Vi brukar börja våra dagar med att gå igenom sociala medier över ett par koppar kaffe. Det är en lugn och skön start på dagen, samtidigt som det gör att vi håller oss uppdaterade om vad som händer hemma och i resten av världen. Under våra veckor här har vi sett många väderrelaterade postningar, alltifrån snö på Gran Canaria, slask i Stockholm till igensnöade skolor i Sundsvall, och vi blir än mer tacksamma för att vi får vara här i detta otroligt behagliga klimat.

Men är det då ett och samma klimat året runt? Nej, det är det inte. Här i Chiang Mai finns det tre olika årstider och just nu är det vinter.

Från tidig november till slutet av februari är det vinter i Chiang Mai. På de högst belägna punkterna kan det bli frost, men någon snö kommer det inte. Januari är årets kallaste månad, men i och med att staden är belägen i en svacka mellan berg,  blir det inte lika kallt som det det kan bli ännu längre norr ut. Vi skrev för ett tag sedan om det misstag vi gjorde som åkte på en utflykt till gränsen mot Laos och Myanmar och jag frös en hel dag då jag klädde mig för temperaturen i Chiang Mai. Vi har fått njuta av dagstemperaturer från 25 grader och upp en bit över 30. Himlen är för det mesta molnfri och vi har inte fått en droppe regn under vår vistelse här. På kvällarna blir det lite svalare, men bortsett från en enda kväll har det varit behagligt med korta ärmar och bara ben även kvällstid. För någon som för det mesta fryser (jag) är det underbart att inte behöva ägna en tanke åt förstärkningskläder när jag ger mig av hemifrån. Trots det är det inte ovanligt att vi ser både thailändare och turister med dunjackor, vilket känns fullkomligt obegripligt.

Vintern är högsäsong för turismen och prisnivån på utflykter och boenden höjs något. Vintern är även högsäsong för växtligheten, då de lite kyligare temperaturerna gör att blommor, träd och buskar inte torkar ut riktigt så mycket som de gör under sommaren. Bougainvillea och hibiskus används som häckar inne på vårt komplex och för att skydda bostadshus från insyn längsmed gatorna. Uppe på berget, i nationalparken Doi Suthep, blommar körsbärsträden för fullt.

Från sen februari till mitten av maj är det sommar, den heta säsongen. Man ska inte räkna med något regn, och dagstemperaturer över 30 grader är normen.  Värmen ackumuleras inomhus och stannar kvar långt in på kvällarna, oavsett hur mycket AC man använder. Framförallt i lägenheter högt upp i hus med fönster i västerläge.

Under den här perioden försöker de flesta hålla sig inomhus under dagens varmaste timmar för att komma undan strålningen från solen, som har index 11+ på WHO´s skala. För att skydda sig brukar thailändarna använda ett talkpuder med mentol för kyleffekt och antiperspirant för att täppa igen porerna och förhindra svettningar. De klär sig i lösa kläder som täcker så stor del av kroppen som möjligt och många använder paraply för att ytterligare skyla sig från solen. Detta gör de inte enbart för att skydda sig mot farlig strålning, utan även av kosmetiska skäl. Skönhetsidealet är att ha en blek hy, vilket när man tänker efter känns ganska sunt rent hälsomässigt,  och de flesta hudkrämer som säljs här har ordet ”White” på förpackningen.

Under den här perioden är det långt ifrån lika många turister i Chiang Mai som under vintern, och många expats och digitala nomader passar på att åka till öarna för att tillbringa tid på stränderna. Ytterligare anledning till att många som kan väljer att undvika staden under perioden slutet av februari till början av april är att burning season pågår då. Det vill säga bönderna i norra Thailand, i Myanmar och i Laos bränner då sina skogar och fält, vilket gör att luftkvalitén försämras. Att Chiang Mai ligger i en svacka är till stadens fördel temperaturmässig under vintern, men är under den här perioden en klar nackdel, då den dåliga luften kan lägga sig som ett lock över staden. Vi har hört att det är olika illa från år till år, att det vissa år inte är farligt alls, och att så länge man inte är astmatiker så klarar man sig bra så länge man köper en mask och täcker mun och näsa. Vi planerar dock inte att vara kvar i staden när burning season börjar.

Från mitten av maj till slutet av oktober är det regnperiod i Chiang Mai. Monsunvindar kommer in från Indiska Oceanen och för med sig stora mängder nederbörd. Men regnperiod innebär inte regn varje dag och inte hela dagarna. Värmen och ovädren byggs upp under dagarna och frampå eftermiddagarna och kvällarna kan det komma ordentliga regnstormar med åska och starka vindar, men de riktigt kraftiga regnfallen övergår oftast relativt snabbt i duggregn. Även under den här säsongen kan Chiang Mais läge i en svacka vara till nackdel, och det händer att gator och byggnader översvämmas och elen slås ut i dagar.

Under den här perioden på året, då det finns gott om stillastående vatten, ökar risken  att smittas av dengue-feber, gula febern, från bett av aedes-myggor. Även under den här årstiden är det bra att klä sig i heltäckande kläder, och förutom det använda stora mängder insektsmedel samt försöka att undvika att vara ute i gryningen och skymningen då myggorna är som mest hungriga. Det är inte svårt att förstå att det här är den absoluta lågsäsongen för turismen, och den som vågar sig på att komma hit då kommer att ha massor av boenden att välja på för nästan inga pengar alls.

Det känns som att vi valt den absolut bästa tiden på året att upptäcka Chiang Mai!

”Men ni som gillar att dyka, ska ni verkligen åka till en stad utan strand?” är en fråga som vi fått många gånger när vi pratat om våra resplaner. Och ska jag vara ärlig tänkte jag ibland samma sak… Men det har visat sig att vi bara älskar Chiang Mai och allt vad staden har att erbjuda och vi stannar här längre än vi initialt tänkt. Samtidigt har vi förstås funderat på vart vi ska bege oss när det väl är dags att åka vidare, och en sak som vi håller koll på är naturligtvis vädret.

Så, skiljer sig klimatet i Chiang Mai från andra delar av Thailand? Det gör det absolut. Klimatet i norra Thailand är mildare, framför allt så här års, än på öarna längre söderut. Dels just på grund av de mer nordliga breddgraderna, men också på grund av avståndet till havet. Det är orsaken till de årstidsskillnader som jag beskrivit, vilka inte är lika markanta i mellersta och södra delen av landet. Men det är även mer stabilt här. Under de gångna veckorna har vi både läst och sett rapporter om mycket regn och åska på de för svenskar vanligaste resmålen, där det egentligen ska vara soligt och högsäsong nu. Vi hoppas att det stabiliserar sig och att vi får fortsätta att njuta av solen oavsett vart vi beslutar oss för att åka härnäst.

Om du har tips på platser i Thailand som du rekommenderar oss att besöka får du gärna skriva en kommentar här nedan!

Dela gärna vårt inlägg: