Börserna svajjar, hur ska man agera?

Vi har ju blivit vana vid en lågvolatil stabil uppgång de senaste 2 åren, börserna har inte rört sig med mer än 2% på en dag sedan Brexit.

I slutet på förra veckan tilltog volatiliteten och vi har sett börsupp- och nedgångar på 2-4% per dag de flesta dagar veckan som gått. Förra helgen fanns det rubriker om ”apokalyptisk nedgång” när vi var 5% från toppnoteringen.

Hur ska man agera då? Svaret på det är att det beror på vilken situation man befinner sig i och på vilken sikt man investerar.

Rätt pengar
Först och främst så gäller det att ha ”rätt” pengar på börsen. Vi ska helst inte ha pengar som vi behöver inom 2-3 år på börsen, ännu hellre inte på 5 år. Börsen går upp och ner, men nästan alltid upp på en 5 års period och alltid om vi tittar på en 10 års period. Om vi kommer in i en ”börskrasch” så kan vi se en nedgång på så mycket som 50% men i snitt så hämtar sig börsen på 18 månader (dock inte alla bolag förstås). För pengar som investeras på lång sikt är börsen alltså ett bra alternativ. Sparar man på kort sikt är aktier inte det säkraste alternativet, utan man bör välja andra sparformer.

När vi har fastställt att vi investerar rätt pengar så gäller det att bestämma sig för en strategi.

Marknadstiming
Det är många som försöker att tima marknaden genom att gå in på en låg nivå och

Det här är toppen, nu vänder det. Bild som cirkulerade på Twitter i veckan

kliva av på en hög nivå och det är väl drömmen, att köpa billigt och sälja dyrt? Tyvärr är det väldigt få som lyckas med detta då det kräver två korrekta beslut; när man ska sälja och när man ska köpa. De flesta säljer antingen för tidigt eller för sent. De som har sålt för tidigt missar ofta en stor del av uppgången, i slutet av en börscykel stiger ofta börsen kraftigt. De som säljer för sent är ofta med på stor del av nedgången.

När ska man köpa igen då? Många som har sålt av och står vid sidan av börsen vill vänta tills de får en bekräftelse på en vändning och då missar de en stor del av uppgången. För många slutar det i att man köper dyrt och säljer billigt och

Bild ifrån Business Insider

 dessutom betalar ”onödigt” mycket i courtage.

Se bilden till höger för att vad som händer med avkastningen om man missar de bästa börsdagarna.

Buy and Hold
Det finns en del ”traders” och andra som skrattar åt folk som säger ”sitt still i båten”, d.v.s. folk som inte säljer av utan som är med hela vägen ner och upp. Det här debatteras ofta, men många framgångsrika investerare såsom Aktiestinsen, Per H Börjesson m.fl. förespråkar strategin buy and hold.

Allt beror på hur kunnig och aktiv man är samt vad man har för tidsperspektiv. Om man har ett långsiktigt perspektiv behöver det inte vara så tokigt. Det finns flera studier som visar att tiden i marknaden är viktigare än timingen (googla ”market timing vs buy and hold” eller ”time in the market vs timing the market” så får ni massor av resultat).

Flera av dessa studier jämför två eller tre personer som investerar lika mycket pengar över en tidsperiod, den ena timar marknaden, den andra köper allt på en gång och den tredje köper för samma summa varje månad eller år. Ofta tar man hänsyn till att den som timar marknaden missar toppar och bottnar med några procent.

Sett över en längre period brukar utfallet mellan strategierna inte skilja sig mycket, betydligt mindre än vad man tror. För någon vecka sedan lunchade jag med Jason som driver bloggen mrfreeat33 och vi pratade kring detta och hans kommentar var ”I only need to get rich once”.

Utdelningsinvestering
Om man investerar i stabila bolag som delar ut pengar till sina aktieägare så undviker man de största riskerna. Det finns mig veterligen inga förhoppningsbolag som delar ut pengar. Bolag som inte tjänar pengar kan inte dela ut pengar, i alla fall över tid. ”Utdelningar ljuger inte” för att citera Marcus Hernhag mfl . Utdelningarna ger ett kassaflöde som kan kännas bra vid börsnedgångar.

Om man dessutom återinvesterar utdelningen i aktier så kommer ränta på ränta effekten snart att visa sin kraft. Om man återinvesterar utdelningarna när börsen har gått ner får man fler aktier och mer utdelning för pengarna. Någon av de podcasts om aktier och investeringar jag lyssnade på nyligen diskuterade hur man hade tittat på Investor över en längre tid och kommit fram till att 2/3 av totalavkastningen hade kommit ifrån just utdelningarna (när alla utdelningar under åren återinvesterades i Investor).

Men när börserna går ner så kommer väl många bolag att sänka eller sluta att med utdelningar?” Självklart finns det bolag som sänker eller slutar med utdelningar i svårare tider och det är dessutom vanligare i Sverige än i t.ex. USA. Det finns dock många bolag som är så pass bra så att de inte behöver justera utdelningen, i Sverige har vi t.ex. Castellum som har höjt sin utdelning 20 år i rad. I USA finns det 100-tals bolag som inte sänkte sin utdelning under den senaste ekonomiska krisen. För några månader sedan läste jag en artikel, tyvärr minns jag ej var, där man hade gått igenom utfallet vid en kris. I krisen gick börskurserna ner ca 40% medan utdelningar gick ner 18%, d.v.s. mycket mindre nedgång i utdelningar.

Sammanfattning

 • Ha rätt pengar på börsen och var förberedd på att värdet kan svänga ordentligt. Efter perioder med låg volatilitet kommer perioder av hög och vice versa, det är naturligt.
 • Bestäm dig för en strategi och håll dig till den. En strategi kan vara att mixa flera strategier, d.v.s. försöka tima marknaden med en del av portföljen och köpa och behålla med en del. I traditionell portföljförvaltning i en värld där sparkonton ger ränta och räntefonder avkastar osv brukar en del förespråka att man ska ha lika många procent av portföljen i räntor som sin ålder, medan andra allokerar mellan 25-75% beroende på vart vi är i börscykeln. Så är det ju dock inte idag.
 • Om du sover dåligt på natten eller oroar dig mycket för börsen, sälj en del, du har för stor exponering.
 • Idag finns det inte så mycket vettiga alternativ till aktier. Sparkonton och räntor ger ingen avkastning men, men sparar man på kort sikt det kan ju vara bättre att veta att pengarna med säkerhet finns kvar än att vara med om en nedgång.

Hur har du agerat på den svajiga börsen den senaste tiden? Har du köpt, sålt eller lugnt suttit still i båten? Vi har har valt att behålla hela vårt innehav och även handlat en del på ”rean”.

Kortsiktig börsoro kan ge långsiktiga köplägen.

Hoppas ni njuter av helgen.

 

Dela gärna vårt inlägg:

Föregående

Chiang Mai Flower Festival

Nästa

Airbnb i Thailand; vad gäller egentligen?

2 kommentarer

 1. Bernsveden

  Sitter still i båten, köper var 3e månad som vanligt oavsett .. men kollar möjligen lite extra efter rea-aktier när det dyker 🙂

  Verkar som ni har det grymt! Idag sprang jag 5 kilometer.. var svårt att hitta någon plats där det INTE var is under fötterna. Och så behagliga -5 grader sisådär.. bara för att påminna lite om vad ni ”missar” 🙂

  Tänkte skicka er ett brev (ja av den gamla klassiska fysiska varianten) . Har ni någon fast adress måntro? Eller varierar det från dag till dag? 🙂

 2. Låter bra och ungefär som vi agerar.

  Vi har det fantastiskt och saknar inte snö eller kyla.

  ”Home is where we park it!”, nej inte ännu. I Sverige så måste man ju ha en adress, jag skickar den på ett annat sätt

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén