Vi tycker om att vara ute i naturen på små vardagsäventyr och för ett tag sedan när jag tog en promenad uppe på Billingen i Skövde så råkade jag se en informationsskylt om Billingeleden och jag blev nyfiken. Anna var inte svårövertalad så vi började planera för en vandring på en eller två dagar nästa gång vi var i närheten. På informationsskyltarna om Billingeleden står det att den är 64km men på vissa ställen på internet står det att den är längre. Det finns ett antal anslutningsstigar som gör att man kan påbörja och avsluta på flera ställen.

I förra veckan var vi och hälsade på i Skövde och tänkte, nu är det dags. Vi hade letat lite information på internet men beslöt oss att gå in på turistbyrån när vi ändå utförde ärenden på stan. På turistbyrån fick vi ett trevligt bemötande samt en del tips och förslag så vi köpte en karta för 20 kronor som visade lite sevärdheter mm.

I fredags morse blev vi utskjutsade till den norra delen av Billingen och gick på leden i närheten av Högsböla ängar och sedan vandrade vi söder ut längs den västra sidan av Billingen. Det fina vädret har gjort att det var torrt i marken och vi kunde vandra i vanliga löparskor men tyvärr medförde det att det knappt fanns något vatten i Silverfallet, ett vattenfall som är fint på bild.

Naturen var både vacker och omväxlande, vi passerade genom olika typer av skog, ängar, betesmarker och någon by. På betesmarkerna finns det ibland djur, vi såg varningsskyltar för bagge, blev förföljda av får och hoppade av leden lite för tidigt för att undvika att gå igenom en hage med väldigt nyfikna kor med kalvar (vi är inte vana vid kor och vet inte om de bara är snälla eller om de vill skydda sina kalvar).

Billingeleden verkar inte vara så välbesökt, på flera ställen var det ganska igenväxt, det verkade som att vi var de första som gick där i år. Under vandringen mötte vi ingen på leden men vi såg lite folk som parkerat i närheten av utsiktsplatser och gått dit för att fika. Leden är väl utmärkt så det var lätt att följa, det var bara på ett ställe som vi blev lite osäkra.

Det finns ett fåtal cafeer längs leden men vi hade med egen fika, om ni planerar att köpa fika så rekommenderar vi att ni tittar på en karta först.

Efter ca 28 kilometer så kom vi fram till Varnhem som många känner igen ifrån Arn böckerna. Vi hade då vandrat i ca 6 timmar och 30 minuter exklusive lunchstopp. Vi höll ett hyffsat tempo men stoppade en del för fotografering och för att njuta av naturen så det är inte helt lättvandrat.

Dela gärna vårt inlägg: