Ekonomisk frihet, vad är det?

Här kommer ett inlägg som är mindre relaterat till vår resa utan mer inriktat på ekonomi.

Jag tänkte filosofera lite kring när man egentligen är ekonomiskt fri. När är man ekonomiskt oberoende? Hur mycket pengar behöver man för att uppnå detta och hur går det till?

Min definition av ekonomiskt fri är att man har tillräckligt med pengar för att klara av att leva ett ”vettigt” liv, sedan får du ta en liten paus och fundera på hur mycket det innbär för dig. För vissa kan detta vara 8 000 sek/mån och för andra 30 000 sek/månad, allt beror på vilka levnadsvanor man har och vilka val man vill kunna göra samt hur länge man vill jobba tills man når dit.

Om man är ekonomiskt oberoende, har man med mitt tankesätt, mer pengar än om man är ekonomiskt fri. När man är ekonomiskt obeorende kan man göra i stort sett vad som helst utan att behöva fundera. Vad är den siffran då? För mig är den nog 20 miljoner.

Idag finns det ganska många som lever på ca 10 000 sek/månad och vi utgår ifrån detta eftersom det blir ganska enkelt att räkna. Hur mycket pengar behöver man då för att kunna få 10 000 sek/månad utan att urholka sina besparingar?

Det finns två ganska vanliga strategier; 4% regeln och utdelningsaktier.

4% regeln
Tanken med 4% regeln är att man ska vara investerad i t.ex. billiga indexfonder och så säljer man av 4% av kapitalet varje år för att leva på det. Det finns massor av mäniskor, bloggare mm som har gått igenom utfall i olika länder och ganska långt tillbaka i tiden och de flesta kommer fram till samma sak, det funkar i stort sett alltid. Avanza bloggade kring 4% regeln idag. Det finns en känd amerikansk bloggare, MrMoneyMoustache ,som skrivit flera bra inlägg, bl.a. ett kring 4% regeln samt hur man räknar på hur länge till man ”behöver” jobba.

Om vi ser tillbaka på historien så brukar aktiemarknaden i snitt avkasta ca 8-10%/år (beroende på vilken marknad vi ser på) vilket leder till att man skyddar sig från inflation och man kan ta ut mer pengar samt att kapitalet växer.

Det kan ju bli lite läskigt i ”börskrasher” likt den som var 2001 eller 2008 och om man är med om en sådan i början av sin ”pension” får man välja att antingen leva på väldigt lite pengar, ta ut mer än 4% och minska möjligheterna för att det ska fungera i längden eller så får man ta ett jobb tills aktiemarknaderna vänder.

Om man behöver 10 000 sek/mån så blir det 120 000 sek/år och för att komma fram till hur mycket pengar vi behöver får vi multiplicera detta med 25 och då hamnar vi på 3 000 000 sek.

För att kunna få 15 000 i månaden blir detta 4 500 000 och för 20 000 så blir det 6 000 000 sek.

En del säger att om man ska vara på den säkra sidan bör man bara ta ut 3% och andra som tar hänsyn till svenska förhållanden och intjänad pension, tjänstepension mm tycker att man kan ut 5%.

Utdelningsstrategi
Många stabila och framgångsrika börsbolag delar med sig av vinsterna till sina aktieägare genom att dela ut pengar varje år.  I snitt delar bolagen på Stockholmsbörsens större listor ut 3-4%. Traditionellt delar svenska bolag ut på våren men på senare år har en del bolag såsom Castellum, H&M och Investor mfl bestämt sig för att dela ut två gånger per år. De flesta preferensaktier samt några få andra aktier delar ut 4 gånger per år.

På de amerikanska börserna är utdelningen ofta lite lägre (2-3%) men det är vanligt att bolagen använder kvartalsutdelningar och det finns några bolag som delar ut varje månad.

Om man återinvesterar utdelningarna så blir det en snöbollseffekt som blir väldigt kraftfull efter ett tag och det fungerar bra för allt sparande.

Det finns flera som har skrivit kring denna strategi i bloggar och böcker mm och om du är intresserad kan jag rekomendera Marcus Hernhags bok Den enkla vägen att att bli rik på utdelningsaktier.

Om vi sätter ihop en aktieportfölj som snittar på 4% i direktavkastning (utdelning) så landar vi på samma resultat som när vi använde 4% regeln. Väljer vi bra bolag så kommer de att öka sina utdelningar varje år och vi skyddas mot inflation samt får mer pengar att leva på. Kapitalet ökar eftersom vi inte säljer av några aktier.

Om vi sätter ihop en aktieportfölj som är lite mer utdelningsinriktad så är det inte svårt att få till ca 5% i utdelningar. Om vi fortfarande har 3 000 000 sek så blir det 150 000 per år, d.v.s. 12 500 sek/mån.

Det finns en del som lägger till en del preferensaktier eftersom de ofta delar ut 6-7% vilket ger ett bra kassaflöde och kan vara lockande. Preferensaktier är ju en form av blandning mellan en obligation och en vanlig aktie, de flesta preferensaktier höjer inte sina utdelningar och därför minskar utdelningarna när man har en inflation. Preferensaktier brukar även röra sig mindre än vanliga aktier så ofta får man inte en kursstigning som gör att kapitalet växer med tiden. Preferensaktier brukar röra sig med räntan, när räntan går upp sjunker preferensaktier och vice versa.

Det finns dock en lockande tanke; tänk att placera de 3 000 000 som vi använt i exemplet i Heimstaden Preferens, Akelius Residential Preferens och Klövern preferens med ett snitt på 300 sek (nu är de över denna kurs men för något år sedan var de under), det skulle generera utdelningar varje månad och totalt 200 000 sek/år vilket blir 16 667sek/mån.

Det finns en del aktier som delar ut ca 10%, framförallt en del enfastighetsbolag. Lockas inte allt för mycket av dessa för de medför ofta en hög risk, om deras hyresgäst bestämmer sig för att flytta så står de kanske tomma ett tag och troligen behöver de göra en hel del anpassningar.

Tänk igenom vad som passar dig, indexfonder är lätt att komma igång med och kräver inte så mycket kunskap. Enskilda aktier kräver lite fler aktiva beslut, lite mer analys osv. men kan samtidigt vara väldigt roligt och givande.

Om du väljer att blanda in preferensaktier så försök att hålla andelen under 10% så att du får växande utdelningar över tid.

Det går betydligt snabbare om man kan dra ner lite på utgifterna. Konsumerar du lite mindre så får du mer tid över eftersom många prylar tar tid samt att du sparar på miljön.

Om man är lite flexibel och kan ta ett säsongsjobb, frilansa eller liknande i perioder så når man frihet ännu tidigare.

Vid vilken ålder planerar du att pensionera dig? Hur investerar du? Vilken av strategierna lockar dig mest? Skriv gärna i kommentarersfältet.

 

Dela gärna vårt inlägg:

Föregående

Sunday Walking Street Market in Chiang Mai

Nästa

Silvertemplet, Wat Sri Suphan

6 kommentarer

 1. Hej ,
  Vilken fin blogg ni har!
  Jag planerar att sluta jobba när jag är 55 år (är 48 år nu) och jag investerar i aktier.
  Har ni slutat jobba eller har ni bara tagit en paus?
  Lycka till och ha det så underbart på resan.
  Mvh, Anneli

  • Hej Anneli!

   Tack för komplimangen.
   Vi har tagit tjänstledigt ett år för att känna på livet som fri och för att se om vi är bekväma på den budget som vi planerar.

   Om det här året fortsätter lika bra som det börjat och ifall vi tycker att vi kan leva det liv vi vill så går vi ej tillbaka.

   Eller så jobbar vi deltid, eller med egna projekt eller något som man bara tycker är kul. Tiden får utvisa.

   Lycka till med dina investeringar och hoppas du når ditt mål.

 2. Hej! Intressant blogg ni har, ska bli kul att läsa alla inläggen. Är ni fria idag?

  Själv är planen att gå över till frihet innan 40, jobbar halvtid idag. Investerar i både aktier och fonder och planerar en mix av utdelningar och 4% regeln på fonderna.

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  • Tack för din feedback! Under 2018 prövar vi att leva ett liv i frihet. Vi tror att de portföljer vi har, vilka består av en mix av aktier, etf:er och fonder, ska generera tillräckliga inkomster för att vi ska kunna leva bra resten av livet. Vi kommer under året utvärdera om det stämmer. Om så är fallet kommer vi inte att gå tillbaka till våra respektive jobb. Om vi däremot känner oss begränsade på grund av budgeten kommer vi troligtvis att jobba några år till. Men vi hoppas att vi gjort rätt bedömning. Efter bara tre veckor här känner vi att det skulle vara oerhört svårt att återgå till ett ”normalt” liv igen. Man vänjer sig snabbt vid att äga sin egen tid 😉 Lycka till med dina investeringar!

 3. Mactilda

  Intressant. Hur har ni ”försäkrat” er mot olika ekonomiska klimat? Vi försöker att sprida vår ”förmögenhet” även i råvaror och räntefonder för att inte förlora tillväxt i recession, men samtidigt blir ju tillväxten mindre i ”goda tider” än om större del är i aktiemarknaden.

  • Hej Mactilda!

   Jag är inte så bra på råvaror och det intresserar mig inte så mycket. Om man lyssnar på Warren Buffet mfl så gillar de inte investeringar i guld etc.

   Med tanke på dagens ränteläge så lockar inte räntefonder eller liknande. Om räntorna går upp så kan vi ändra oss.

   Vi investerar huvudsakligen i större kvalitetsbolag som delar ut pengar. Vi har kompletterat detta med lite ETFer som genererar utdelningar samt lite indexfonder.

   Vi siktar på att leva på utdelningarna och inte sälja av aktier. Vid en ordentlig konjunkturnedgång eller ”bear market” så kommer aktieportföljens värde att minska ordentligt. Vid tidigare kriser och nedgångar har vissa bolag sänkt eller ställt in utdelningar så det får man vara förberedd på men det brukar ej vara samma nedgång som i kurserna.

   I genomsnitt har börskurserna återhämtat sig på ca 18 månader efter större kriser och då återupptar många sina utdelningar eller börjar höja dem igen.

   I dagsläget är vi ej fullinvesterade eftersom vi har haft en lång börsuppgång och många aktier börjar kännas lite dyra. Vi har stoppat in lite pengar i preferensaktier för att få någon ”ränta” men i övrigt på vanligt konto.

   Om det kommer en större sättning eller nedgång är planen att trycka in det mesta av pengarna. Vi planerar att ha likvider eller räntefonder som kan täcka 1-2 års omkostnader, då får vi 1-2 år på oss att ta beslut kring att börja jobba igen, vänta ut nedgången etc.

   Än så länge är vi ganska attraktiva på arbetsmarknaden och flexibla. Skulle det verkligen knipa så kan vi minska våra utgifter än mer.

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén