För att Unesco ska utnämna en plats till ett världsarv krävs att platsen har så höga natur- eller kulturhistoriska världen att de ska bevaras som delar av vårt gemensamma arv och att vi genom dem får kunskap om jordens och människans historia. Bland de utnämnda världsarven finns bland andra Stora Barriärrevet i Australien, pyramiderna i Egypten och Galapagosöarna i Ecuador. Idag har över 900 platser statusen världsarv och antalet ökar varje år. 15 av dessa platser finns i Sverige och en av dessa här på Öland.

Under 1200- och 1300-talen byggdes gårdarna på Södra Öland i rader längs med landsvägen, så kallade radbyar. Innanför slogs alla åkrar och ängar ihop och ägdes gemensamt av alla bönder. Än idag är ca 200 av Ölands ca 300 byar just radbyar. De för Öland så karakteristiska stenmurarna byggdes för att hägna in marken och skydda djuren. Sättet att bedriva jordbruk på är unikt. Radbyarna, den odlade marken och Stora Alvaret bildar tillsammans världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. För att sätta fokus på samspelet mellan människa och natur firades under förra veckan Världsarvsveckan med ett stort antal aktiviteter.

För den intresserade fanns det dagligen guidade vandringar och cykelturer att delta i. Bland annat kunde man gå samma sträcka som kronprinsessan gjorde när hon besökte Öland för sin landskapsvandring tidigare i år. Många aktiviteter riktade sig särskilt till barn, så som tovning av ull, djur- och växtupptäktsfärder och sagostunder. Mer för vuxna anordnades musikstunder i solnedgången, golftävling och yoga. Under veckan arrangerades även Mat i Världsarvet i Mörbylånga. Där förevisades lokalt mathantverk och matproduktion. Ölandstapas serverades, det hölls ost- och vinprovningar och naturligtvis fanns det gott om delikatesser att köpa med sig hem.

Rikard och jag besökte Mat i Världsarvet, och vi frestades av och provsmakade en hel del av utbudet. Det finns så ofantligt mycket god lokalproducerad ost! Och korvarna säger Rikard, som äter kött, är fantastiska. Och så fastnade vi för Fredrikssons Mona-sås, en härlig grillsås som vunnit guld i SM i mathantverk. Yammy… Men med tanke på att vi nu ska flytta ut ur sommarhuset vi håller till i nu och ett par veckor senare in i ett nytt hus var det inte läge att shoppa upp oss på en massa gott. Istället unnade vi oss ett par kardemummabullar från Mormors Stenugnsbageri som vi tog med oss ut på Stora Alvaret.

Det Stora Alvaret utgör en fjärdedel av Ölands yta. Naturen är väldigt specifik och utgörs av trädlös hedmark. Jordlagret är tunt och ofta går berggrunden igenom. Här kan man inte odla utan marken används som betesmark.  Det växer gott om kryddörter och man ser enbärsbuskar vart man än tittar. Kockar här på ön säger att kött från djur som betat här sällan behöver mer kryddor än salt och peppar, i övrigt är de marinerade inifrån efter att ha ätit sig mätta på Alvarets mark. Här finns flera  vandringsleder, och den vi följde markerades av små stenrösen. För oss blev det bara en kortare promenad den här gången, men framöver hoppas jag att vi ska gå genom hela det här fantastiska landskapet.

Dela gärna vårt inlägg: