Summering av 6 månader av ”fritt liv”

Det har blivit lite glest med uppdateringar här på den senaste tiden och det beror på lite olika orsaker men huvudorsaken är nog att vi har njutit av det fina vädret och inte hittat på några äventyr på ett tag.

För någon vecka slog det oss att det var 6 månader sedan vi lämnade våra kontor för att vara tjänstlediga. 6 månader; det är otroligt vad tiden går fort när man har kul och njuter av livet 😉

Vi började vårt år med att spendera 3 månader i Thailand varav ca 6 veckor i Chiang Mai i Norra Thailand och resterande tid hoppade vi runt mellan öarna i bukten. Vi stormtrivdes och träffade mycket trevligt folk och vi planerar att åka tillbaka i vinter eller möjligen om vi tar det nästa vinter (mer om det nedan).

När vi kom hem till Sverige i april var det fortfarande vinter, det var kallt och det fanns snö kvar. Vi spenderade först någon vecka med att besöka familj och vänner för att sedan åka till vårt delade sommarhus på Öland. Våren blev väldigt kort, vädret slog om från vinter till sommar väldigt fort och efter det har Sverige och Öland verkligen överlevererat när det kommer till väder. Vi har försökt vara ute mycket för att njuta av naturen och göra lite utflykter och miniäventyr.

Vår budget har hållit och vi har spenderat på ett ungefär som vi hade planerat. Vi tycker att vi lever ett väldigt bra liv och saknar egentligen ingenting trots att vi spenderar mindre pengar än de flesta i vår omgivning.

På börsen har det gått lite upp och ner men våra utdelningar har tickat på.

Vad händer nu då?
Vi har stormtrivts på Öland under vår och början på sommaren så i förra veckan slog vi faktiskt till på ett eget hus, tidigare har vi delat hus med andra i släkten. Hälften av vår lilla familj vill verkligen ha en bas, något man kan kalla hem och där vi har våra saker osv och i dagsläget finns det inget ställe i Sverige där vi hellre vill bo. Det här får så klart effekter på vår ekonomi vilket gör att vi inte riktigt vet hur vi ska göra den närmaste tiden.

Vi har räknat på det och vi borde klara av att leva ett friare liv utan att gå tillbaka till jobb i vårt nya hus men det blir lite tajt och vi har nog inte möjlighet att spendera vintern i ett varmare klimat så nu funderar vi över ett par alternativ.

Vi har ju tjänstledigt så vi kan gå tillbaka till våra jobb runt årsskiftet.

Jag har fått lite jobberbjudanden och det är ganska stor brist på arbetskraft med min kompetens så jag funderar på om man ska byta jobb.

Nackdelen med båda dessa ovanstående är att de är i Stockholm och under de senaste besöken i huvudstaden har vi inte känt att vi längtar tillbaka. Vi har ingen bostad i Stockholm för tillfället och det kostar en hel del pengar…. och jag tror på fortsatt fallande bostadspriser.

Övriga alternativ är att hitta något jobb som är antingen platsoberoende eller i regionen runt vårt ”sommarhus”. Vi skulle kunna jobba deltid eller göra tillfälliga inhopp och ändå kunna leva ett, enligt oss, bra liv och troligen resa ett par månader om året.

Det lutar åt att vi kommer välja det sista alternativet och försöka hitta något extrajobb eller tillfälligt jobb som möjliggör en längre resa på vinterhalvåret och sedan njuter vi av naturen, lugnet och lite miniäventyr resten av året.

 

Dela gärna vårt inlägg:

Föregående

”Love people, use things. The opposite never works.”

Nästa

Det prekära dilemmat av att ha för många bra valmöjligheter

5 kommentarer

 1. Jimmy

  Oj, redan ett hus alltså. Övervägde ni hus någon annanstans i världen, eller var det ett solklart val?
  Gott om jobb ja, framförallt incident response/forensic när det är remote, men det förutsätter en vecka resande eller så i månaden. Det passar inte oss men kanske er? Vad hade du tänkt dig?
  Vi ligger vid poolen i ett hyrhus i södra Frankrike nu och drömmer om vårt kommande fria liv några år bort. ?

  • Hej!

   Vi har funderat på att köpa en lägenhet eller möjligen hus i andra delar av världen, framför allt i Asien eller Spanien. Vi ville först hitta ett ställe där vi verkligen trivs i Thailand samt prova på lite i Spanien. Planen var att reka lite i Spanien i september.

   Anna känner att hon vill verkligen ha en bas i Sverige och fortsätta vara skriven här, åtminstone så länge våra föräldrar finns kvar. Egentligen var planen att fortsätta dela hus i ett par år till men vi vill ha något mer eget, har trivts så bra och det ”dök upp” ett hus som var väldigt bra…… så vi slog till.

   Det är lite blandade känslor eftersom vi hade kunnat resa mer utan detta hus men samtidigt är det den plats i Sverige som vi helst vill ha en bas för tillfället.

   Vi hoppas att vi kan resa ca 3 månader ändå, särskilt om vi jobbar lite och då kan det vara skönt att ”komma hem” till en bas

   Ha det underbart i Franrike

 2. Miss L

  Kanske hyra ut huset så ni får kapital när ni reser? Eller skaffa en inneboende om det finns yta? Slå upp ett attefallshus på tomten? Imorgon på flyget ska jag fortsätta läsa ” 4 timmars arbetsvecka”, vet inte var jag fick boktipset ifrån, men bra bok om att outsourcha etc..
  Är du inne på It borde inte vara problem och vara platsoberoende.
  Mindre inkomster är jättebra också, blir mycket i slutändan, variation..
  Tror om man pusslar lite kan set fungera, men förstår detta att ta en bas.
  Vill också ha.
  Läser en del om svenska nomader nu, mycket läsvärt.

 3. Hej!

  4 hour work week är en klassiker! Tyvärr fungerar inte alla tipsen längre men den startar ändå en massa tankar. Om man åker till exempelvis Chiang Mai och hänger med lite digitala nomader är det lätt att man hamnar lite utanför om man inte har läst den ;-). Många refererar den eller diskutterar delar.

  Vi får se hur ekonomin landar när vi tillträtt huset och jag har lite projekt på gång…. men vi kanske kompletterar det med lite platsoberoende jobb eller lite tillfälliga jobb för att kunna resa ett par månader i vinter. Jag har inga problem med att jobba ett par veckor eller månader om det behövs.

  Planen är att ha detta hus som bas men förhoppningsvis kunna resa en del när man känner för det eller när klimatet är för tråkigt. Om vi nu behöver spendera en vinter i Sverige för att få koll på ekonomin så tror vi ändå att det kan vara värt det i det långa loppet

  Du får gärna tipsa om svenska nomader….. vi är lite inne på skaffa en van och testa lite ”vanlife”

  Trevlig helg

 4. Miss L

  🙂

  Är utomlands nu så blir kort för värmen är för skön, men googlade svenska nomader och hittade en bra site med nomadporträtt. Fanns även Face book grupper…

  Kika runt lite. Blir lixom lättare att referera till …

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén