Vi är och hälsar på samt har varit husvakter i Skövde i ca en vecka och under denna har vi passat på att njuta av de fina friluftsområdena på Billingen.

Billingen är ett s.k. platåberg som ligger strax utanför de centrala delarna i Skövde och Skövde kommun satsar stort för att göra Billingen till ett bra friluftsområde som ska locka både lokalbor och turister.

Billingens erbjuder promenadstigar, vandringsleder, motionsspår och MTB leder av olika längd och svårighetsgrad, utegym, äventysområde för barn, grillplatser med ved och vindskydd mm. På vintern finns det längdskidspår och en backe för utförsåkning.

Just nu håller de på och bygger och fixar för fullt för att få till ett milslångt ”kombinationsspår” och ett skogsmulleland mm. Kombinationsspåret ska vara ett konstsnöspår på vintern och Billingen är Sveriges sydligaste officiella vasaloppscenter. Under sommaren har man stängt av en del och gjort en del tillfälliga leder medan man spränger och bygger de nya områdena (för mer information se https://www.vastsverige.com/skovde/billingen/) mm.

På Billingen ordnar man dessutom en massa olika events, nästa helg är det SM i Enduro och i mitten av september är det en outdoor festival (https://www.vastsverige.com/skovde/swedenoutdoorfestival/) med en massa prova på aktiviteter och SM i utematlagning mm.

Vi har passat på att njuta av Billingens möjligheter i stort sett dagligen. Vi har sprungit, promenerat, gymmat och cyklat MTB och vi kan verkligen rekommendera ett besök.

Som nämnt ovan så är det lite tillfälliga dragningar p.g.a. markarbete mm och milspåret är nu 11 km. Flera av de ordinarie MTB spåren är avstängda men man kan följa ett kortare vitt spår som är ca 1 km och som är till för teknikträning, ett grönt spår som mestadels går på milspåret för löpning (fast motsatt håll) eller ett tillfälligt orange spår som är en mix av vandringsstig och de ordinarie MTB spåren. Det oranga spåret är klassificerat som mellansvårt och på ett par ställen kan man välja mellan enklare eller svårare partier. Jag är ganska ringrostig på MTB men tyckte det oranga spåret var kul, bitvis utmanande men absolut inte jättesvårt eller läskigt. Just nu finns det även markeringar för ett spår som ska ingå i Västgötacupen den 25 augusti. Detta spår är längre och blandar väldigt snabba och lättåkta partier med riktiga utmaningar. I dagsläget så finns det ett par sträckor som är i stort sett ospårade, det syns inte att någon har cyklat där innan, samt att någon sträcka går i ett vanligt dike.

För mer information om utvecklingen av Billingen se https://www.skovde.se/utveckling-av-billingen/. Om du vill ha mer information om de olika evenemangen så finns det här https://www.vastsverige.com/skovde/billingen/listningssida_evenemang_billingen/

Läs gärna även vårt blogginlägg om när vi vandrade på Billingeleden.

I våra ögon är Billingen väl värt ett besök.

Dela gärna vårt inlägg: