Försenad halvårsrapport och vår syn på börsen

Oj, vilken sommar vi har! Den svenska sommaren har verkligen överlevererat och det har varit fantastiskt väder sedan i början på maj. Vi har verkligen tagit vara på vädret, varit ute mycket och vi har nog aldrig badat så mycket i Sverige som i år, vilket är anledningar till att vi inte uppdaterar bloggen så ofta.

Under sommaren har börsen tickat på och våra investeringar har gått lite bättre än index. Egentligen är det inte så relevant eftersom vi framförallt är beroende av ett kassaflöde ifrån utdelningar, men det är ändå lite roligt att jämföra sig för att se hur det går. En fråga man bör ställa sig är vilket index man ska jämföra sig emot. En känd Twitterprofil jämför sig med OMXPI, vilket även gjort att många i hans svans av följare gör likadant, medan de flesta tycker det är helt fel eftersom detta index är exklusive utdelningar. Du kan alltså slå detta index ganska enkelt genom att köpa ett par storbolag med utdelning. Vi investerar främst i Sverige, men även i våra grannländer,  i USA och Kanada, så vi borde kanske jämföra oss med något globalt index. Men vi gör det lite (för?) enkelt och jämför oss med SIXRX, Six Return Index, vilket är Stockholmsbörsen inklusive utdelningar. Vår svenska portfölj slog SIXRX med 5-6% det första halvåret och vår utländska med nästan 10%.  Det beror till stor del på att dollarn har blivit starkare men även på att REITs har gått lite bättre den senaste tiden.

Rapporterna för det andra kvartalet har kommit de senaste veckorna och merparten har varit bättre än förväntningarna. En del betting- och spelbolag har reagerat negativt på rapporterna men det beror delvis på att förväntningarna har varit skyhöga och alla träd kan inte växa till himmelen.

Många är väldigt positiva till börsen,  till bolagen,  till svensk ekonomi mm, medan andra säger att det kan nog inte bli bättre än så här, att vi måste vara på toppen av konjunkturen.

Igår presenterades en del siffror kring tillväxten i svensk ekonomi och vid en snabb titt kan man tycka att det såg väldigt bra ut. BNP steg med 1% jämfört med kvartalet innan och med 3.3% jämfört med samma kvartal förra året. Dessa siffror berättar tyvärr inte hela sanningen eftersom de inte tar hänsyn till befolkningsmängden.

Nu vill vi inte gå in alltför mycket på politik på denna blogg, men faktum är att vi inte har tillförlitliga siffror på befolkningsmängden längre eftersom det finns många som har ”oklar” status, som är i migrationsprocessen, människor som nekats uppehållstillstånd men är kvar i landet, oregistrerade EU medborgare mm. Men om vi tar hänsyn till Migrationsverkets siffror för anhöriginvandring så har BNP/capita minskat. Det blir allt färre som ska betala för allt fler. Om invånarna i Sverige ska kunna behålla nuvarande levnadsstandard och välfärdsnivå etc så måste vi öka den ekonomiska tillväxten mer eller minska befolkningstillväxten.

Hur som helst, säsongsmönstret för börsen talar för att vi står inför en lite sämre period och vi planerar att vara lite passiva fram till i höst för att avvakta och se vad som händer. I höst kommer vi få mer information kring husmarknaden vilket påverkar ekonomin och sentimentet. Vi får även mer information kring räntor, hur den svaga svenska kronan har påverkat marknaden osv. Börsen brukar ligga steget före konjunkturen. Vi har ju haft en väldigt bra börsperiod de senaste nästan 10 åren och därför är vi lite försiktiga trots att vi intellektuellt vet att ”time in the market” är mycket viktigare än ”timing the market”, men mer om det i ett annat inlägg.

Njut av sommaren!

Dela gärna vårt inlägg:

Föregående

Världsarvsveckan på Öland

Nästa

Njuter av friluftsområdet på Billingen

2 kommentarer

 1. Oscar

  Instämmer. Tror också starkt på utdelningsstrategin. Jämför också min globala portfölj med SIXRX.

  Vilka REIT har ni?

 2. Hej Oscar!

  Vi har ett antal REITs framför allt Realty Income men även lite WP Carey, Omega Healthcare, EPR Properties, Kimco Realty och Public Storage

  MVH

  Rikard

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén