Vårt ö-hoppande har tagit oss från Koh Samui, via Koh Phangan och vidare till Koh Tao, den minsta och nordligaste av de tre i den välbesökta ögruppen i thailändska gulfen. Alla tre har sin charm och unika atmosfär och vi gillar dem alla. Det vi har sett och upplevt av dem ska jag väl tillägga, för det står tydligt för oss att en vecka på var ställe långt ifrån räcker för allt det vi vill göra. Koh Tao är framförallt ett mecka för dykare och ”alla” som besöker ön passar på att uppleva det marina livet under vattnet också. På grund av knappt om tid blev det enbart en dags dykning för oss den här gången, vilket Rikard beskrev i förra inlägget. Too much to do, too little time verkar följa oss genom den här resan. Tre månaders resa räcker helt enkelt inte 🙂

Då vi båda studerar på distans och behöver ägna en hel del tid åt det har vi inte hela dagarna till att utforska de ställen vi befinner oss på. Under veckan på Koh Tao har vi försökt dela tiden så att alla dagar innehållit några timmars studier och några timmar av nöje. Det har inneburit att vi hållit oss i vårt närområde på södra delen av Koh Tao, vilket lämnar stora delar av ön outforskade. Vårt hotell, som när vi bokade skulle ligga 200 meter från stranden visade sig ligga ganska mitt emellan två olika ständer med ca 15 minuters promenad till varje. Surt tänkte vi från början, men det var inte så dumt trots allt, då det gjorde att vi växlade mellan dem och inte enbart stannade på en. Sairee Beach är fullpackad av hotell i varierande prisklass, shoppingmöjligheter, restauranger och fler dykföretag än vad man tror ska kunna överleva på en trots allt ganska liten ö. Stranden är lång och inbjuder till promenader längs med vattenbrynet. Här är solnedgångarna fantastiska och turister samlas i drivor på strandbarer eller bara slår sig ner i sanden för att njuta av dem.

Stranden vid Chalok Baan Kao Bay är mindre och här är det betydligt lugnare. Många hoppar över den här stranden och tar sig till närliggande Freedom Beach istället. Vi trivdes dock bra här och valde den här stranden vid ett par tillfällen för några förmiddagstimmar av soldyrkan. Här är vattnet kristallklart och viken är långgrund. Relativt få longtail-båtar kommer in här. Vid ett av våra besök såg vi ett par små söta sandhajar, inte mer än 10 cm långa, där vattnet var som grundast. Hittills är det vårt enda möte med hajar på den här resan, vilket är lite av en besvikelse :-). I närheten av den här stranden ligger även den yoga-studio som har fått bäst recensioner på ön, Ocean Sound Yoga, och vi inledde en av våra sista dagar med 90 minuter Hatha Flow. En riktigt bra start på dagen!

Freedom Beach är välkänd som något av en party-strand, och i helgen som gick var det festival och party där under två dagar. Vi besökte stranden innan dess, och blev lite snopna. Inte för att det var något fel på den, men för att den blåsts upp som något alldeles extra, något vi inte tyckte att den levde upp till. Vi snorklade lite och kopplade av i skuggan av små träd som växte nära vattenbrynet. Det var en härlig dag men vi känner inte något behov av att besöka Freedom Beach igen. Vi besökte även Shark Bay, en bukt som är omtalad för sin snorkling och utfärdsarrangörer skriver ofta i sin reklam att man där ”kan räkna med” att snorkla med black tip reef shark. Troligtvis behöver man ta sig ganska långt ut för att ha chans att se något stort, och vi har läst många recensioner på TripAdvisor som säger just det. För oss som inte hade snorklingsutrustning utan enbart simglasögon och höll oss relativt nära land var det mesta på botten 4 nyanser av brunt.

En betydligt mer givande utflykt gick till en utkiksplats, John Suwan Rock Viewpoint, från vilken man ser ner över just Freedom Beach och Chalok Bay på ena sidan av en smal landstunga och Shark Bay på den andra. Utsikten var fantastisk och vi har klippt ihop en liten film där även du kan njuta av den. Filmen har text på engelska, då vi på vår Youtube-kanal fått förfrågningar om det från icke svensktalande. Vi hoppas att det är okej.

 

Dela gärna vårt inlägg: