Efter att ha levt i Chiang Mai i 6 veckor packade vi i måndags ihop våra väskor, lämnade stadslivet och flög till Koh Samui. Som det säkert framgått från våra inlägg här visade sig Chiang Mai vara plats där vi trivdes otroligt bra, och vi känner oss verkligen inte färdiga med staden. Den fantastiska mixen av att vara i en storstad med allt vad det innebär i bekvämlighet och tillgång till allt man kan önska, och samtidigt känns det som att man är på landsbygden med alla sin charm så fort man lämnar huvudgatan. Från balkongen på lägenheten vi bodde i sista veckan hörde vi tuppen gala från morgon och långt i på dagen. Dessutom gillar vi mixen av människor som dras till och bor i stan. Men; Chiang Mai finns kvar och nu lever vi ö-liv ett tag. Först ut är som sagt Koh Samui. Här på Koh Samui är Chaweng-området och Lamai de vanligaste resmålen för svenska turister. Framförallt Chaweng, som består av en 7 kilometer lång gata full av affärer, restauranger och barer och packat av hotell runt om, är välbesökt och här är tempot högt och nattlivet intensivt. Detta lockade inte oss, framför allt inte då vi just kom från en storstad. Istället valde vi att bosätta oss i Bophut-området på norra Samui. Här är tempot lugnare och charmfaktorn hög. Precis i närheten ligger Fisherman´s Village med en en gågata med gott om shoppingmöjligheter, boendealternativ och matställen, men i betydligt mindre skala än Chaweng. Här finns även en lång sandstrand med bad- och vattensportsmöjligheter. Framåt eftermiddagarna placerar restaurangerna ut bord och stolar på stranden för matgäster som vill äta till ljudet av vågskvalp, eller massor av bean-bags för de som bara vill sitta och se solen gå ner. Här trivs vi bra!

Vi har tidigare skrivit om att vi i Chiang Mai inte såg behov av att hyra motorcykel på grund av att det fanns så många andra bra och prisvärda kommunikationsmöjligheter. Här är det inte lika lätt att ta sig runt utan eget färdmedel och häromdagen hyrde vi en liten 125-kubikare. Det finns uthyrningsställen överallt och beroende på hur stor och kraftig motorcykel man vill ha kostar det mellan 200 och 400 Bath om dagen  (ca 50-100 kronor). På de flesta ställen vill de att man lämnar sitt pass som deposition, något som vi läst att man ska vara lite försiktig mer att göra. Vi hittade en kvinna som hyrde ut en cykel till oss för 200 Bath inklusive två hjälmar utan varken pass eller pengar som deposition och utan påskrivet kontrakt. Allt hon ville ha var betalning och en kopia på passet. Det är verkligen ett smidigt sätt att kunna ta sig runt och se en större del av ön än just dem man själv bor på, utan att för den skull vara beroende av andra.

Sagt och gjort har vi betat av en del sightseeing. När man Googlar på saker att se/göra på Koh Samui finns besök på Big Buddha och Wat Plai Laem med på alla listor så till dessa platser gav vi oss av. Ärligt talat är Big Buddha riktigt överskattat och inte så mycket att se. Vägen fram till den stora statyn kantas av försäljare av krimskrams som vill göra affärer med den strida ström av turister som kommer förbi. Väl uppe vid Buddha-statyn är utsikten trevlig och enligt mig värd större uppmärksamhet än själva statyn. Vi fortsatte sedan till Wat Plai Laem, ett stort, relativt nybyggt tempelområde, som förutom stora tempel även huserar en stor och tjock Buddha-staty och en gigantisk, 18-armad staty av den kinesiska gudinnan Guanyin, gudinnan av nåd och medmänsklighet. Hit kommer många aktivt troende och tillber Buddha och Guanyin. Tempelområdet är mycket färgrikt och spektakulärt och betydligt mer värt ett besök än Big Buddha.
Vi bor i ett lägenhetskomplex som heter Replay Residence, i en tvårums-svit med ett stort badrum med badkar, ett litet kök och med tvättmaskin. Här finns även två skrivbordsplatser perfekta för våra studier. Det är nytt och fräscht och passar oss väl. Det är inget hotell i ordinarie bemärkelse. Snarare är lägenheterna privatägda och de som inte bor sin sina lägenheter själva hyr ut via hotellbokningssiter, via Replay eller via airbnb. I komplexet finns även mindre 1-rumslägenheter och det hade egentligen räckt för oss. Här har vi tillgång till en pool, dock inte en som går att simträna i, och solstolar samt ett stort och välutrustat gym. Vi märkte att vi saknade just ett gym mycket sista veckan i Chiang Mai då vi inte hade tillgång till ett. Här trivs vi såpass bra att vi faktiskt redan bokat in en vecka till lite längre fram, men först ska vi ö-hoppa lite. Vi återkommer om det!

P.S. om du inte förstod rubriken så är det en referens till ”Nilecity” som gick på TV på 90 talet och här är klippet

 

Dela gärna vårt inlägg: