Vad kostar det att leva i Chiang Mai?

Vi har planer på att skriva ett inlägg kring våra omkostnader i Chiang Mai när vi varit här en månad, men eftersom vi fått ett par frågor kring detta så skriver jag lite kring detta redan nu för att ge en inblick. Vi kommer att följa upp den här texten med ett detaljerat inlägg längre fram där alla kostnader blir specifierade i olika kategorier.

Boende
Den enskildt största utgiften för de flesta är boende. I Chiang Mai finns det ett stort utbud av alla typer av boenden i olika prisklasser. Det är betydligt billigare att hyra längre perioder (6 – 12 månader), än kortare.

De flesta som kommer hit bokar 2-3 nätter på ett guesthouse och spenderar de första dagarna med att leta lägenhet. Ofta kan man flytta in på dagen när man hittat något som man gillar. Vi hade en ganska bra idé kring var vi ville bo och vi ville inte spendera ett par dagar med att lägenhet. Då vi inte varit i Chiang Mai tidigare ville vi inte förbinda oss på någon längre tid, så vi bokade en lägenhet för en månad via AirBnB (om du ej använder AirBnB ännu så får du 350 sek rabatt på nästa bokning om du använder denna länk), fullt medvetna om att vi betalade mer än vad vi behövde.

Vi bor i en lägenhet i ett ganska nybyggt komplex 10-15 minuter utanför centrum. Det finns gym och en 50m pool, något som är mycket ovanligt här. Vi betalade 4820SEK för en månad och då ingår el, vatten och internet. Hyr man längre perioder är det vanligt att man betalar separat för el och vatten efter förbrukning.

Det verkar inte vara några problem att hitta en lägenhet som kostar mindre än hälften av vad vi betalar, särskilt inte om det handlar om en längre tidsperiod. Om man vill hyra på minst 3 månader så rekommenderar jag ”Perfect Homes”.

OBS AirBnB är en gråzon i Thailand och i flera boendekomplex står det att det är olagligt att hyra per dag/vecka och att det kan leda till böter.

Mat
Vi bor intill Central Festival, norra Thailands största köpcenter. På bottenvåningen finns en foodcourt med 6 små restauranger, varav hälften endast har menyer på Thai. Det finns även något som liknar en marknad med en massa för oss ”konstig” mat, definitivt inte inriktat mot faranger (västerlänningar). Och så finns det ett stort utbud av frukt, shakes, glass och sötsaker.

Foodcourten känns väldigt ren och fräsch även om Anna inte tycker det ser så fräscht ut med plockade tuppar hängande över matdiskarna ;-). Maten kostar oftast 40-50 baht  (10-15 sek). I Thailand äter man mindre portioner och ofta, så ibland tar jag två portioner för att bli mätt.

Vatten kostar 10 baht (3 sek), fruktshake kostar 30-40baht (8-10sek).

På de övriga våningarna i köpcentret så finns det fler än 25 restauranger, många japanska men även steakhouse, pizza och ”fin thai” etc. Priserna här varierar men ofta kostar en måltid mellan 100-500 baht (25-125 sek).

För ett par dagar sedan var vi och utforskade ”The old city” och tog en härlig mango smoothie till frukost och den kostade 40 baht (10 sek). Vi hittade en trevlig restaurang som serverade ekologisk och hälsosam mat och för två lunchrätter och två fantastiska smoothies betalade vi 470 baht(ca 120 sek). Oavsett vad man vill äta på restaurang så är priserna alltså mycket låga här jämfört med hemma.

Det finns marknader i stort sett dagligen i Chiang Mai och där finns det alltid en massa olika matstånd som säljer billig och spännande mat.

Vi har handlat hem lite mat, kaffe och frukt från matbutiken i Central Festival så vi äter oftast frukost ”hemma”. Den brukar bestå av havregrynsgröt och bananer med mjölk. I butiken finns det ett stort utbud och mycket matvaror ifrån väst. Mejeriprodukter som mjölk, yoghurt etc är ganska ”dyrt” och kostar ungefär som i Sverige.

I Chiang Mai så finns det ett stort antal caféer,ä. Jag vet inte om det beror på ”hipsterkulturen” i Nimman området, alla ”digitala nomader” som behöver någonstans med internetuppkoppling eller för att de odlar kaffebönor i bergen runt Chiang Mai. Vi är faktiskt förvånade över att det finns så mycket gott kaffe. En kaffe latte kostar ofta mellan 65-130 baht (17-35 sek) och då ingår ofta antingen 2-4 timmar eller helt fritt WiFi ;-).

Vi köpte hem ett antal flaskor vatten när vi kom men numer fyller vi på dessa i en automat. Det är ett smidigt och miljövänligt alternativ till att hela tiden köpa nya flaskor. Påfyllning kostar 1 baht per liter (ca 25 öre)

Alkohol
Lokal öl (Singha, Chang och Leo) kostar runt 40-80 baht (10-20sek) för en liten (33cl) och 70-120 baht (17-30sek) för en stor när man köper den på en bar eller restaurang. En stor Chang kostar drygt 50 baht (13sek) när man köper den i butik.

De senaste åren har det ju skett en ”craft beer revolution” i västvärlden och den har även nått Chiang Mai. Vi har inte utforskat den så mycket ännu men på trendiga Beer Lab som serverar öl ifrån hela världen kostar en öl 300-500 baht (75-125 sek). Jag kommer att skriva ett separat inlägg kring detta längre fram.

Det går att få tag på vettiga viner i Chiang Mai men det är dyrt, dyrare än i Sverige p.g.a. import, tull mm. Det finns en del lokalt vin men det är inget som vi prövat ännu.

Transport
Det finns många sätt att ta sig runt på här. Många hyr MC/scooter, vilket också är det vanligaste transportmedlet för lokalbefolkningen. Det finns ett ganska stort utbud av tuk-tuks och songthaew (flakbil med två soffor som man delar med andra) som är ganska billiga att åka med (20-200 baht, 5-50sek). Som komplement till detta så finns både Uber (om du ej har Uber ännu får du 50 sek i rabatt om du använder denna länk) och Grab (liknar Uber, något billigare och populärt i Asien). Jag planerar även att skriva ett separat inlägg kring transport som går in på detaljer.

Oj, det blev ett längre inlägg än jag tänkt, hoppas ni kan få nytta av informationen. Är det något som ni saknar?
/Rikard

Dela gärna vårt inlägg:

Föregående

En dag i vårt nya liv

Nästa

Nomad Summit 2018

9 kommentarer

 1. Peter

  Grymt inlägg. Kul och informativt! Ser verkligen fram emot en mer detaljerad månadssammanfattning sen!

 2. Peter

  Känner ni er begränsade av att bo lite utanför centrum eller är det mest skönt att ha ett ställe där man kan koppla av på dagarna för att fortfarande enkelt kunna ta sig in till ”kommersen”?

  • Anna

   Hej Peter!
   Även om vi är lite nyfikna på att bo mer centralt känns det inte begränsande att bo lite utanför stadskärnan. Snarare skönt skulle jag säga. Det är betydligt lugnare och man hör inte lika mycket av trafiken. Vi bor även längre ifrån flygplatsen, vilket också påverkat hur mycket man störs av den typen av trafik. Att ta sig in till olika aktiviteter och hem igen är lätt. Vi uppskattar också poolen mycket. Det finns naturligtvis lägenhetskomplex mer centralt som också har pool, men inte någon som denna ? Jag är mycket nöjd med valet av vårt boende och vi har förlängt vår vistelse här med ett par veckor.

  • Hej Peter!

   Jag tror det beror mycket på vilket liv man vill leva, om man kör MC osv. Jag är sugen på att bo i Nimman området ett tag för att jämföra.

   I Nimman området så är det ganska mycket trafik, särskilt på de större vägarna. Till de större vägarna finns det mindre tvärgator som kallas ”soi” och det finns flera lägenhetskomplex på dessa så det finns säkert möjlighet att hitta något som är relativt lugnt.

   Om man är singel, vill ut och vara väldigt social etc så är det gissningsvis bättre att bo i Nimman, det är möjligt att gå överallt.

   Där vi bor är det, som Anna skriver, lite lugnare och vi tycker det är rätt skönt. Det går 5-6 gratis shuttlebussar om dagen från Central Festival samt att det finns Songthaews och tuk-tuks där (Songthaew in till stan kostar ca 40 baht).

   Vi har använt Uber 2 gånger och det har kostat 65 baht (18 sek) att åka ”hem” från Nimman området.

 3. Inger Ljungqvist

  Så mycket bra information ni skriver. Alla som vill resa och upptäcka Thailand, speciellt under en längre tid och utanför de vanliga chartermålen, borde läsa er blogg. Blir det slut en resehandledning ?

 4. Tobbe

  Jag är ny läsare på bloggen och ni har kanske svarat tidigare men får man fråga vad ni har för månadskostnad i genomsnitt?

  • Hej Tobbe!

   Vi har ej varit här en månad ännu så det är lite svårt att svara på i dagsläget.

   Vi har varit där i drygt 3 veckor och vi håller koll på utgifter och kommer att skriva ett blogginlägg om detta runt den 5 februari.

   Trevlig helg

   • Tobbe

    Det ser jag fram emot. Hoppas att ni får en härlig tid!

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén