Som de flesta  av er vet så är vi tjänstlediga för studier under 2018. Vi studerar distanskurser på universitet samtidigt som vi reser runt i Thailand och senare troligtvis även i Europa. I detta blogginlägg tänkte jag dela med mig av lite information samt lite saker att tänka på om du funderar på att göra något liknande.

Nu för tiden finns det faktiskt ganska många kurser som erbjuds på distans, många är fristående kurser, du hittar dem via antagning.se och ansökan inför hösten öppnar 15 mars.

I Sverige finns ju dessutom studieledighetslagen, som förenklat säger att om man ansöker om tjänstledighet för studier så ska man få ledigheten beviljad och få möjlighet att komma tillbaka till en likvärdig tjänst. Detta gäller för alla som har jobbat mer än 6 månader på en arbetsplats. Studierna behöver inte vara arbetsrelaterade men det ska finnas en studieplan (hint DiveMaster har en studieplan 🙂 ). Arbetsgivaren har dock möjlighet att neka tillfälligt p.g.a. arbetsbelastning eller liknande och be dig att skjuta upp detta men måste godkänna ledigheten senare.

För många låter detta som en dröm men det finns en del saker man bör tänka på. För det första; varför vill du studera? Spontant kommer jag på tre svar.  Först som ett ”alibi” för att kunna vara tjänstledig, eller för att klara kurser som kan ge nya karriärmöjligheter eller slutligen för att man vill lära nytt och utveckla sig i sann livlångt lärande-anda. Svaren kommer med lite olika ambitionsnivå.

Om man bara vill vara tjänstledig så behöver man ju inte lägga ner så mycket tid, det räcker med att visa att man har antagits till en utbildning. Jag vill utveckla mig och lära mig och därför tar det mer tid än ”vad jag skulle kunna komma undan med”. Jag vill gärna göra extrauppgifter och dyka ner lite djupare för att lära migmer, men det kan vara lite utmanande om man samtidigt är på en plats där alla andra har semester. Nu löser jag det genom att jag ofta läser vid poolen eller på stranden och det är ju inte så dumt ;-). Vi vill ju dessutom hinna se och upptäcka nya platser, vill ut på olika äventyr och det kan faktiskt bli lite ”stressigt” och leda till en liten intressekonflikt.

En annan sak man bör tänka på är vikten av stabil internetuppkoppling. Många distanskurser innehåller lektioner som är förinspelade, webinars eller onlineseminarier etc. I Sverige tar vi en snabb och stabil internetuppkoppling för givet. På vissa ställen i Thailand fungerar det väldigt bra men på öarna där vi befinner oss nu så får hotellens WiFI PostNord att verka pålitliga. Ibland kan det vara smart att gå till ett coworking space för att säkerställa sin uppkoppling. Coworker.com är en webbsajt som försöker samla information om så många som möjligt.

En tredje sak är tidsskillnad, detta gäller både för online lektioner, webinars som inte är förinspelade samt tider för handledning och frågor mm.

En fjärde sak att tänka på är kurslitteratur. Självklart kan man köpa alla böcker och ta med dem på resan men det väger ju så klart en del, och kilona man får ta med är som bekant begränsade på flygresor. Jag hade turen att min litteratur antingen fanns som fria PDFer eller att köpa som e-böcker, så jag har all litteratur i min iPad. Anna hade lite mindre tur, hon behöver en bok som hon inte visste om innan vi lämnade Sverige. Den går inte att köpa i digitalt format och ingen bokhandel vill skicka boken i fysik form till Thailand.

En sista sak att fundera på är hur man finansierar sin studietid. Vi har sparat ihop en del pengar och dessutom sålt vårt hus. Det finns möjlighet att ansöka om studiebidrag och studielån hos CSN om man nu inte redan maximerat detta. En del väljer att hyra ut sin bostad, vilket kan finansiera både resa och uppehälle om man reser i billiga länder. Om man väljer att hyra ut sitt boende så vill Maggan ha en del, man ska betala skatt på hyresintäkter över 40 000sek/år.

Slutligen vill jag ge rådet att inte studera på heltid om ni planerar att resa runt och uppleva världen. Jag ska studera heltid men en kurs startar inte förrän i nästa vecka. Jag lägger ner mer tid än vad jag förutsåg, dels för att jag läser ämnen som jag inte behärskar och dels för att jag verkligen vill lära mig. Jag trodde att jag skulle ha all tid i världen men sanningen är att jag läser färre bloggar och böcker, lägger mindre tid på börsen och kollar mindre på YouTube än vad jag gjorde när jag arbetade.

Om du fortfarande funderar på att studera på distans och resa samtidigt så säger jag KÖR! Livet går i direktsändning och är för kort för att bara spenderas i ekorrhjulet.

 

Dela gärna vårt inlägg: