan:
https://lagen.nu/1997:1293
https://www.driva-eget.se/starta-foretag/far-jag-ta-tjanstledigt-for-att-starta-foretag
https://www.starta-eget.se/ordlista.php?ord=tjanstledig
https://civilekonomerna.se/rad-stod/tjanstledighet-for-att-starta-eget

Det finns även bra information på verksamt.se samt på skatteverket.

Mitt liv som småföretagare startade i veckan.

Dela gärna vårt inlägg:

Föregående

En dag i vårt fria liv på Öland

Nästa

Natursköna Stockholm

6 kommentarer

 1. Jimmy

  Välkommen till ”min plan” – frihet med egen firma och småjobb som intresserar en i lagom utsträckning. Vi har dock twisten heltid i Spanien med undantag för sommaren.
  Stort lycka till med firman och välkommen tillbaka till stan, även om det bara är temporärt. ???

  • Tack!

   Förhoppningen är att vi ska kunna spendera vinterhalvåret i ett varmare land (och gärna i lite olika länder) och sedan sommaren i Sverige med utgångspunkt från vår nya bas

 2. Oscar

  Kul med egen firma, startar du AB?
  Jag går i princip i tankarna att gå från fast anställning till egen konsult och ta uppdrag på ett år för att vidare vara ledig några månader före man hoppar på nästa uppdrag.

  • Jag har gått med funderingarna på att starta eget en längre tid och var riktigt nära för några år sedan men det har inte blivit av förrän nu. När vi hade satt upp sparmål mm så kändes det bra att ha en fast och förutsägbar inkomst.

   Jag startar med enskild firma för att det är lite enklare och snabbare att komma igång med, min slutkund ville att jag skulle börja så snabbt som möjligt.

   AB är bättre för att skydda sin privata ekonomi och för att kunna fördela lönen, när man ska anställa osv. Just nu så är det bara detta uppdraget som är planen och det är ganska begränsat både i tid och hur mycket jag fakturerar (bara 4 mån). Om jag väljer att förlänga eller ta fler uppdrag inom snar framtid så kommer jag troligen göra om till AB.

 3. Andreas

  Tycker du gör helt rätt, att vara ekonomiskt fri handlar om att välja själv, inte att avsky och hålla sig undan från ”job” alternativt ”work”.

  Att tacka nej till något roligt för att man ska vara fri blir ju bara knas!

  Grattis förresten! 🙂

  • Tack!

   Ja för mig är frihet att kunna välja själv, inte nödvändigtvis att undvika ”job” eller ”work”. Precis som MMM mfl har upplevt så har även jag fått höra ”skulle inte du pensionera dig?”

   Jag tycker det är underbart att inte vara beroende av ett jobb, att inte vara tvungen att jobba för pengar men för det utesluter jag inte att jobba för pengar om det är kul, spännande eller sker på mina villkor

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén