Ett besök på ”Burning Van” blåste ny glöd i drömmen

Som vi berättat tidigare har vi köp hus på Öland och i veckan har vi flyttat in. Dagarna fylls av spackling och målning varvat med inköp av nödvändiga möbler och uppackning av de saker och kläder vi sparat. Framför allt jag tycker att det är härligt att boa in oss, men även Rikard trivs. Att vi nu bor här betyder att vi har en bas; inte att vi måste vara här hela tiden. Resa vill vi fortfarande göra mycket, både i Sverige och Europa, och vi är långt ifrån klara med Asien. Husköpet innebär dock att det inte blir någon husbil för oss nu. Det är en för hög kostnad om vi vill kunna fortsätta ett friare liv utan fasta arbeten. Dessutom är det inte tillåtet att ha husbil eller husvagn parkerad vid sitt hus i det här området. Det är däremot helt okej att ha en skåpbil eller van, vilket gör att drömmen om vanlife fortfarande lever stark.

På olika håll i världen, och även i Sverige, växer antalet människor som bygger om en van till ett rullande hus och bor så permanent alternativt under reseperioder. Söker man efter van conversion videos på YouTube får man så många träffar att man omöjligt hinner se alla. De är fullproppade med smarta tips på hur man skapar så mycket som möjligt av ett begränsat utrymme, men hjälp av platsbyggen, coola Ikea-hack och en hel massa fantasi. Man kan lära sig hur man isolerar, hur man fixar duschmöjlighet och hur man installerar solceller. Det går inte många dagar under en vecka då inte Rikard ser och inspireras av några av dessa och drömmer om att själv konvertera en van för oss. Han kompletterar dessa videos med vloggar skapade av människor som berättar om sina liv i vans och så några poddar också. Själv följer jag ett otal vanlifare på Instagram. Tro mig, det är fler än man tror som är intresserade av detta.

En helg i början av augusti anordnades det andra årliga Burning Van meetup i Sverige. Ett relativt stort antal van-lifers sammanstrålade i stenbrottet i Hällekis på Kinnekulle i Västergötland för att umgås, visa upp sina byggen och utbyta idéer. Calle och Bella som driver podden Vanlife Sverige  och även bloggar på RES arrangerade träffen. Calle och Bella och deras van Doris medverkade i ett avsnitt av ”Kalles sex liv” på SVT med Kalle Zackari Wahlström vilket gjorde att vi, och säkert många med oss, fick upp ögonen för den här livsstilen. I och med att vi vid tillfället för träffen befann och i Skövde var det inte lång väg för oss att göra ett besök.

Rikard och jag åkte dit. Att se videos, lyssna på poddar och se bilder på mysigt inredda vans räcker bara så långt. Det ger inte en känsla för hur stort (läs liiitet) det faktiskt känns på riktigt. Vi kände oss lite som hang arounds när vi kom gående in på området, men den känslan försvann snabbt. Gemensamt för alla där var en inbjudande attityd och ett stort mått livsglädje. De flesta var stolta över vad de byggt och ville gärna visa upp det. Vi pratade länge med ett par som lever heltid i sin bil. De åker runt till marknader i hela Europa för att sälja kläder som deras företag skapar. De höll nu på att färdigställa sin fjärde van och ansåg att de hela tider kommer på bättre och mer praktiska lösningar. På plats fanns även två av deras tre föregående vans, nu i ägo av andra.

Foto av @jerrythevan

Vi blev bjudna in till ett par som bodde i en relativt liten bil utan ståhöjd. Även de bodde permanent och tyckte att det fungerade ypperligt. Enda svårigheten var när ena parten behövde gå upp två timmar innan den andra för att gå till jobbet, då det knappt finns någon golvyta kvar när sängen är utdragen för två. Men finns det hjärterum så….Nåja, jag har hört att de nu faktiskt är på jakt efter en större bil att bygga om.

Bild av Anna Ringman @the.horizon.is.calling

Vi pratade även länge med en kvinna som reste med sin familj; man, två killar i yngre tonåren och två stora hundar. För dem började en sex veckor lång semester i bilen att gå mot sitt slut. I deras bil var varenda kvadratcentimeter medvetet använd och trots att det låter otroligt att få plats så många utan att gå varandra både på nerverna och på tårna så är de lyckliga. Ingen av dem vill spendera sin semester på annat sätt.

Efter några timmar av många intressanta möten lämnade vi sammankomsten till och med mer sugna på att, på deltid, leva vanlife vi också än när vi kom. Vi får se om och när drömmen blir sann!

 

Dela gärna vårt inlägg:

Föregående

Njuter av friluftsområdet på Billingen

Nästa

Perspektiv på levnadskostnader

3 kommentarer

 1. Miss L

  Spännande! Vore kanske något..
  Hur tvättar och duschar man?
  Har inte så stor koll på det där, men låter som en smart och kul grej.
  Skön frihetskänsla, resa runt..

  • Ja, visst låter det som stora möjligheter att resa fritt. Vi lockas av instagrambilder över hur vanlifare vaknar med nya fantastiska utsikter varje dag. Samtidigt blir det förstås bökigt med hygienen. En del bygger in duschmöjligheter bak i bilen. Andra är mer hardcore och badar ute stora delar av året. Duschandet kan även lösas genom besök på gym eller badhus. Många väljer att ta in på en campingplats då och då när de behöver tvätta. För oss är det inte tänkt som permanentboende, även om Rikard inte skulle ha något emot det ?. Jag ser det mer som ett betydligt bekvämare alternativ till tält och då är hygiensituationen ungefär densamma. Vi får se om/när det blir en van för oss ?

 2. Miss L

  Hej Anna!

  Kanske går och ha badbalja och koka vatten ute. Alt tvättlapp man skrubbar sig med vatten och diverse rengöringsmedel noggrant. Tänker tvättomater fanns innan men nu vet jag inte. Tvättat i en sån inrättning Helsingör iaf.
  Kanske går och kombinera med hotell då och då. Där man kan tvätta, etc..
  Ah, vet inte men låter spännande.
  Skönt o släppa allt.
  Längtar mer och mer efter att inte ha en lägenhet el hus och ta hand om.
  Ser fram emot fortsättning från er:)
  Mycket nya tankar som växer fram.. ❤️

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén