Mobiltelefoni och internet i Thailand

Det är ju år 2018 och nuförtiden klarar man sig inte länge utan möjligheter att ringa, kolla mail, följa med på social media, navigera mm. Men hur gör man då detta när man är i Thailand?

Många restauranger och coffee shops erbjuder fri surf via WiFi om man handlar där men ofta vill man ju kunna navigera när man är ute och går. Om man som jag dessutom är lite paranoid så vill man ju inte att restaurang-, caféägaren eller andra gäster ska kunna avlyssna eller styra om min trafik etc.

Vissa av Telenors abonnemang tillåter en del surf utan extra kostnad så det kan ju vara ett alternativ om man har Telenor och ska vara i Thailand en kortare tid.

I Thailand så finns det tre större mobiloperatörer: AIS, DTAC och True och alla tre har speciella förbetalda planer för besökare. I Thailand så använder man mest surf, folk kommunicerar via What’s up, Facebook Messenger och andra lokala varianter.

Det enklaste är att ta emot ett SIM kort på flygplatsen, på flera flygplatser så delar operatörerna ut SIM kort. Om man, som vi, ignorerar dessa så kan man antingen handla ett på 7-11 (de hade slut överallt när vi försökte men det ska gå) alternativt gå in i en av operatörernas butiker (kostar 50 baht ca 14 SEK).

För att kunna använda dessa SIM kort så behöver du ha en olåst telefon, om din telefon är låst så finns det de som hjälper till att låsa upp den 😉

OK, nu har vi SIM kort som fungerar i telefonen, nu behöver vi fylla på med surf och kanske lite samtal. Utanför nästan alla 7-11 och på en del andra ställen så finns det orange automater där man kan fylla på sitt SIM kort, alternativt så gör man det i operatörsbutikerna.

Det första man väljer är om man vill att surfen ska gälla i 7 eller 30 dagar (därefter så är det den förbrukad) sedan kan man välja 3 olika storlekar på trafikmängd och dessa skiljer sig lite åt mellan operatörerna.

Väljer man någon av de större paketen så ingår WiFI på många platser t.ex. stadskärnor, gallerior, coffee shops och flygplatser. AIS har byggt ett ”Super WiFi” och det är snabbt och stabilt.

Vi valde det största 30 dagars paketet med AIS och då ingår hela 12Gb data och ”Super WiFi” och det kostade ca 220SEK. De andra operatörerna har liknande prisbild (men i januari 2018 var det 10Gb hos de andra).

När vi använder surfen i och runt Chiang Mai så har vi 4g täckning nästan hela tiden, en del säger att DTAC fungerar bättre om man är på mindre ställen eller på öarna.

Vad vill ni mer veta? Skriv i kommentarsfältet så försöker vi svara.
/Rikard

Dela gärna vårt inlägg:

Föregående

Vardag i vårt nya liv

Nästa

Kan man ”pensionera” sig i Thailand om man har 1 500 000?

3 kommentarer

 1. Inger Ljungqvist

  Så intressant och bra information ni skriver i bloggarna. Toppen för alla som vill / ska resa till Thailand att veta. En fantastisk resehandbok !

 2. Christoffer

  Hej hopp

  Om det bara är navigering ni har behov för så ska ni ladda ner appen maps.me

  https://itunes.apple.com/se/app/maps-me-offline-karta-nav/id510623322?mt=8

  Ladda ner appen och de lokala kartor ni har behov för, tex när ni sitter på ett wi-fi. Sen kommer ni att kunna se var på kartan ni är genom telefonens spårning via GPS-signaler utan att använda någon data.

  • Hej Christoffer!

   Tack för tipset, det var en app som vi ej kände till!

   Navigera är ju bra men vi vill ju gärna kunna läsa mail, följa nyheter och sociala medier etc också men nästa månad kanske vi tar lite mindre data 😉

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén