Underbara vårdagar på Öland och planer fråmåt

Thailand och det liv vi levde där känns mycket avlägset, trots att det bara gått två och en halv vecka sedan vi landade tillbaka i Sverige. Vi har fått en del frågor om varför vi lämnade värmen och vad vi ska göra i Sverige, vi som nu är ”bostadslösa”. Även om jag saknar massor ifrån livet vi levde i Thailand är jag glad att vi är i Sverige nu och får uppleva vårens intåg här. Jag tror att kontrasterna är det som gör att man uppskattar saker till fullo och att livet som snowbird, dvs. att man reser under den kalla säsongen, passar mig bättre än att emigrera helt. Jag vill helt enkelt plocka russinen ur kakan och ha det bästa av två världar :-). När vi landade var det fortfarande vinter och vi åkte raka vägen från Arlanda till mina föräldrar i Skövde. Där har vi annekterat en del av gillestugan som förråd för de saker som vi inte ville göra oss av med när vi avvecklade och sålde huset. Under en veckas tid blev vi bortskämda med god mat och tog igen alla samtal vi missat under vår bortavaro, samtidigt som vi packade om våra väskor till ett innehåll anpassat till den svenska våren, dvs allt från dunjacka till bikini. Efter härliga dagar i Skövde fortsatte färden vidare mot Öland.

Här på Ekerum, straxt norr om bron på Öland, har Rikards föräldrar ett hus som vi har möjlighet att bo en del i. På Ekerum har Rikard varit under somrarna sedan barnsben, först i husvagn på campingen och därefter i ett hus när golfbyn byggdes för 27 år sedan. Även om jag bara varit med de senaste 6 åren känns det som hemma för oss båda. Vi älskar naturen, luften, lugnet och doften från vattnet. Det är en speciell känsla att veva ner fönstren på bilen när man kör över bron och dra in några djupa andetag… Under tiden som vi jobbade kändes det alltid som att vi andades ut stressen och in semesterkänsla.

De flesta fritidshus kräver en del jobb när de ska öppnas upp för säsongen och så även detta. Vi har städat och fejat, klippt buskar och träd och rensat bort fjolåret ur planteringarna. Skillnaden i år är att det inte ska göras under en kort helg när man åker ner mellan intensiva arbetsveckor. I år kan vi ta det lugnt, jobba i ett tempo som känns lagom och vi hinner med även annat.

Naturen här är fantastisk! Från Ekerum till Stora Rör leder en stig längsmed vattnet, full av knotiga rötter och perfekt för mountainbike, löpning och promenader. Även Rällaskogen är full av stigar och sedan ett par år tillbaka har Ekerum Resort märkt ut slingor i olika längd. Här tycker vi om att röra på oss och se hur våren kommer längre och längre för varje dag som går. Det första jag rotade fram i Skövde när vi kom dit var min ullkappa, mössa och vantar, och igår njöt jag av en löptur i linne och korta tights. Det går fort nu och att få möjlighet att vara med om det här är orsaken till att jag gärna ville tillbaka till Sverige nu. Just nu lyser solen för fullt utanför och termometern visar 20 grader. Så fort morgonkaffet är urdrucket och texten är klar ska vi ut och njuta. Idag blir det troligtvis golf, vilket Rikard tycker mycket om och jag ser som en skön promenad i fin miljö, med onödigt många stopp för att slå på en boll ;-). (Kan ha med mitt höga handikapp att göra…)

Det finns så mycket att se i Sverige. Nu när vår tid är fri vill vi gärna uppleva platser vi inte sett tidigare och vi kommer att göra både dagsutflykter runt ön och i sydöstra delen av landet, och längre utflykter. Vi tar gärna emot tips på smultronställen som är värda att upplevas och som kan göras så på en begränsad budget. Ös på i kommentarsfältet! Planer har även påbörjats för en längre roadtrip ner genom Europa mot Medelhavet och tillbaka upp igen. Jag återkommer om det längre fram. Det råder verkligen inte brist på saker vi vill göra, och det är komiskt att inse att trots att vi nu inte jobbar kommer vi inte att hinna med allt vi vill. I alla fall inte på en gång. Det är svårt att få ihop den där månadens roadtrip med fem veckors vandring på El Camino, Kungsleden och Kebnekaise, några veckor på västkusten och en tripp upp till norra Norge på en sommar. Utsikterna att efter det här året som vi är tjänstlediga gå tillbaka till våra respektive jobb igen känns mer och mer avlägsna…

För vi måste inte gå tillbaka till våra jobb om vi inte vill. Vi har möjlighet att fortsätta vårt liv i frihet så länge vi vill då vi skapat oss passiva inkomster som vi kan leva av och därmed är ekonomiskt fria att välja om, när och var vi vill jobba. Intresset för att skapa sig ekonomiska valmöjligheter i livet är tydligen stort och igår publicerade tidningen Femina ett reportage om hur vi tänker kring ekonomisk frihet och hur vi nått hit. Om du hittat hit via det reportaget säger jag välkommen! Backa gärna tillbaka lite i bloggen och läs om hur vi under tre månader rest runt och levt gott i Thailand på mindre än 10.000 kronor person/månad, fått massor av upplevelser och erfarenheter och samtidigt hoppat över den lååånga vintern hemma. Om du är läsare sedan tidigare hoppas jag att du ska vilja stanna kvar och följa med oss på de små äventyren vi hoppas uppleva i närmiljön under det närmaste halvåret innan vi återvänder till Asien igen i höst.

Önskar alla en fin helg i vårsolen!

 

Dela gärna vårt inlägg:

Föregående

Det bästa med vår frihet (so far….)

Nästa

Utdelningarna och rapporterna trillar in

2 kommentarer

 1. Mikael turesson

  Kul att läsa. Ni verkar leva mycket i naturen vilket är fantastiskt.

  Hur ser er aktieportfölj ut? Vilka bolag har ni investerat i och hur stor utdelningen från ni per år från er pengarmaskin?

  Är själv ca 5år från ekonomisk frihet med målsättning om ca 180 000kr i årlig utdelning. Kommer dock arbeta 50-75% och inte sluta direkt då jag tror det kommer bli för stor social omsättning.

  • Hej Mikael!

   Jag vill inte gå in på allt för mycket detaljer kring vår aktieportfölj men den består av en bas av investmentbolag, investor och industrivärden etc kompletterat med ett antal bolag från Large Cap såsom Axfood, Castellum, Skanska, storbanker mfl. Vi har även lite preferensaktier SAS och Akelius för att boosta utdelningen. Vi äger även lite aktier ifrån våra grannländer och USA såsom Realty Income, Johnson & Johnson samt något bolag som är noterat i Kanada.

   Jag vill, i dagsläget, inte heller gå in i detalj kring storleken på utdelningarna. Idag är vi inte fullinvesterade eftersom det är lite skakigt på börsen och det har gått upp en lång tid, vi hoppas på att börsen ska falla ordentligt och då investera resterande. Idag ligger utdelningarna på ca 5% av portföljvärdet och vi har kontanter så att vi klarar oss i minst 2 år.

   I år är ett provår, vi försöker se hur mycket pengar vi behöver för att leva ett liv som vi vill leva och det får kosta lite vad det kostar. Om det kostar för mycket, så behöver vi jobba mer 😉 Om vi känner att vi har det bra så behöver vi inte jobba mer.

   Vi har som mål att spendera 240 000 sek tillsammans under 2018 men blir det mer så har vi utrymme för det. Vi försöker hålla nere utgifterna så att vi kan återinvestera en del och att snöbollen växer. Vi har låga omkostnader eftersom vi spenderat 3 månader i Asien, inte har några lån osv.

   Lycka till med din resa mot frihet

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén