Under åren har vi läst en del om hur tandvården i Thailand håller hög status och låga priser och att många turister till och med bekostar sin resa till solen genom att genomföra lite större tandvårdsjobb som hemma skulle vara mycket kostsamma här istället. Under den smått kaotiska höst som gått, med försäljning av hus och avveckling av en faslig massa prylar, ett jobb som skulle lämnas på ett bra sätt och planeringen av vår resa ignorerade jag länge signalerna om att jag nog behövde besöka tandläkaren. När jag väl lyssnade på dem och försökte boka tid hos Folktandvården i min hemkommun fanns inga tider att uppbringa på månader. Rikard påpekade då att om det inte var akut kunde jag ju lika gärna skjuta på det och pröva tandvården i Thailand istället. Sagt och gjort och igår var det dags.Thailändska tandläkare har många års utbildning och är erkänt skickliga. Här i Chiang Mai, och säkert även i andra städer, känns det som att det går 13 kliniker på dussinet, alltifrån mindre lokaler inklämda mellan klädbutiker och massageinrättningar på butiksgatorna till stora tjusiga kliniker inriktade mer på kirurgisk tandvård. Så hur ska man då kunna välja? I mitt fall, som inte behövde göra något mer komplicerat än att laga ett par hål, gjorde jag det enkelt för mig. För ett par veckor sedan gjorde en granne till oss en liten marknadsundersökning då han behövde dra ut en tand och göra en brygga. Det visade sig att det var stora skillnader mellan de prisförslag han fick och även i ”känsla” för klinikerna. Han valde till slut en liten klinik och blev mycket nöjd med det jobb de genomförde. Jag valde att hoppa över en egen marknadsundersökning och istället gå på hans rekommendation så jag gick till samma lilla ställe.

Jag bokade en tid på Tooth House och fick komma två dagar senare. Jag brukar inte gå skrattande till tandläkaren direkt, men har heller inte några spår av tandläkarskräck. Men igår var jag lite mer på tå än jag brukar vara inför besöket. Jag blev lugnad direkt när jag träffade tandläkaren och placerad i stolen. Hon pratade sparsmakad, men fullt begriplig och ämnesspecifik engelska och förstod mitt ärende. Efter en titt i min mun gav hon mig en spegel och visade att mitt onda berodde på att två tidigare lagningar nötts bort och behövde göras om. I det ena fallet rekommenderade hon egentligen en krona, men vi enades om att göra fyllningar.

Teamet som jobbade med mig bestod förutom tandläkaren av en sköterska som skötte sugen och en som langade verktyg. De pratade mycket lågmält med varandra och var extremt responsiva till minsta lilla minspel i mitt ansikte. Efter mindre än en kvart hade undersökningen genomförts, jag hade två nya kompositfyllningar och de var nedslipade så att det kändes bra. Mer än nöjd betalade jag 600 Bath per fyllning, dvs hela kalaset gick på dryga 300 kronor. Nu håller jag ju tummarna för att lagningarna ska hålla, men skulle det visa sig att en krona trots allt behövs, så som tandläkaren egentligen rekommenderade, skulle jag inte tveka att genomföra det här.

 

Dela gärna vårt inlägg: