Från shopaholic till att spara 50% av nettoinkomsten – är det möjligt?

Det korta svaret är ja. Det går och jag ska berätta om hur jag gjort, hur det påverkat mig och vad det skapat för möjligheter. Men först vill jag säga att jag är fullkomligt medveten om att det inte är möjligt för alla och att vi har olika förutsättningar. Jag tror däremot att ganska många av oss genom ett något förändrat beteende och mindset kan öka vårt sparande och därmed uppfylla våra drömmar. Just drivkraften i nå ett uppsatt mål är något som tillverkarna av appen Dreams tagit fasta på och dess popularitet visar att det inspirerar till förändring.

Jag har under en stor del av mitt vuxna liv beskrivit mig själv som en shopaholic. Låt mig förtydliga att jag aldrig spenderat mer pengar än jag haft tillgång till. Heller inte alla pengar. Ett litet sparade har jag haft, men det har varit relativt marginellt. Jag har dock shoppat betydligt mer än jag har behövt göra. Jag har tyckt om att ha ett snyggt hem med ett ständigt växande inslag av designmöbler, kvalité och design på allt i köket, lyxiga textilier, alltid färska blommor i vas osv. Jag har alltid älskat att shoppa nya kläder, skor, handväskor osv. Ett inköp gav ett tillfälligt påslag av dopamin och jag var lycklig. Ofta höll det i sig och inköpen användes, men det hände även titt som tätt att mitt nyförvärvade plagg fick hänga orört i klädkammaren med prislappen kvar i år. Kort sagt ett inte helt sunt beteende.

Så vad var det då som gjorde att mitt mindset förändrades och jag gick från att lustshoppa till att bli ekonomiskt fri?

För att vara öppen och ärlig så var det den dagen jag och min man, efter ett antal IVF-behandlingar, insåg att vi inte skulle bli föräldrar. Eller ja, inte samma dag förstås. Men efter en period av sorgearbete satte vi oss ner och funderade på vilka möjligheter som öppnade sig, eller i alla fall blev enklare att genomföra i en familj bestående av bara två vuxna, och vad vi ville få ut av livet. Drömmen om att ”hoppa av ekorrhjulet” att kunna pensioner oss tidigt och därmed även flytta ifrån kylan i Sverige växte sig allt starkare. Efter ett tag övergick drömmen till en tydlig målsättning och en plan för att nå den.

Med detta mål i sikte började jag spendera mindre och spara mer av min lön. Jag ökade mitt sparande från ca 10% till 20% och var otroligt stolt över mig själv. Självklart innebar detta att jag fick minska ner mitt shoppande, men jag upplevde det som att målet jag hade framför mig vägde upp de ”uppoffringar” jag fick göra. Jag öppnade en ISK och började investera de pengar jag sparade i aktier. Det finns ju många investeringsstrategier, men den vi valde att jobba för var att bygga en stabil lågriskportfölj med utdelningsaktier för att så småningom uppnå en nivå då vi kan leva enbart på direktavkastningen från den.

I takt med att de första utdelningarna trillade in ökade min entusiasm och min önskan om mer. Jag insåg även att i den takt jag sparade då skulle det ta lång tid att nå vårt mål. Sporrad av detta skruvade jag lite till på mitt mindset, ändrade mitt köpbeteende och ökade sparkvoten ytterligare. Jag började föra statistik över min ekonomi i Excel; nettolön – sparade kronor – sparande i %, månad för månad, och tävlingslusten vaknade. Tänk om jag skulle lyckas nå hela 40% vid något tillfälle? Tänk om jag skulle kunna nå x antal kronor om året? Det här sporrade mig och jag såg till att fira när jag lyckades.

De senaste två åren har jag legat en bit över 50% på årsbasis. För att klara det slutade jag med gel-naglar och sparade in mycket på det. Jag slutade färga och slinga håret på salong. När min frisör gick på mammaledighet hittade jag en som var betydligt billigare och jag klippte mig mer sällan. Jag har också haft med mig matlåda till jobbet i stort sätt dagligen. Det har dock inte varit någon uppoffring, då många kollegor har det och andra köper mat och tar med tillbaka till kontoret.

Shoppingen då, hur gick det att sluta med den? När det kommer till heminredning har det, ju närmre vårt mål vi kommit, känts mindre intressant att köpa inredning till ett hem som ska avvecklas. Ett led i planen har under lång tid varit att huset ska säljas och pengarna investeras för att generera utdelningar. När det kommer till kläder, och även prylar, så har den ständigt närvarande frågan under de senaste åren varit ”Ryms det i ryggsäcken?” Det är en mer eller mindre skämtsam fråga som min man myntat för att vi ska tänka efter om det vi köper verkligen är något vi behöver och om det har en plats i vårt planerade, betydligt mer minimalistiska liv. Ryms det inte; behöver jag då verkligen lägga pengar på det?

Ibland har svaret naturligtvis blivit ja; jag behöver den här kavajen till exempel, även om det inte har en plats i ett kommande liv i frihet. Jag har trots allt jobbat fram till alldeles nyligen och jag har både velat och behövt se representativ ut. När jag har behövt handla något nytt har jag dock valt att handla kvalité och valt plagg som kan kombineras med det jag redan har. Man kan heller inte leva enbart för morgondagen. Vi har under de år som vi jobbat för vårt mål bott i ett hus i ett attraktivt område i Stockholm, åkte på semestrar varje år och delvis drivit runt ett sommarboende, inte sparat in absurdum. En och annan AW, fika eller middag med vänner har jag också prioriterat. Och om jag ska vara helt öppen, vilket jag visst är i det här inlägget, har jag inte kunnat sluta lägga pengar på hudvård och make up från Dior heller 🙂 Men i det stora hela har det varit befriande att inte längre spendera som jag gjorde tidigare. Det har under de senare åren frigjort oerhört mycket tid som tidigare gick till att shoppa. Tid som jag kunnat använda till mer givande saker.

Och nu sitter jag här och skriver, i ett varmt och härligt Thailand. Tjänstledig under ett år för att känna efter men förhoppningsvis färdigjobbad och ägare av min egen tid för resten av livet.

Mitt recept för att lyckas gå från att vara shopaholic till att nu vara ekonomiskt fri, var:

 • Att definiera ett tydligt mål och sätta upp en plan för hur jag ska nå det. Det hjälpte mig många gånger att stå emot när jag hittade något som jag ville köpa.
 • Att växla upp stegvis. Mitt liv hade nog känns bedrövligt om jag gått från en sparkvot på 10% direkt upp till +50%. Samt att fira mina framsteg på vägen. Heja mig! Att min man sparar ännu mer än jag kan jag inte nedslås av.
 • Att hitta ett sätt som triggar och sporrar mig. I mitt fall var det dels tävlingsmomentet i att hela tiden försöka bräcka mig själv, samt att se hur utdelningarna på min portfölj växte. Tänk att kunna få en massa pengar i passiv inkomst varje månad och den enda motprestation jag behövde göra var att tygla mitt shoppingbeteende!

Jag säger inte att mitt recept passar någon annan, heller inte att det är möjligt för alla att nå den sparkvot som jag beskriver här. Men jag hoppas att den här ”shopaholicens bekännelser” kan sporra fler till att sätta upp mål och jobba mot att nå dem!

Dela gärna vårt inlägg:

Föregående

Möte med Jason Fieber a.k.a. mrfreeat33

Nästa

En promenad till himmelriket!

31 kommentarer

 1. C

  Vilket bra inlägg! Skulle gärna vilja se en månadsbudget från när ni jobbade, gärna som shopoholic och som sparare. Samt hur månadsbudgeten ser ut nu.

  • Tack Ann-Charlotte!
   Det är svårt att återge en budget från mina år som slösa. Dels för att jag, säkert i likhet med många andra shopaholics, inte förde någon budget. Jag betalade mina räkningar, satte undan ett litet sparande och hade sen inga intentioner att det skulle finnas pengar kvar på kontot när månaden var slut. Dels svårt också i och med att mina utgifter och även min lön förändrades över tid. Under de senaste åren satte jag över 50% av nettolönen på min ISK direkt när den kom. Ca 33% sattes in på hushållets gemensamma konton som täckte boende, bil, mat, gemensamma nöjen osv. Resterande 17% skulle täcka mitt SL-kort, mobilräkning, underhåll av mig (hudvård, hårprodukter, linser + vätska, klippningar osv), enstaka uteluncher och annan förtäring i sociala sammanhang och den shopping som trots allt behövde göras. Tävlingsinstinkten i mig gjorde att jag alltid försökte ha kvar ytterligare någon tusenlapp att sätta över till ISK:n när månaden var slut.
   Gällande de levnadskostnader vi har nu kommer vi att skriva ett inlägg i början av februari när vi varit här en månad. Under 2018 kommer vi att se om den summa som vi estimerat att vi kan leva bra på håller. Håll utkik!
   Anna

 2. Caroline

  Vilket inspirerande inlägg. Jag känner så väl igen mig från hur du började. Där var jag med. Vi har båda två bra inkomster och har aldrig spenderat mer än vi har men allt gick varje månad utan att gå till något särskilt.

  Sen när vi blev föräldrar gör man ju som vanligt att man spenderar allt på barnen och låter sina egna intressen stå tillbaka. Men nu har vi också börjat strukturera upp vår ekonomi och även om vi nyligen gjort en renovering hemma där det blivit en och annan designklassiker så tycker jag att det ändrade tankesättet är det som är viktigt. Jag sparar till min isk först, sen disponerar vi till vad vi gör. Men upp till 50 % sparande, där har jag en del att jobba med ?

  Hoppas du njuter av ditt fri liv, det gör jag!

  • Tack Caroline!
   Jag har full respekt för att ett liv som förälder ger helt andra prioriteringar och förutsättningar för sparande än vårt, där två personer med relativt bra inkomster delar på kostnaderna. Det är dock aldrig för sent att tänka till kring sina utgifter och framförallt sitt sparande och vilka mål man själv har för det. Att nå 50% är långtifrån realistiskt eller nödvändigt för många och kanske heller inte önskvärt. Man får utgår från sig själv, och så länge som man är nöjd och njuter av tillvaron så är det bra. Lycka till med dina mål!

 3. Lina

  Vilken spännande läsning! Jag har varit beroende av shopping och har sakta men säkert börjat gå mot en capsule wardrobe, det är steg 1 i mitt sparande.

  Vore intressant att se er budget som ni har just nu! Och hur fungerar det egentligen med avkastning från aktier? Hur köper man sådana?

  • Hej Lina!
   Tack för att du läst mitt inlägg. Våra nuvarande kostnader, fördelade på boende, mat och ett antal andra kategorier kommer vi att redovisa här på bloggen i ett inlägg om någon knapp vecka när vi varit här i en månad. Det ska bli spännande för oss att se vad det landar på, men det ser ut att bli en bit under det vi har räknar med till och med. och då bor vi bra och äter ute två gånger om dagen 🙂 Vi får mycket mer av det som vi värderar som livskvalité för pengarna i den här delen av världen än vi får i Sverige.
   Avkastning på aktier är pengar som som bolag betalar ut till de som är delägare, dvs. aktieägare, i dem. De flesta bolag delar ut pengar en gång om året och några gör det 2 eller 4 gånger. Amerikanska aktier gör det ibland varje månad. De flesta utbetalningar görs på våren, så vi kommer inte att ha en jämn inkomst under året. Avanza har skrivit lite om hur aktieutdelningar fungerar här: https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/aktier/vad-ar-utdelning.html.
   Lycka till med din shopping-detox!

 4. Bella

  Hej! Väldigt inspirerande läsning. Kan du dela med dig av villa aktier du har i din portfölj?

  • Hej Bella,
   Tack! Jag har en portfölj bestående mest av stora svenska bolag, med inslag av några amerikanska. Det är alltid bra att ha några investmentbolag så att riskerna sprids, så som Investor och Industrivärlden. Sen kan man fylla på med till exempel Castellum och Skanska. Jag är långt ifrån någon expert på analysera börsen och välja bolag och sitter med en hel del detaljhandel, vilket inte känns speciellt kul just nu. Någon som däremot kan mycket om att välja bolag är Marcus Hernhag. Han tipsar om vilka aktier han tror på här: https://hernhag.se/
   /Anna

 5. AnnaLena

  Waooow vad bra ni har gjort det och grattis!!!
  Själv har jag precis börjat på samma sparresa som dig men bättre sent än aldrig. Har heller inga barn men har varit duktig på att shoppa och framför allt renoverat huset i 20 år…
  Målet är att gå i pension om 20 år.
  Hur kom ni fram till att ni var klara nu?
  Hade ni satt en siffra som mål eller hade ni ett datum?
  Tycker det är svårt att sätta mål och hur man ska räkna. Kanske fixar jag det på 15 år… Hur mycket pengar behöver man?
  Det gäller såklart att placera sina pengar rätt också.
  Hälsningar AnnaLena

  • Tack AnnaLena!
   Det är aldrig för sent att börja spara och när man kommit en bit på väg och avkastningarna börjar trilla in och återinvesteras går det fortare och fortare.
   Vi har gjort den hel del research kring vad det kostar att leva i olika delar av världen och kom genom det fram till en summa pengar som vi tror att vi kan leva bra på per år. Här ska tilläggas att den nivå vi lagt oss på inte räcker överallt, vi är begränsade till platser där det är relativt billigt att leva. Vi valde detta medvetet och värderade att kunna bli fria nu. Om vi hade stannat kvar på våra respektive jobb i 5 år till hade vi haft helt andra möjligheter. Man måste alltså fundera på hur och var man vill leva innan man sätter en budget, och här är vi alla olika. Det går alltså inte att säga generellt hur mycket pengar man behöver. Det är även skillnad om man är en person eller två. Vi träffar många här som reser eller långtidsbor själva och deras kostnader är förstås högre för oss som är två.
   Då vi satsat på att leva på direktavkastningen från utdelningsaktier med en genomsnittlig avkastning på 4% var det lätt att räkna ut hur mycket vi behöver ha investerat för att avkastningen ska bli densamma som vår estimerade levnadskostnad, och gärna lite mer än så. Utöver det ville vi kunna ha finansieringen för två år klar, vilket gör att vi inte behöver kasta in allt kapital på börsen utan kan avvakta bra lägen och samtidigt återinvestera den avkastning vi får från portföljerna. Därefter gällde det bara att hitta en brytpunkt då vinsten från en husförsäljning tillsammans med vårt redan sparade kapital uppnådde önskad summa och vi hade tur och timade bostadsmarknaden i höstas innan priserna sjönk.
   Lycka till med ditt sparande och med att uppnå dina mål!

  • Hej AnnaLena!

   Man bör nog börja bakifrån för att veta när man är ”klar” eller för att sätta mål. Jag har skrivit lite mer om det här http://www.ettfriareliv.nu/2018/01/23/ekonomisk-frihet-vad-ar-det/

   En bra start är att börja med att fundera på hur mycket pengar du vill ha och leva på per månad och därefter vilken strategi du vill använda.

   För att göra det enkelt, ta din årskostnad och multiplicera med 25, så kan du antingen köra på indexfonder eller utdelningsstrategi.

   För att göra det lite mer komplicerat kan man använda Excel, Google Sheets eller liknande och börja räkna på utdelningar ifrån befintlig och framtida portfölj.

   God avkastning!

 6. Grattis till framgången! Vilken härlig känsla det måste vara!
  Sparar nu i indexfonder men har funderingar på att även spara en del i aktier med låg risk. Har du lust att dela med dig av vilka aktier du satsar på?

  • Tack Birgitta!
   Jag är långtifrån kunnig när det kommer till aktier och följer råd från min man när det gäller investeringar. Jag har satsat på stora, stabila aktier med låg risk och som har en historia av att behålla eller öka sina utdelningar, även när det är lite ostadigt på börsen. Det har visat sig att ”stabila aktier med låg risk” inte alltid är så stabila, vilket vi sett på detaljhandelsbolag på senare tid, och jag är rejält back på HM och Clas Ohlsson till exempel. Så jag är inte rätt person att ta råd ifrån när det kommer till investeringar. Men generellt sätt så brukar man rekommendera investmentbolag som Investor och Industrivärlden till exempel, för att sprida sina risker. Marcus Hernhag som är kunnig i ämnet har satt ihop en lista med sina rekommendationer här: https://hernhag.se/
   Lycka till med dina investeringar!

 7. Ann

  Följer med intresserad!!! Suveränt jobbat!!
  Är ensamstående, barn, med en måttlig lön så det finns inte så mycket att ta av men jag har bestämt mig för att göra det bästa av situationen!!

  • Tack Ann!
   För de allra flesta finns inte förutsättningarna att spara ihop till ett friare liv förstås, och jag är medveten om att jag, i det här fallet, är mycket lyckligt lottad! Mål behöver dock inte vara så stora utan man får utgå från sig själv, sina drömmar och förutsättningar och jobba för att uppnå dem.
   Lycka till med vad du än förutsätter dig!

 8. Thessan

  Så inspirerande! Wow! Har precis påbörjat mitt eget sparande efter att i flera år ha slösat bort en relativt bra lön. Amorterat, men inte sparat i övrigt. När jag läser det här blir jag supersporrad. Nästa steg blir att föra över Dreams sparande till Avanza…nu vet jag dock inte var jag sk börja. Har noll kunskaper i detta men tänker att om jag är försiktig så kommer det successivt!

  • Så roligt att höra att du blir inspirerad Thessan, det gör mig jätteglad!
   Intresset för aktier har ju ökat lavinartat de senaste åren känns det som och det finns många som delar med sig av kunskap och tips på bloggar, i poddar och i olika grupper på Facebook. Försiktigt är nog rätt strategi, särskilt nu när det är lite skakigt på börsen, och att läsa och lyssna på andra som har erfarenhet är nog bra. Lycka till när du väl kommer igång!

 9. Hedda

  Hejsan, och tack för att du skrev detta inlägg! Jätteinspirerande för en 23-åring som funderar på vart karriären skall bära nu när studierna är färdiga.

  Jag undrar vad du har tänkt lägga din tid på nu när du är fri från jobb? Ta det lugnt och läsa böcker och äta gott, resa och se världen, volontärarbeta kanske?
  Tack igen och grattis till detta hårda jobb som gett resultat!

  • Tack Hedda, så roligt att du fann detta inspirerande! När jag nu ser tillbaka på hur mitt sparande de senare åren genererat avkastning som jag återinvesterat och som i sin tur genererat avkastning osv. kan jag känna mig ganska bedrövad över att jag inte startade tidigare. Om jag hade tänkt lite smartare och inte ”slösat” bort så mycket pengar hade jag antingen kunnat sluta jobba ännu tidigare eller haft en större budget att leva för idag. Hur som helst; du som ung har alla chanser i världen att skapa dig förutsättningar för att leva det liv du vill.
   Just frågan om vad vi ska ägna vår tid åt har vi fått många gånger när vi pratat om vår plan. Många gånger i sammanhanget ”Du som är så driven, hur ska du kunna göra ingenting?”. Nu har vi nästan svårt att få dagarna att räcka till för allt vi vill hinna med 😉 Både min man och jag är under året tjänstlediga för studier och inskrivna på distanskurser på olika universitet i Sverige. Så länge vi har bra wifi kan vi plugga oavsett var vi är. Vi lägger också en del tid på att läsa och lära oss om saker som är intressant. En del tid i solen blir det, ofta med en bra podcast eller en bok i öronen. Utöver det en del träning, utflykter och socialiserande med andra expats som bor här. Än kan vi inte svara på om det kommer att kännas bra framöver eller om vi kommer att sakna en mer ”normal” vardag. Gör vi det finns det vägar tillbaka. Det viktiga är att vi är fria att bestämma över vår egen tid och vad vi vill ägna den åt. Det är den största vinningen!

 10. Wow…så inspirerande. Ni gör helt rätt. Som jag brukar säga…full inte livet med dagar, fyll dagarna med liv.
  Lycka till och njut!

  • Tack Marie! Du har sååå rätt. Livet är här och nu och i den utsträckning vi kan måste vi själva bestämma hur vi vill leva det och arbeta för att nå dit. Nu njuter vi för fullt!

 11. Johanna

  Hej! Wow blev verkligen superpepp och inspirerad! Hur manga ar tog det ungefär? Fran det att ni började spara mer tills idag? Mvh. Fd. Resaholic

  • Hej Johanna, Kul att vi kan inspirera dig! Det tog ungefär 5 år från det att vi satte upp vår plan till dess vi kunde genomföra den. Det kan låta som en ganska kort tidsperiod, men det var flera aspekter som arbetade till vår fördel. Dels att vi var två vuxna med relativt bra löner. Dels att vi bara är två i familjen. Och så förstås att vi bodde i Stockholm och därmed kunde göra en bra vinst på vårt hus, även efter att vinstskatten är betald. Och så framförallt har vi varit väldigt motiverade och sporrat varandra till att hålla fokus på målet!

 12. Josefine

  Riktigt inspirerande! Grymt bra jobbat! Det är verkligen att ta till vara på livet! Känner igen mig i den där tävlingsinstinkten man får av att ha ett mål och fasiken klara det hela vägen. Vi bestämde oss för ca 4 år sen att vi ville bygga vårt drömhus, men då krävdes precis som för er att man drar in en hel del på vardagslyx men också saker man nu i efterhand kanske ser som onödiga utgifter. Vi klarade det och nu sitter vi här. Dock har vi nu inte samma sparande som då, från att spara 50 % ligger vi nu på 20-25%, men det är också något vi bestämt att vi alltid (iaf om inget oväntat sker) ska spara och ”låsa” 20%. Just nu bor vi i vårt drömhus och är helt plötsligt föräldrar. Men när man vet att man faktiskt med ganska enkla förändringar i livet kan ge sig tusan på att spara ihop en rejäl buffert så går snacket om att en dag göra precis som ni, även om vi kanske flyttar fram den drömmen ca 20 år 🙂 Men det är väldigt inspirerande och spännande att följa med på er resa! Att hoppa av ekorrhjulet är för mig väldigt modigt men även väldigt häftigt och befriande! Heja! 🙂

  • Tack Jossan! Grymt bra jobbat av er också! Det jag sett av ert hus på Instagram ser imponerande ut och jag förstår att ni fått dra in på en del för att kunna bygga och inreda det. Och så fick ni ju Henry också 🙂 Så söt! Då är det klart att det är ett annat liv ni har framför er de närmaste åren, och att under föräldraledighet och med ett nybyggt hus kunna spara så mycket som ni gör ska ni vara stolta över. Om tidshorisonten dessutom är 20 är kommer sparandet att växa och ge er massor av valmöjligheter längre fram i livet.
   Hoppat av ekorrhjulet helt och hållet har vi inte gjort ännu. Som de trygghetsknarkande svenskar vi är valde vi att torrsimma ett år kan man säga, i och med att vi inte sagt upp oss utan är tjänstlediga. Skulle vi under 2018 känna att pengarna inte räcker eller att vi inte trivs med att vara lediga och fria i solen (hmm, inte så troligt…) så har vi alltså våra tjänster kvar. Skulle vi ångra oss längre fram kan jag alltid få jobb med tanke på den lärarbrist det är, även om jag skulle vara ringrostig. Det är drygt 5 år sedan jag undervisade nu. Vår förhoppning är dock att det här är början på vårt nya liv och att vi inte kommer att vilja ha eller behöva några anställningar igen. Därmed inte sagt att vi aldrig mer kommer att jobba. Vem vet, vi kanske inspireras så mycket av alla digitala nomader som reser runt i världen att även vi startar någon onlineverksamhet som drar in en viss inkomst och därmed genererar guldkant på tillvaron. Hur som helst; jättekul att du vill följa vår resa och njut av föräldraledigheten och familjelivet!

 13. Hej,
  Jag känner igen mig i så mycket du skriver. Mycket fin och dyr heminredning och fina kläder etc. Men nu har jag köpstopp och skall rensa ur och sälja och förenkla livet.
  Tack för ett bra inlägg!
  Mvh, Anneli

  • Tack Anneli!
   Jag tror att vi är många som börjar se fördelarna med att ha lite färre saker som tar upp vår tid, tar plats och kostar pengar och istället vill ha ett mer ”minimalistiskt” liv. Det är ingen lätt process men skönt när man väl tagit ett beslut. Lycka till med din rensning!

 14. Lisa

  Hej! Superinspirerande! Jag inser att jag skulle ha ”råd” att ha i princip samma procentuella upplägg som du. Meeen, hur gör en när en ska äta middag med vänner 3:e gången samma månad? Jag tror inte att jag skulle fixa så många krogbesök, en enkel middag med två glas vin går ju på minst 400-500 kr och då är det väldigt enkel middag? Har du gjort en grej av att du sparar så att dina vänner har vetat om det?

  • Hej Lisa,
   Tack! Du har helt rätt i att regelbundna middagar ute inte ryms i budgeten om man ska kunna spara så stor procent som jag gjort och som du funderar på att göra. Jag har helt enkelt varit väldigt öppen med mina vänner om detta. Det innebär att vi många gånger gått ut efter jobbet för enbart ett glas vin och avslutat kvällen i tid för middag hemma. Vid andra tillfällen har jag avstått maten medan kompisarna ätit. Självklart har det inte alltid känns så kul, men siktet på mitt mål har vägt upp det. Men självklart har jag ibland prioriterat en middag och när jag väl gjort det har jag njutit desto mer. Det har varit mitt medvetna val och inte något jag gjort för att det ”förväntats” av mig. Jag har otroligt fina vänner som fullt ut respekterat att jag inte velat lägga stora pengar på krogbesök. Det är så vanligt att man umgås över mat, vin eller fika vilket blir kostsamt i längden. Att träffas för en promenad eller till och med en löptur är gratis och kan vara minst lika trevligt. Jag rekommenderar dig att berätta för dina vänner hur du tänker och att ni tillsammans hittar på sätt att umgås som inte tär på din budget. Lycka till!

   • Lisa

    Hej igen! Alltså – tack för att du är så engagerad. Ja, det är nog enda alternativet. Jag har 2-3 vänner som redan avstår att äta ute just pga att det inte value for money, får hänga mer med dem helt enkelt. Å sen kanske jag får spara ihop en liten partybuffert som jag kan ta av, med gott samvete. Får hitta nån medelväg tror jag! Hoppas jag pallar detta nu. Måsta avvakta föräldraledighetens slut – idag finns inte en chans. Har så sakteliga börjat införa kapselgarderob, och slutat köpa dyra mascaror (det är INGEN skillnad). Underlaget och hudvårdsprodukter får ff kosta mer. Har ändrat frisörvanor så att det räcker att göra utväxtfärg varannan månad istället för bayalage för flera tusen. Det känns så roligt!

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén