Bitcoin är idag oanvändbart som betalmedel

Ja, clickbait-varning på rubriken 😉 Det här är den första delen i en serie med tre delar som kommer att behandla bitcoin och andra kryptovalutor.

I det här inlägget kommer jag att förklara varför bitcoin inte fungerar som betalmedel idag. I nästa inlägg kommer jag att titta på bitcoin som ”digitalt guld” och i det tredje inlägget kommer jag att ta upp förbättringar som skulle kunna göra bitcoin och andra kryptovalutor mer användbara. Jag är fullt medveten om att det finns massor av mäniskor som har andra åsikter än jag och det finns också väldigt många som vill ”prata upp” bitcoin för att de ska tjäna pengar.

Bitcoin skapades under finanskrisen och 2009 släpptes ett ”white paper” av ”Satoshi Nakamoto” som beskriver en digital valuta som ska fungera med hjälp av  ”peer-to-peer” teknik utan inblandning av en central part (exempelvis centralbank). Satoshi Nakamoto är en pseudonym och det är inte allmänt känt vem eller vilka som står bakom pseudonymen och skapat bitcoin. Troligen är det inte en enda individ utan en grupp av personer.

Eftersom det finns många som har beskrivit bitcoin kommer jag inte att lägga så mycket energi på det, utan mer på användandet. För mer information kring bitcoin se t.ex. wikipedia, titta på ”Ivan on Tech” eller ”Andreas Antonopoulos”.

Ifjol började ”vanliga” mäniskor få upp ögonen för bitcoin eftersom valutan steg så mycket i pris och det pratades om det på nyheter mm. Det var även många som utnämnde bitcoin till en bubbla och liknade det vid tulpanbubblan som skedde i Holland på 1600 talet, eller jämförde med Fingerprint Cards aktien.

Idag finns det många entusiaster varav en del visar upp ett närmast sektliknande beteende, och det finns även många kritiker som avfärdar kryptovalutor som bedrägeri. Jag ser mig själv som ganska insatt, jag har läst på en hel del och är en av få som har läst kurser kring bitcoin och blockkedjeteknik på högskolan. Personligen växlar jag mellan både optimism och pessimism när det kommer till bitcoin. Jag ser många möjligheter med blockkedjetekniken vilket är det som driver bitcoin, men jag ser även många brister i dagens implementationer av kryptovalutor.

I mina ögon är bitcoin idag i stort sett oanvändbart som betalsätt på grund av:

1. Användarvänligheten
Eller snarare bristen på användarvänlighet. Idag är det alldeles för svårt att hantera kryptovalutor för vanligt folk, t.o.m. väldigt avancerade och ”computer savvy” människor blir lätt av med kryptovalutor antingen genom misstag, kraschade hårddiskar eller stölder.

2. Volatilitet i pris
Det är inte ovanligt att bitcoin och andra kryptovalutor varierar i pris med över 10% på en dag. Detta minskar både förtroende och användbarheten för valutan samt skapar osäkerhet för både betalare och betalningsmottagare. Hur ska en handlare kunna ta betalt i bitcoin eller annan kryptovaluta? Hur många gånger per dygn ska man justera priset? Många e-handlare har inte 10% vinstmarginal på sina artiklar.

3. För långsamt för att fungera som betalmedel
Idag är många kryptovalutor, och bitcoin i synnerhet, för långsamt för att utföra betalningar för e-handel eller i butik osv. Idag tar det ofta runt 30 minuter för en transaktion att bli konfirmerad och gå igenom. Det finns kryptovalutor som är betydligt snabbare men de är nya, ganska oprövade och det finns så gott som inga inga handlare som tar emot dessa som betalmedel.

4. Dyra transaktionsavgifter
Bitcoin lider en del av skalningsproblem. Bitcoinnätverket kan idag maximalt genomföra 7 transaktioner per sekund, vilket är väldigt lite jämfört med VISA, MasterCard eller de flesta andra betalmetoder. Det går dock att få sin transaktion ”prioriterad” om man erbjuder högre transaktionsavgifter, då ökar sannolikheten att transaktionen blir inkluderad i nästa block. Under det senaste året har transaktionsavgifterna varierat en hel del. I vintras kostade det $5.89 i transaktionsavgifter att skicka $5. Idag ser det lite bättre ut men transaktionsavgifterna blir fortfarande höga procentuellt sett om man gör mindre transaktioner.

5. För få tar emot bitcoin som betalmedel
Bitcoin skulle bli ett revolutionerande betalmedel, men idag är det väldigt få handlare som tar emot bitcoin som betalmedel. En av orsakerna är att det tar tid att förändra kunders betalvanor, men det beror även på orsakerna ovan. I vintras tog bl.a. Steam (datorspelsplattform) och en bitcoinkonferens bort bitcoin som betalmedel. De flesta som tar emot bitcoin som betalmedel idag, till exempel Webhallen, gör det via Bitpay som är en betalningsleverantör. Webhallen tar egentligen betalt i svenska kronor men Bitpay går in som en mellanhand och låter kunden växla mellan bitcoin och kronor i kassan.

6. Skatteeffekter och deklaration
Skatteverket jämställer ”investeringar” i kryptovalotor med investeringar i värdepapper och du ska skatta 30% på vinsten. Skatteverket tolkar ett köp av en tjänst eller en vara med kryptovaluta som att du säljer denna. Säg att du köpt en bitcoin för 5 000 sek och sedan ägt den i 1 år, och under denna tid har värdet ökat till 10 000 sek. Om du då köper en dator på Webhallen för 1 bitcoin, då har du i Skatteverkets ögon gjort en vinst på 5 000 sek och ska ta upp detta i deklarationen och skatta 1 500 sek. Det bli mer komplicerat om du köpt bitcoin vid flera tillfällen, inte handlar för alla dina bitcoins eller om du har växlat bitcoin till en annan kryptovaluta, såsom ether, då varje växling räknas som försäljning.

Om du har daytradat i kryptovalutor har du sannolikt en mardrömsdeklaration framför dig. Den 20 april släppte skatteverket ett pressmeddelande om att de tagit fram verktyg för att hjälpa till att göra deklarationen enklare för kryptovalutaägare.

Om inte ovanstående vore nog så är det många entusiaster som inte vill använda sina bitcoin för att betala med eftersom ”det är en begränsad resurs”, det kan maximalt skapas 21 miljoner bitcoin,  och de tror att deras bitcoins kommer bli mycket mer värda i framtiden, men mer om det i nästa inlägg.

Disclaimer: Jag äger bitcoin framförallt för att lära mig, och värdet av mitt innehav kan troligen kategoriseras som ”fikapengar”.

Dela gärna vårt inlägg:

Föregående

Utdelningarna och rapporterna trillar in

Nästa

Bitcoin som värdebevarare?

4 kommentarer

  1. Inger Ljungqvist

    Tack Rikard. Mycket intressant och lärorikt. ?

  2. Inger Ljungqvist

    Tack Rikard. Mycket intressant och lärorikt.

  3. Kul att du skriver om bitcoin, gör bloggen intressantare 🙂

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén