Tre månader i Thailand närmar sig sitt slut…

Tre månader i Thailand närmar sig sitt slut och jag ska göra ett försök att sammanfatta hur jag upplevt det liv vi levt under tiden. I stora drag kan det sammanfattas med ett enda ord: UNDERBART! Men jag ska utveckla det lite mer än så.

Innan vi åkte fick vi frågor om hur mycket vi skulle ha med oss i form av packning för att kunna vara borta så lång tid. Att vårt svar var 1 resväska var förvånade många. I ärlighetens namn tyckte även jag att det lät ganska orimligt. Jag har ju tidigare bekänt att jag efter att ha varit något av en materialist bara nyligen omfamnat tanken på en mer minimalistisk livsstil. Men att leva ur bara en resväska i tre månader? Med facit i hand visade det sig att vi har med oss för mycket saker, och att vi har en hel del kläder och prylar som vi inte ens använt. Vi har lärt oss att tänka annorlunda när vi packar till nästa långresa. Om man skulle sakna något finns det dessutom att köpa på plats istället för att man ska frakta något runt halva jorden. Framför allt i Chiang Mai skiljer sig utbudet inte mycket från det sin finns i svenska butiker.Vi fick även många kommentarer kring hur vi skulle få tiden att gå som långlediga. ”Ni som är så ambitiösa, inte kan ni bara gå och vara ledig heller…” Oron för att vi skulle bli uttråkade lyftes gång på gång. Gällande detta var vi inte det minsta oroliga och så här tre månader in på vårt lediga år så har vi inte varit uttråkade en minut någon av oss. För det första så är vi ju inte helt lediga, vi studerar och ägnar tid åt detta i stort sätt dagligen vilket har resulterat i ett antal färska högskolepoäng och en hel del ny kunskap. För det andra så finns det ju så mycket att se och uppleva om man är lite nyfiken av sig.

Inför det här året har vi många gånger sagt ”det ska jag göra/läsa/lära mig när vi är lediga” och våra listor över saker att se, att läsa att lyssna på blev längre och längre. Vi skulle ha tillgång till eoner av tid och hinna med allt som vi inte hunnit med när vi jobbat heltid. För en massa år sedan brukade min väldigt aktiva och sociala mormor säga ”Tro inte att du ska hinna med något när du bli pensionär” när vi pratade om jag hade ont om tid, och jag skakade på huvudet och förstod inte vad hon menade. Nu förstår jag henne till fullo och jag önskar att hon fanns kvar så att jag kunde säga det. Vi hinner långt ifrån med allt vi vill nu heller och vi förstår verkligen inte hur vi överhuvudtaget hade tid att jobba tidigare. Jag tror inte att man blir mer uttråkad än man tillåter sig att bli. Den egna nyfikenheten och kreativiteten är avgörande.

Saknar jag inget då? Jo självklart. Framförallt saknar jag familj och vänner, men tack vare Facetime så går det bra att hålla tät kontakt oavsett avstånd. Den här bloggen är också ett sätt att göra familjen delaktiga i våra upplevelser.
Mer triviala saker kan jag också sakna. Min topp 3 lista ser ut som följer:

– En mjuk säng. Hemma hör jag till dem som tycker att IKEA:s medelfasta madrasser är för hårda och att en bäddmadrass bör vara minst 7 cm tjock. Jag går under smeknamnet (?) prinsessan på ärten. Här är sängarna på en glidande skala mellan stenhårda och tortyrredskap.  ”Man vänjer sig” säger alla. Jo, det gör man nog till viss del och det kan till och med hända att en medelfast säng hemma skulle kännas lagom för mig nu. Men därifrån är det långt till det som man förväntas sova i här och det blir en del vaktimmar nattetid.

– Ett stabilt internet. Vi tar det så för givet och är så beroende av det för många av de aktiviteter vi tar för oss. I större städer finns det bra uppkoppling och via de mobildatapaket vi köpt har vi fri access till ett snabbt publikt wifi där det finns tillgängligt. På mindre orter och i övärlden finns det inte. Vi har bara hyrt in oss på hotell där det enligt beskrivningen ska finns wifi på rummen, men det har visat sig vara så instabilt att vi behöver använda vår mobildata för att koppla upp alla våra enheter på nätet.

– Trottoarer och trafikregler. På många ställen saknas helt trottoarer och även vägren för den delen och det är inte helt lätt att transportera sig till fots. På andra ställen är de i ganska dåligt skick och man måste ha full fokus på hur och var man sätter ner fötterna. Det här är ett land där man inte förväntas promenera så mycket. Ingen zebralag gäller och vill man passera en gata kan man få vänta ganska länge och sen springa över när man ser en liten lucka i den ganska hetsiga trafiken, även om man står vid ett övergångsställe. Det gör att vi, trots att vi tycker om att gå, ibland fallit till föga och puttrar runt på motorcykel vi med.

Sen finns det ett gäng bubblare till topp 3 listan, så som stabilt vattentryck och en visshet i att det alltid kommer vatten ur kranen när man vrider på den. Och så el. Samma sak med den. Den kommer och går. Treglasfönster, eller för den delen 2-glasfönster, så att i alla fall lite ljud stängs ute nattetid. Och så saknar jag faktiskt att kunna ta mig an mer praktiska projekt. Så här års brukar mitt hus vara fullt av små plantor som börjar sticka upp och som så småningom ska bli något som kan skördas och konsumeras. Och bakning… Så fort jag får tillgång till ett kök med ugn ska jag baka.

Men annars, nej. Och det jag saknar vägs upp av så mycket som är bra. Jag saknar verkligen inte att ha en klocka på ringning varje morgon. Inte heller att trängas i kollektivtrafiken i förkylnings- och influensatider. Och den vinter ni haft hemma i år är jag såå glad att ha hoppat över! Här somnar vi när vi är trötta (eller ja, det gäller mest Rikard. Att kunna somna är inte min starkaste gren…) och vi vankar när vi är utvilade, oftast någon gång mellan 8 och 9. Vi lever sedan dagen i underbart skön värme och oftast solsken. Vi har oändligt mycket tid för och med varandra och vi njuter av livet. Beslutet att resa i Thailand var helt rätt för oss och om allt går som vi vill så är vi tillbaka igen innan 2018 är slut.

Dela gärna vårt inlägg:

Föregående

Yoga på Koh Tao

Nästa

Tillbaka i Sverige

4 kommentarer

  1. Inger Ljungqvist

    Vilken fin sammanfattning av er 3-månaders Thailandsresa.
    Härligt att få mötas igen. Ang din längtan till kök och bakning så ska vi uppfylla det. Dina bullar är fantastiska och frysen behöver fyllas på igen ❤️

  2. Birgitta Axelsson

    Välkomna hem! ?

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén