Bitcoin som värdebevarare?

Detta är den andra delen av (planerade) tre som rör Bitcoin och andra kryptovalotor. I den första delen förklarade jag varför jag tycker att Bitcoin är oanvändbart som betalmedel idag. Detta inlägg handlar om Bitcoin som en värdebevarare. Planen var att detta inlägg skulle kommit tidigare men vi har haft riktigt fint väder så jag har varit utomhus och vandrat, cyklat och spelat golf istället för att skriva blogginlägg.

När jag och andra personer framför kritik om Bitcoin och andra kryptovalutor som betalningsmedel så får jag ofta höra ”ja, det var tänkt som betalmedel men nu är det  en värdebevarare/en ny tillgångsklass/en digital motsvarighet till guld”, eller liknande.

Entusiaster brukar hänvisa till att det är ”en ny era”. Att jag ska titta på prisuppgången det senaste året och liknande, medan många kritiker tycker att det handlar om ”the greater fool theory” d.v.s. att man försöker hitta någon som är ”tillräckligt dum” för att betala mer.

Om vi tittar på kryptovalutor så finns det idag över 2000 olika varianter som dels drivs på olika nivå när det kommer till ambition och professionalitet, dels har olika egenskaper, så jag generaliserar lite. I mina ögon är det så pass stora skillnader mellan vissa valutor att jag inte tycker att de borde tillhöra samma tillgångsklass. Min personliga uppfattning är att mer än 90% av dagens kryptovalutor är antingen någon form av pilotprojekt eller mer eller mindre bedrägerier som inte kommer att överleva.

Tidiga investerare/spekulanter/entusiaster har tjänat stora pengar på Bitcoin och många har sålt av en del. Väldigt många känner, har sett eller hört talas om någon som har blivit rik på Bitcoin och är lite bittra för att de har ”missat tåget”.

Det som har hänt sedan är att någon skapat en ny valuta och gör en ICO (initial coin offering, jämför med sätta en aktie på börsen). De som har tjänat en massa pengar på Bitcoin lägger in en del av sina vinster i den nya valutan och flera av de som missade tåget i Bitcoin är rädda för att missa ytterligare ett tåg (FoMo – Fear of Missing out) och satsar sina pengar i hopp om uppgång. De som gick in tidigt till ett lågt pris säljer dyrare till de som kommer in sent.

Här går det att dra en hel del paralleller till hur det såg ut kring Fingerprint Cards aktie och nyintroduktioner för några år sedan.

Tyvärr är all handel i kryptovalutor helt oreglerad så det finns många som försöker påverka kurserna för att tjäna pengar. Dessutom verkar det ske en hel del insiderhandel. Det finns massor av FaceBook grupper, forum etc som försöker påverkar kryptovalutakurser. Följ denna länk för att se ett exempel; ”CryptoCalls elite”, som gör reklam för sin grupp som har som idé att pumpa upp en kurs i 6 timmar för att lura in folk och för att deras medlemmar ska sälja med vinst.

Jag har även deltagit på en del möten och träffar om kryptovalutor och jag upplever att varje gång har föredragshållare eller arrangörer etc en baktanke med att försöka pumpa upp kursen i just den valutan de själva pratar kring.

Vad är en kryptovaluta värd?
Det enkla svaret är; vad någon annan är beredd att betala för den. De flesta kryptovalutor har ingen koppling till någon råvara eller annan valuta så det finns inget underliggande som styr värde och det finns ingen som står bakom och garanterar ett värde.

I Bitcoin finns det en inbyggd gräns, det kan maximalt skapas 21 miljoner Bitcoin och det kommer troligen att ske mellan maj och oktober år 2140. Det finns massor av entusiaster som säger att eftersom det maximalt kan finnas 21 miljoner Bitcoins så kommer de bli värda jättemycket. När man pratar med dessa entusiaster brukar det komma två argument som brukar lyda ungefär såhär:

 • ”Tänk om alla på jorden/västvärlden vill ha 1 Bitcoin var”.
 • ”Tänk om alla på jorden/västvärlden vill ha motsvarande 10 000sek i  Bitcoin var”

Tanken är då att eftersom det bara kan skapas maximalt 21 miljoner Bitcoin så bör de öka ordentligt i värde p.g.a. tillgång och efterfrågan. I Chiang Mai samtalade jag med en person som tog det ett steg längre och sa ”tänk om 80% av alla betalningar i västvärlden och japan kommer att genomföras med Bitcoin i framtiden” och sedan hade han och en kompis räknat ihop summan dollar av alla betalningar och sedan typ dividerat det med 21 miljoner och kommit fram till att varje Bitcoin skulle bli värd flera 100 miljoner dollar…….

Jag har flera tankar kring dessa resonemang. För det första så räknar man med att ca 5 miljoner Bitcoin har ”försvunnit” p.g.a borttappade privata nycklar, kraschade hårddiskar osv. så i verkligheten är nog ca 16 miljoner mer rättvisande. För det andra behöver man inte använda hela Bitcoins. Varje Bitcoin delas in i Satoshi och det går 100 000 000 Satoshi på en Bitcoin, så om man nu vill ha 10 000 sek i Bitcoin skulle det kunna vara 100 000 Satoshi eller färre och då är det inte så begränsat.

För det tredje, om nu mängden Bitcoin skulle bli ett kritiskt problem är jag ganska övertygad om att man antingen gör en ”fork” d.v.s. ny version som möjliggör att många fler Bitcoin kan skapas, alternativt att någon annan valuta som inte har dessa problem tar över. För det fjärde, saker behöver inte bli värdefulla för att det finns en begränsad mängd av dem. Om jag skulle lansera ”ettfriarelivcoin” om 2 veckor och sätta en begränsning på att det maximalt kommer att finnas 5000 stycken så blir de inte automatiskt värdefulla.

Jag brukar ibland jämföra Bitcoin med en tavla. Om jag går in i en butik och köper en duk och lite färg för säg 100 sek och målar en tavla, vad är den då värd? Eftersom jag är fullkomligt talanglös på att måla har troligen tavlan ingen värde alls. Om en känd konstnär hade köpt samma duk och färg och målat kunde den ha varit värd flera miljoner.

Jag har även dragit lite paralleller till bokmärken, pokemon kort eller hockey bilder eller liknande samlarföremål i en del diskussioner. Vi har alla samlat på något, och för en period kan det vi samlade på haft ett visst värde, men när intresset lagt sig, vad är de då värda?

Om kryptovalutor ska bli värda pengar måste de lösa verkliga problem, kunna användas och folk måste ha förtroende för dem. Idag har gemene man inte förtroende för kryptovalutor, men det finns många entusiaster som har det. Det finns flera faktorer som skulle kunna påverka förtroendet negativt. Säg att det skulle komma stora försäljningar från Satoshi Nakamotos wallet eller att Coinbase eller någon annan stor exchange blir hackad… då tror jag att både förtroendet och kursen rasar ordentligt och det skulle kunna vara slutet för Bitcoin.

Diversifiering
Många som förespråkar ”investeringar” i kryptovalutor säger att man måste diversifiera d.v.s. köpa flera olika kryptovalutor för att skydda sig. Ett exempel kan vara att man ska köpa ett par av de större såsom Bitcoin, Ether och Litecoin samt lägga till några av de mindre för att sprida riskerna. Jag tycker att diversiering är sunt när det kommer till aktier och liknande, men jag är lite mer skeptisk när det kommer till kryptovalutor och det finns tre anledningar till detta.

För det första tror jag att i stort sett alla de mindre kommer att bli mer eller mindre värdelösa. Någon eller några kanske löser riktiga problem och kan då bli stora, men det är STOR risk. För det andra; för att handla de flesta kryptovalutor behöver man gå via Bitcoin eller Ether och därför står de i direkt relation till priset på dessa. I vintras kom ett ganska hastigt ras i Bitcoin och nästan alla andra kryptovalutor rasade ungefär lika många procent. Mitt tredje argumentet berörde jag i det första inlägget och det är Skatteverkets syn på kryptovalotor och dess beskattning. Idag ska man skatta 30% på vinster och man får göra avdrag på 70% av förlusterna. Vi gör det enkelt i ett exempel: säg att jag köper en Bitcoin för 10 000sek. Efter ett år har kursen fördubblats och jag växlar till ”ruletheworldcoin”. Enligt skatteverket har jag då realiserat en vinst på 10 000sek och ska skatta 3000 sek.  Om ”ruletheworldcoin” går ner ordentligt eller t.o.m. blir värdelöst så kan man stå med en skatteskuld trots att ”tillgången” har blivit värdelös eller mindre än skatteskulden…. Mitt råd här är att alltid stoppa undan ”skatten” vid växlingarna så att ni inte står med en skatteskuld som ni inte kan täcka.

Det finns även de som argumenterar för att kryptovalutor är en ny tillgångsklass och att det är sunt att investera i olika tillgångsklasser (aktier, räntor, råvaror etc) för att sprida riskerna. Men när det kom ett litet nedställ på aktiemarknaden i början av året föll kryptovalutorna samtidigt, så är de verkligen okorrelerade? Jag tror snarare att det handlar om investerare och spekulanters syn på risk. När det skakar till och man vill lämna aktiemarknaden för att dra ner på risken lämnar man även kryptovalutor.

Nu har jag skrivit två inlägg som har kritiserat Bitcoin och andra kryptovalutor en hel del. I nästa del planerar jag att skriva mer om lösningar som kan lösa många av de ”utmaningar” som dagens kryptovalutor har.

Disclaimer: Jag äger bitcoin framförallt för att lära mig, och värdet av mitt innehav kan troligen kategoriseras som ”fikapengar”.

Dela gärna vårt inlägg:

Föregående

Bitcoin är idag oanvändbart som betalmedel

Nästa

Förändringar som kan göra Bitcoin användbart

4 kommentarer

 1. Hej och godmorgon!
  I min mening är Bitcoins den värsta investering någon kan göra! Just av de anledningar du tar upp ovan och lite till. Jag lyssnade nyligen på amerikanska experter i frågan och de avråder starkt att man investerar i Bitcoins. Mycket riskabelt!
  Ha en fortsatt fin helg! Här i Dalarna regnar det på oss idag.
  Mvh, Anneli

  • Hej Anneli!

   Tack för kommentaren. Framtiden får utvisa om Bitcoin blir den bästa eller värsta investeringen för de som investerat.

   Det finns många skäl att kritisera men det finns även en hel del spännande möjlighter.

   Trevlig helg

   Rikard

 2. Simon

  Tjena!
  Är själv en Bitcoin entusiast och har varit med sedan 2012.
  Så som Btc fungerar idag ser jag det mest som en värdebevarare, chans till extrem avkasting och hedge mot staternas valutor och system. (Ta Venezuela eller Grekland som senaste exempel)

  Alla snackar om att det inte finns ett underliggande värde i Btc. Ställ er samma fråga till kronor eller dollar. Hur mycket värde finns i den papperssedel eller siffra på datorskärmen? ”Ja men där står staten bakom som en garanti” säger många. Hur bra har den statliga garantin fungerat historiskt? Inte så bra va.

  Det finns en enkel förklaring till varför mer än varannan tysk har pengar placerade i guld. Och det är just guld som har varit och är fortfarande det ända seriösa alternativet och till vanliga valutor. Det är här Btc kommer in i bilden. Som du själv har nämnt i tidigare inlägg så finns det fortfarande en del problem som gör att Btc inte är ett seriöst alternativ än. Men med vidare utveckling kommer Btc till en början vara ett smidigare och modernare sätt att stå utanför det hackande ekonomiska system som vi har idag.

  Läste även ditt tidigare inlägg, bra sammanfattning tycker jag. Det jag kan säga är att alla dessa problematiska punkter kommer med säkerhet att lösas, utom en. Nr 6, skattereglerna. Detta eftersom staterna aldrig skulle underlätta för en konkurrent till deras system. I detta övervakade samhälle är Btc en mardröm för staterna.

  Låt mig snabbt gå igenom lösningarna övriga punkter:
  Punk 2,3 och 4a är det snabba svaret Lightning Network. Tänker inte dyka ner i tekniken kring LN, men läs gärna själv om det. Idag finns LN endast i Betaversion men kommer att förändra och förbättra Btc på många sätt.

  Punkt 1 och 5 är under utveckling och fortfarande i ett tidigt stadie. Jämför t.ex med Internet när det var nytt, inte speciellt användarvänligt eller accepterat av ”vanligt folk”.

  Jag förstår varför ”vanligt folk” är skeptiska till Btc och kryptovalutor, det är inte alls konstigt. Dels är det fortfarande nytt och folk förstår sig inte på vad det är och dels ger media den sämsta möjliga bild av Btc.

  HODL!!

  • Hej Simon! Kul men en lång och insatt kommentar

   Som sagt Bitcoin var tänkt som betalmedel men fungerar inte så bra som detta och därför försöker många se det som en värdebevarare…. frågan är ju var det är värt….

   Värdet i dollar eller kronan finns ju i och med att FED eller Riksbanken garanterar värdet…. men för man den politik som Ingves för just nu så urholkas ju värdet i kronan och vi som har inkomster eller tillgångar i kronor blir fattigare.

   Många domedagsprofeter och preppers investerar i guld och silver….men även många andra som vill skydda sig mot aktiemarknaden osv. Personligen tror jag inte så mycket på att ha guld om ”ekonomin” kraschar… då är det nog bättre med vapen 😉

   Nästa inlägg kommer handla om lite lösningsförslag och ja, lightning löser en del av problemen som jag nämner.

   Jag håller inte riktigt med dig om att BTC är en mardröm för skatteregler eftersom kryptoväxlar måste följa det nya Anti Money Laundering direktivet samt ha KYC och eftersom alla transaktioner sparas i blockkedjan….

   Visst finns det möjligheter att gömma sig så länge man är digital men när du behöver växla till FIAT så blir det besvärligare.

   Dessutom skulle många länder och Sverige i synnerhet inte klara sig utan skatteintäkter och jag tror att många som väljer att bo i Sverige tycker det är OK att betala skatt, nu är ju skatten i Sverige alldeles för hög och det slösas med pengarna men hur skulle Sverige se ut utan skatteintäkter?

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén