Månadsrapport: En månad som fria i Chiang Mai Thailand, vad kostar det?

Oj, tänk att det har redan gått en månad!  Det är verkligen sant att tiden går ju fort när man har roligt och trivs 🙂  Vi vill varna för att det här blir ett långt och detaljrikt inlägg som redogör för vår budget under denna första månad. Om ni har bråttom och inte vill läsa alla detaljer, så är kortversionen att vi levt riktigt bra på ca 7000 sek/person i Chiang Mai, och då finns det en hel del som går att trimma om man skulle vilja eller behöva leva ännu billigare.  Om man däremot vill äta mycket västerländsk mat och festa kan man räkna med att det blir dyrare. Det finns gott om högklassiga restauranger och 5-stjärniga hotell och man vill och har möjlighet att njuta av det.

Vi har fått en hel del frågor, både här på bloggen och i andra sammanhang, om hur mycket det kostar att leva här och hur mycket man behöver för att kunna ta steget till att leva ett friare liv. Under vår månad här har vi bokfört samtliga utgifter i appen TrailWallet för att kunna se hur mycket vi spenderar. Vi vill reservera oss för att nedanstående uppgifter är från just TrailWallet som räknar om valutor automatiskt, och självklart kan växelkursen skilja en del från dag till dag.

Frågan om hur mycket det kostar att leva här är fortfarande inte helt enkel att svara på då det beror på så många faktorer. Nedan försöker vi beskriva hur vi har levt.

Boende
Vår absolut största kostnad är boende. Standard, läge och hur lång tid man hyr samt om man använder ombud eller liknande påverkar kostnaden. Vi har hyrt en relativt nybyggd lägenhet som har ganska hög standard med tillgång till pool och gym, men som enligt många inte har det bästa läget i stan, se mer här.  Vi hade inte varit i Chiang Mai tidigare och ville därför inte hyra längre än en månad initialt och då kan man antingen göra det på plats eller via AirBnB. Vi valde att hyra i förväg via AirBnB så att allt skulle vara ”klart” när vi kom fram. Vi betalade 4830sek för denna månad, men hyr man på 6 månader eller längre så kan man halvera månadskostnaden. Det finns även många som bor i lägenheter som kostar 5000 baht (ca 1250-1300 sek), men då är standarden och läget ett annat. Om man hyr en lägenhet på 3-6 månader så är det vanligt att vatten, el och internet tillkommer (det ingick i vår hyra) men det brukar inte bli så mycket så länge man inte låter AC:n gå dygnet runt.

Mat
Vi har ätit frukost hemma bestående av gröt, frukt och kaffe. Lunch och middag har vi nästan uteslutande ätit på restaurang, med något undantag när vi ”bara” ätit frukt. Vi har mestadels ätit thaimat men även någon enstaka pizza, några sallader och lite annan västerländsk mat. Portionerna ganska små och eftersom jag är ganska stor i maten har vi ofta beställt in mer än 1 portion per person, alternativt lagt till efterrätt, frukt eller glass. Vi har även bokfört chips och smoothies och liknande i kategorin mat. När vi har druckit en öl till maten har den hamnat i kategorin alkohol. Totalt spenderade vi under månaden 4088sek på mat.

Om man går på bättre restauranger ofta, äter mycket västerländsk mat etc så bör man räkna med att det går åt mer pengar. Om man däremot vill eller behöver snåla så går det att komma undan billigare än vi gjort. Det finns de som äter för 30-35 baht (knappa 10 sek) per måltid, men då behöver man äta lokal mat, dvs. på ställen som serverar mestadels lokalbefolkningen, och inte på ”huvudgatan”.

Vatten
Normalt brukar vi konka hem ganska mycket vatten under vistelser i varma länder. Här har vi enbart handlat vatten i butik vid ett tillfälle. I vårt hus finns en påfyllningsautomat där man får en liter vatten för en bath. Klimatsmart, billigt och dessutom bekvämt. I den här kategorin har vi bara bokfört när vi har fyllt på dricksvatten i vår vattenmaskin, det initiala vattenköpet hamnade in i matkategorin. Spontant är siffran något lägre än vad jag förväntade mig, det känns som att jag kan ha missat att bokföra någon gång fastän jag har varit noga, men hur som helst så är det väldigt lite pengar vi pratar om. Vi spenderade 18,70sek på vatten under månaden.

Alkohol
Om vattnet var en något lägre post än förväntat så var posten alkohol lite högre än förväntat. I denna kategori ingår öl/wine coolers som vi har köpt i butik för att konsumera hemma, samt inköp på restaurang och barer.

En lokal öl kostar vanligen 80-120baht (20-30 sek) på en restaurang eller bar, vilket är 2-3 gånger dyrare än en hel måltid. Ibland har ölen köpts i samband med att vi satt oss för att lyssna på livemusik eller titta på dans eller utsikten och socialiserat med andra resenärer osv. Skulle man vara korrekt så skulle dessa öl kanske bokförts på nöjen. Kategorierna överlappar ofta varandra. Vi har ju även varit på ett antal meetups och det är oftast gratis att delta, men man förväntas köpa något för att stödja den restaurangägare som bidrar med lokal, och vid ett par tillfällen har det blivit just öl. Vi har inte köpt något vin eftersom vettig kvalitet på vin brukar vara dyrt. Anna har ibland föredragit en drink framför en öl. Vid ett tillfälle besökte vi en craftbeer bar som verkade omåttligt populär, de serverade öl från hela världen och den var inte billig. Totalt spenderade vi 1649sek på alkohol.

Transport
Många transporterar sig med scooter osv men vi har nyttjat en kostnadsfri Shuttle bus från Central Festival, taxi, Songthaew, Tuk-tuk men framför allt Uber och Grab. Ofta har vi åkt till gamla stan eller Nimman och sedan promenerat runt för att så småningom transportera oss hem igen. Vill man inte promenera utan ta Songthaew eller Tuk-tuk inom områdena, ökar naturligtvis utgifterna. Totalt spenderade vi 668,80sek på transport.

Nöjen
Under första månaden har vi spenderat 671sek på nöjen, en summa som innefattar utflykter, inträden och hyra av kajaker. Vi har som vi beskrev under kategorin alkohol även lyssnat på musik etc där det inte varit någon inträdeskostnad, men då man förväntas handla i baren istället och dessa kostnader är ju redan redovisade. Ska man hinna med allt som finns att göra i och runt Chiang Mai så bör man räkna med en högre post här. Vi har kvar ett antal saker vi vill göra innan vi lämnar stan, bland annat besöka ett elephant sanctuary. Too much to do, too little time 🙂

Kaffe
Här har vi bokfört allt ”finkaffe” som vi har druckit på olika coffee shops, co-working spaces osv. under månaden. Ibland har det varit bara för att njuta eller pausa och andra gånger har vi tagit en kaffe för att kunna nyttja internet i ett par timmar. På co-working spacet CAMP får man tillgång till wifi i två timmar för varje 50bath man spenderar, och liknande är det på flera ställen. Om man går på coffee shop dagligen blir denna post betydligt större. Vi spenderade 356,70sek på kaffe. Observera att kaffet som vi dricker hemma ej är inräknat här, det finns med i matkategorin.

Internet
Vi köpte var sitt SIM kort (mer info) och fyllde på detta med 12Gb datatrafik + SuperWifi och det kostade ca 460sek totalt för båda. Datatrafiken går inte att föra över från en månad till nästa, men vi valde stora paket för säkerhets skull. Det visade sig att Anna nästan kört slut på sin medan jag har en hel del kvar. När vi har besökt co-working spaces har vi som sagt köpt kaffe eller mat för att få tillgång till internet där.

Okategoriserat
Vi har spenderat 525,70sek på okategoriserat som inkluderar toalettartiklar, tvättmedel, pengar för att tvätta, lite mysbelysning till lägenheten och ett stödskydd till Annas skadade vrist. Säkert har det även smugit sig in något mer här som vi inte tyckte passade in i någon annan kategori.

Vi vill uppmärksamma er på att vi inte har räknat in kostnader för flygbiljetter eller visum här. Visumkostnaden beror ju på vilken typ av visum man ansöker om samt om man ska förlänga det på plats. Flygbiljetter varierar ju också väldigt i pris och det blir inte rättvisande att ta med våra kostnader i en sammanställning som denna. Vi har även utelämnat kostnaden för vårt deltagande i Nomad Summit och Annas tandläkarbesök som inte kändes relevanta i sammanhanget.

Sammanfattning
Summerar vi allt ovanstående så blir det 13267 sek för två personer. Vi anser att vi har levt riktigt bra, vi har ätit gott, varit aktiva och sociala och njutit av vår frihet. Vi har varit lite försiktiga med utgifter men absolut inte snåla. I början vet man ju inte riktigt hur allt fungerar och vad det kostar. Dessutom vill man gärna se och uppleva så mycket som möjligt av den plats man lever på. Om man spenderar en längre tid på en och samma plats borde omkostnaderna minska lite, om inte annat för att månadskostnaden för boende sjunker drastiskt. Eventuellt önskar man å andra sidan mer västerländsk mat och då jämnar det kanske ut sig. Reser man själv blir boendekostnaden förstås högre än för oss som delar den på två och man vill kanske även lägga mer pengar på att socialisera. Vi har pratat med flera grannar här, även ensamresenärer, och det låter som att de har liknande utgifter som vi. Det finns gott om vlog-poster där olika personer beskriver hur de lever på ca 600 dollar i månaden här, och vi har till och med hört om någon som försökt överleva på så lite som 300 dollar. Vi är dock inte ute efter att bara överleva, vi vill njuta av livet och må gott och det har vi gjort den här månaden.

För att sätta vår budget i perspektiv så tjänar enligt hörsägen en ”professionell thailändare” ca 8000-10 000sek/månad här och det finns de som jobbar för 300 baht(drygt 75sek)/dag.

Det här bådar gott för att den budget vi kalkylerat för ska hålla och att vi verkligen ska kunna leva ett friare liv!

Dela gärna vårt inlägg:

Föregående

Paddling på Mae Ping River

Nästa

Chiang Mai Flower Festival

4 kommentarer

 1. Christer Larsson

  Hej!
  Som sagt fantastiskt av Er att beskriva ”ett friare liv” så detaljerat. Med sådana beskrivningar & berättelser så behöver vi inte fråga så mycket :).

  Önskar Er verkligen allt gott… Lycka Till.

  • Tack för feedbacken Christer!
   Ja, vi har fått en del frågor kring både budget och livsstil så vi försöker beskriva hur vi lever för att inspiriera och sprida kunskap

 2. Tjena,
  Intressant läsning. Det verkar som ni har det riktigt gött och budgeten håller bra. Kul för er och spännande för oss läsare =)

  Mvh petrusko

  • Hej!

   Tack, jo vi har det väldigt bra som ”dividend expats”. Chiang Mai bjuder på härligt väder, mycket att se och uppleva och många intressanta möten.

   Jason visade sitt bästa Khao Soi (nordthailändsk currysoppa med nudlar) i torsdags och han berättade att upplever att hans köpkraft har tripplats eller fyrdubblats mot i Florida.

   Hoppas du hittar bra köplägen på ett guppigt OMX

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén