Nu har vi varit i Sverige en vecka och vi har haft möjlighet att tänka, smälta intryck mm och jag tänkte i denna postning summera vår tid i Thailand och tankar kring detta.

Photo by Jakob Owens on Unsplash

Anna gjorde en summering innan vi lämnade Thailand som ni hittar här, vi delar många tankar och funderingar men har lite olika perspektiv och intressen mm.

Vi lämnade Stockholm en ganska kall januaridag med var sin resväska och ett handbagage som innehöll laptops, iPads mm. Vi visste bara att vi hade hyrt en lägenhet i en månad i Chiang Mai, vart vi skulle ta vägen sedan var oklart, vi

hade siktet inställt att avsluta med en månad på Titan Fitness (ett gym). Eftersom vi inte hade varit i Chiang Mai innan så kunde vi inte veta om vi skulle trivas, skulle vi sakna havet? Vi hade läst på lite grann och visste att Chiang Mai var en ganska stor stad och att det skulle vara svalare i norra Thailand. Vi visste också att vi ville till havet och öarna. Hur packar man egentligen för en sådan resa? Vi som är ganska organiserade hade packat för både stads- och öliv. Med facit i hand hade vi med oss alldeles för mycket saker, jag hade t.ex. med mig 3 långärmade skjortor (går ju att vika upp), 1 par extra jeans (förutom de jag resde i)  och en hel del träningskläder som inte användes. Nästa vända så kommer vi packa smartare, jag kommer att ta med mig betydligt mindre kläder och tvätta oftare samt komplettera på plats vid behov.

Vi har bokfört varenda (?) baht och krona som vi har spenderat för att få koll på vad det kostar att resa runt i Thailand, vad vi behöver för att leva den livsstil som vi vill ha. Första sex veckorna spenderade vi i Chiang Mai och där spenderade vi mindre pengar än vad vi räknat med, för en detaljerad redogörelse av den första månaden, se här. Om man vill göra det väldigt enkelt så kan man leva en ganska bra livsstil för ca 8000 sek/månad i Chiang Mai, då kan man bo i en lägenhet med västerländsk standard (men lite mindre), äta på restaurang två gånger om dagen (mestadels Thaimat), göra lite utflykter och unna sig lite extra. Vill man uppleva allt, besöka de finaste restaurangerna, äta mycket västerländskt och festa så bör man nog räkna med närmre 15 000 sek (alkohol och västerländsk mat kostar en hel del).

Efter vistelsen i Chiang Mai flög vi till Koh Samui, fortsatte till Koh Phangan och sedan Koh Tao för att sedan åka tillbaka till Koh Samui för att sedan avrunda på Koh Tao innan vi avslutade med ett par dagar i Bangkok. Vi hoppade runt en del och som ni troligen vet var planen att från Koh Phangan åka och förlänga visumet men vi lyckades fixa det redan på Koh Samui innan avfärd till Koh Phangan. Vi hade ju som nämnt, även planer att avsluta på gym men fick tänka om.

Det kostar inte speciellt mycket att hoppa runt mellan dessa öar med färja men man kan sänka sina kostnader om man hyr bostad/hotell i lite längre tid. Vi har bott på lite enklare hotell som varit OK, det finns många som är betydligt tjusigare men det går även att bo på guest house eller hostels och komma betydligt billigare undan. Vi unnade oss att bo på ett lite bättre hotell i 9 dagar andra vändan på Koh Tao.

Totalt spenderade vi mindre än 10 000sek/månad och person under dessa tre månader men då är inte flygresa och reseförsäkring inräknade. Vi har inte levt snålt men vi har varit lite försiktiga med utgifter och tänkt ”får vi bang for the buck?”. Det finns olika åsikter om man behöver en reseförsäkring eller inte, vi hade en medan andra anser att det är bättre att försäkra sig själv. Ett läkarbesök på bra sjukvård i Thailand kostar 100-180sek. Jason Fieber behövde nyligen besöka sjukhus och beskrev sin upplevelse här.

De här tre månaderna har verkligen flugit förbi, tiden har gått så snabbt. Vi har haft det helt fantastiskt och det är troligen det bäst vi har gjort. Vi har träffat så mycket härliga mänsikor som delat med sig av livshistorier, resetips mm. Vi trodde att vi skulle hinna läsa massor av böcker och ha hur mycket tid som helst men med facit i hand så läste jag färre bloggar, såg färre YouTube filmer, lyssnat på färre ljudböcker än i ”mitt förra liv” hemma.

Har du inte saknat något då?
Det korta svaret är nej! Visst är det trevligt att umgås med familj och vänner men för det första var det bara tre månader och för det andra så fungerar FaceTime väldigt bra. Vi har nog haft tätare kontakter med våra föräldrar under resan än vad vi hade när vi har hemma i hamsterhjulet.

Trafiksituationen kan vara lite kaotisk, för det första kör de ”på fel sida” och en del saker som vi är vana vid fungerar inte i Thailand. Övergångsställe har trafikanterna ingen respekt för så det gäller att vara försiktig när man ska korsa vägar. På de flesta ställen i Thailan finns det inte trottoarer, om de finns är de ofta ojämnt eller kan sluta plötsligt. Vi vande oss vid detta och körde runt en del på moppe, nu har vi omvänt problem och har tittat åt fel håll i trafiken mm men det ordnar sig snart.

På den supermarket som fanns på Central Festival samt Maya Mall i Chiang Mai kunde man få tag på sådan mat och dryck som vi är vana vid, det fanns bl.a. lax från Norge, Rekorderlig cider och OLW chips från Sverige och mängder av varor från UK och USA.

Photo by Jakob Owens on Unsplash

Visst, vi hade 100Mbit/s internet i vårt hus som dessutom var väldigt stabilt och det har vi inte haft tillgång till nu. Det finns många lägenheter i Thailand som har fiber och andra bra lösningar men lägenheten vi bodde i först i Chiang Mai hade en 4g router. Lägenhet nummer två i Chiang Mai hade bra internet och i stora delar av Chiang Mai kunde vi använda AIS Super WiFi så det gick väldigt bra. När vi kom till öarna så fick hotellens WiFi ofta Postnord att verka pålitliga så vi använde ofta våra telefoner som hopspot. AIS Super WiFi fanns på några ställen men var inte så vanligt.

Samtidigt är det en del av charmen med att bo på paradisöar, stabilt internet, el eller vattentryck är väl inte hela världen?

Vi känner att vi inte är klara med varken Thailand eller Chiang Mai, samtidigt som det finns så mycket fler platser som vi vill besöka. Livet är kort och vi funderar på om vi verkligen har tid att arbeta mer.

Efter en vecka i Sverige saknar vi både värmen och solen.

Om ni har möjligheten mellan jobb, på föräldrarledighet eller om ni vill ta tjänstledigt för att åka ut på en resa, så GÖR DET!

Dela gärna vårt inlägg: